Sukob interesa u Ministarstvu kulture: Članice povjerenstva dale novac vlastitim ustanovama

Foto: fah, knjiznica-vg.hr, hena-com.hr; fotomontaža: narod.hr

Ministarstvo kulture i medija u veljači ove godine raspisalo je “Javni poziv za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu”. Nakon završetka roka za prijave (26. ožujka 2021.) pristigle programe vrednovalo je stručno povjerenstvo u sastavu: Katica Mikulčić Matković, inače ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica, Lahorka Plejić Poje, predstojnica Katedre za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ksenija Banović, članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Saša Božić, kazališni redatelj, Branka Benčić, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Jadranka Hrga iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) i Tamara Jurkić Sviben s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

> Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”: Ministarstvo kulture slijepima onemogućava korištenje zvučnih knjiga

Prispjelo je 417 prijava od kojih je odobreno 79 programa (12 programa za kazalište, 3 za film, 1 za ples, 44 za književnost, 1 za glazbu, 4 za vizualnu umjetnost, 5 za kulturnu baštinu i 9 interdisciplinarna programa). Popis odobrenih kao i popis odbijenih programa objavljen je na stranicama Ministarstva kulture i medija.

Kao što je vidljivo iz popisa, među odobrenim programa nalaze se i ustanove iz kojih dolaze pojedine članice povjerenstva koje je vrednovalo te programe, što je pravi primjer sukoba interesa.

Članica Povjerenstva Katica Mikulčić Matković ravnateljica je Gradske knjižnice Velika Gorica. Godine 2019. imenovana je upraviteljicom Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, a iste godine nagrađena je Nagradom Grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića. Upravo knjižnici u kojoj je ona ravnateljica, Gradskoj knjižnici Velika Gorica, na ovom je natječaju odobreno 20.000,00 kn za program “Radionice za djecu s teškoćama čitanja”.

Članica povjerenstva Ksenija Banović diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u u Zagrebu, te specijalizirala bugarski jezik i književnost na Sofijskome sveučilištu Sv. Kliment Ohridski u Sofiji. Članica je Hrvatskog P.E.N. centra i Upravnoga odbora Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Upravom Hrvatskom centru P.E.N.-a Zagreb u ovom je natječaju odobreno 20.000,00 kn za program “Vidi poezija! – program poticanja čitanja”, a Društvu hrvatskih knjiženih prevodilaca dodijeljeno je 50.000,00 kn za program “Književni trenutak”.

Dakle, očito je da su pojedine članice povjerenstva dodijelile novac svojim vlastitim ustanovama. Riječ je o jasnom primjeru sukoba interesa. Hoće li Ministarstvo kulture i medija reagirati na to?

Popis odobrenih programa možete pogledati u dokumentu u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr