Sustav mjerenja rezultata i učinkovitosti javne uprave Milanovićeva vlada obećala uvesti, ali nisu napravili ništa

Mjerenje rezultata i učinkovitosti javne uprave, sustav koji je Hrvatska u pristupnim pregovorima s EU obećala uvesti, ali koji nije uveden u protekle četiri godine vlade premijera Zorana Milanovića, bit će jedna od reformi koje HDZ planira uvesti u mandatu vlade koju sastavlja mandatar Tihomir Orešković, javlja Večernji list.

“Bez toga nema uređenog javnog sektora. To je glavni preduvjet. Treba konačno definirati što tko radi u javnoj upravi, tko za što odgovara, ne samo na razini tijela državne uprave nego do razine svakog zaposlenika” kaže Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu, koja je u vrijeme pristupnih pregovora s EU radila u Ministarstvu financija.

“Sustav bi bio daleko kvalitetniji i uređeniji da se nastavilo dalje onako kako je u 32. pregovaračkom poglavlju bilo definirano. Dobili bismo uređenu javnu upravu, što i jest bio jedan od ciljeva iz pregovora s EU. Ali Vlada nije radila nikakve daljnje korake u tom pitanju”, rekla je Maletić.

Sustav financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru počeo se uvoditi tijekom pregovora, ali je posljednja strategija provedbe tog sustava donesena za razdoblje 2009.–2011. i od 2012. “nije napravljeno ništa”, kaže Ivana Maletić.

Ministar Arsen Bauk praktički je priznao da “u praksi nije uspostavljena metodologija za mjerenje rezultata i učinkovitosti javne uprave” kad je upravo takvu formulaciju njegovo Ministarstvo uprave uvrstilo u Strategiju razvoja javne uprave do 2020., dokument usvojen 2015. godine.

Podsjetimo, ministar Bauk poznat je inače po biračima duhovima, a bio je aktivan i na drugim područjima koja nisu od presudnog životnog značaja za RH. On je i pokretač hrvatskog Zakona o životnom partnerstvu, o državnom trošku, u Crnoj Gori sudjelovao je na 3. međunarodnom forumu IDAHO 2015. pod nazivom “Suzbijanje zločina iz mržnje i nasilja” koji je obilježavao prošlogodišnji Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Samo četiri mjeseca prije isteka mandata Sabora i Vlade, Ministarstvo uprave i dalje je imalo dva sustava za vođenje evidencije o broju birača (registar birača i popis birača) – suprotno standardima Europske unije – i barata s čak 7 posto “birača duhova”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/vecernji.hr
Photo: fah