Sve više zahtjeva: I sindikati traže odbacivanje provjere ustavnosti referendumskih pitanja

Čelnici inicijativa protiv monetizacije autocesta i za zabranu outsourcinga u javnim službama u srijedu su pred Hrvatskim saborom tražili od zastupnika da odbace prijedlog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se prije raspisivanja referenduma provjeri ustavnost referendumskih pitanja.

‘Nismo protiv provjere, već protiv odugovlačenja i zavaravanja javnosti’

Koordinator inicijative “Ne damo naše autoceste” Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata optužio je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav da je “spreman žrtvovati stručnost i kompetentnost za kratkoročni politički cilj” i ustvrdio da će Sabor, ako stane iza takve odluke, pokazati da je instrument u rukama vladajuće politike.

Očekujemo da će Sabor imati dovoljno odgovornosti i da nas neće izlagati daljnjim troškovima, te će u roku raspisati referendum u skladu sa Zakonom o referendumom, kako bi građani imali priliku reći da ne žele koncesioniranje autocesta, poručio je Stanić.

Upitan boji li se da će Ustavni sud predugo odlučivati o ustavnosti referendumskog pitanja ili da bi ga mogao odbiti, Stanić je rekao kako su članovi inicijative “apsolutno sigurni da Ustavni sud neće odbiti njihovo referendumsko pitanje”, već se radi o kupovanju vremena.

Legalisti smo i ne bježimo od bilo kakve provjere, no protiv smo trošenja naših novaca na odugovlačenje i zavaravanje javnosti. Zbog odugovlačenja u pregovorima o koncesiji dolazimo u puno nepovoljniji položaj, upozorio je Stanić dodavši kako, odluče li se ipak građani za koncesiju, Hrvatska treba dobiti što više novaca.

Stipić: Zabranom outsourcinga u javnom sektoru želimo zaštiti javni interes

Koordinator inicijative “17 sindikata protiv outsourcinga” Željko Stipić rekao je kako su nakon sedam mjeseci napokon dočekali raspravu o njihovu prijedlogu zakona kojim žele trajno onemogućiti “outsourcing, spin off i slične novotarije u javnom sektoru”.

Željeli smo zaštiti javni interes, ustvrdio je Stipić i podsjetio da su skupili više od 600.000 potpisa građana. Očekujemo od saborskih zastupnika da ne produžavaju agoniju i da to pitanje ne ide na Ustavni sud, dodao je.

I on je odbacio argumente Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav istaknuvši kako sindikati ne žele uspostaviti novo stanje nego zadržati postojeće, pa ako je to protuustavno, onda je tako već pune 24 godine.

Spočitavaju nam da nismo vodili računa o obvezama koje je Hrvatska preuzela prilikom pristupanja EU, a od Ministarstva vanjskih i europskih poslova smo izrijekom dobili potvrdu da se nikada u pregovorima nije govorilo o outosorcingu i spin offu, rekao je Stipić i optužio predsjednika Odbora Peđu Grbina za “klasični spin”.

Kao ključan razlog navode nam da nismo, kao inicijativa, dovoljno obrazložili zahtjev, a ta obveza propisana je naknadno, nakon što smo već predali potpise, kazao je Stipić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: fah