Rasprava oko HRT-a ne interesira zastupnike: Nedostatak kvoruma spriječio raspravu o stanju na javnoj televiziji

Narod.hr

Nedostatak kvoruma spriječio je u srijedu saborski Odbor za medije da da mišljenje na izvješća o poslovanju HRT-a te o radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja javnog servisa za 2013. godinu.

“Konstatiram da nema kvoruma i da se sjednica ne može održati”, rekao je predsjednik Odbora Mladen Novak nakon 15-ak minuta čekanja kvoruma, a isto je utvrdila i Sunčana Glavak (HDZ) koja je na odlasku okupljenima, uglavnom SDP-ovcima, poručila “morate si osigurati kvorum, a nemate ni Vladino mišljenje na Izvješće Nadzornog odbora o radu i provedi nadzora zakonitosti rada HRT-a”.

Izostanak Vladina mišljenja, potvrdio je i Novak koji je najavio da će o spomenutim izvješćima u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor.

“Cijela je procedura, iz meni nepoznatih razloga, isforsirana”, izjavio je Novak.

Prihodi HRT-a značajni i stabilni; pretplata i dalje temeljni izvor sredstava

Hrvatska radiotelevizija je 2013. zaključila s dobiti od 42,6 milijuna kuna, uprihodovala je 1.4 milijardi kuna, rashodi su joj bili 1.37 milijardi kuna. Prihod od pretplate i dalje je temeljni izvor sredstava HRT-a. Unatoč značajnim i stabilnim prihodima, HRT-ova troškovna strana i dalje je opterećena visokim fiksnim troškovima, najveći dio čine zakonski utvrđena davanja, troškovi odašiljanja te troškovi osoblja.

Vlada je prihvatila Izvješće o poslovanju HRT-a, te uputila na potrebu sveobuhvatnih mjera restrukturiranja, radi same financijske konsolidacije i dugoročno održivog poslovanja javnog servisa.

Izvješće o radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a, Saboru je dostavio Nadzorni odbor HRT-a. Na gotovo 150 stranica, vrlo je iscrpno, ponekad i kritički opisao odrađeni posao, a u konačnici zaključio da je ukupno poslovanje u 2013. bilo “relativno uspješno”, te da se Radmanov rad može ocijeniti “zadovoljavajućim”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr