Na svečanoj sjednici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine u petak su u povodu dana te županije dodijeljene nagrade za životno djelo akademiku Davorinu Rudolfu, povratniku iz iseljeništva poduzetniku Ivanu Šimunoviću i psihijatru Borbenu Uglešiću.

Zahvaljujući u ime svih dobitnika, akademik Davorin Rudolf je istaknuo kako mu je drago što je pri nagrađivanju naglasak dan znanosti te kako je iznimno zadovoljan što je među ovogodišnjim dobitnicima skupne nagrade i splitsko Sveučilište.
“Sveučilište je izlog ideja, inovacija i općeg napretka u Splitu”, rekao je akademik Rudolf. Po njegovim riječima, u posljednjih 50-ak godina uspješnim i važnim za Split pokazali su se oni projekti za čiju je realizaciju uvažavano mišljenje znanosti i stručnjaka.

Kao primjere takvih uspješnih projekata, istaknuo je bolnice na Križinama i Firulama, Split 3 i cestu Split-Ploče. Izrazio je žaljenje što nije prihvaćeno stajalište stručnjaka i znanosti kad je građena Spaladium arena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009. godine.
“Mi smo zagovarali da se novac, umjesto gradnje Spaladium arene, potroši za obnovu Sportskog centra Gripa i popravak krova Hajdukova stadiona Poljuda, ali politika je odlučivala, a nas nije nitko ništa pitao i evo sad od Spaldium arene imamo Obrovac – nešto što je propala investicija”, istaknuo je akademik Rudolf.
Na svečanoj sjednici Županijske skupštine, posljednjoj u ovom sazivu, župan Zlatko Ževrnja je rekao da su dobitnici nagrada “najsvjetliji primjeri naše zajednice na koje se trebamo ugledati”. Govoreći o svojemu četverogodišnjem mandatu župana, istaknuo je da se vodilo računa o ravnomjernom razvoju svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije, njezinih otoka, priobalja i Dalmatinske zagore. Također je rekao kako je nužno razvijati gospodarske projekte radi zaustavljanja iseljavanja pučanstva i popravljanja demografske slike.
Predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine Petroslav Sapunar istaknuo je kako je nužno uvijek se sjetiti uloge hrvatskih branitelja.
“Hrvatski branitelji su najzaslužniji za stvaranje samostalne Hrvatske”, rekao je Sapunar.

Dobitnici Skupne nagrade su Sveučilište u Splitu, Udruga veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske, Sportska sekcija liječnici tenisači Hrvatskoga liječničkog zbora – podružnica Split, Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a iz Splita i Kulturno-umjetnička udruga Sv. Kliment – Gornje Sitno.
Pojedinačne nagrade dobili su Marija Županović, Stanislav Piplović, Ante Omazić, Ivan Jakšić i Petar Buljević.

Izvor: narod.hr/hina