TIH nakon presude Sanaderu: ‘Dugotrajni sudski procesi su štetni’

Foto: snimka zaslona

U povodu nepravomoćne presude u obnovljenom postupku „Afere FIMI MEDIJA“ Transparency International Hrvatska smatra da je ovo primjer neučinkovite borbe protiv korupcije koja je pokazala da kao rezultat dugotrajnog pravosudnog procesa imamo jedino nepravdu.

Ovo je primjer neučinkovite borbe protiv korupcije u Hrvatskoj bez obzira na krajnji ishod postupka. Nakon desetogodišnjeg procesa nema pravde za nikoga.

Svaki pojedinac koji sudjeluje u korupciji mora biti unaprijed svjestan posljedica – da će biti otkriven, procesuiran i kažnjen u poštenom i pravičnom sudskom postupku provedenom u razumnom roku.

Građani svjedoče mentalnoj okrutnosti sustava koji opravdava i tolerira nepravilnosti, političku korupciju i zlouporabu vlasti za osobne probitke.

Zakoni koji omogućavaju dugotrajne sudske procese su štetni i za državu i za građane bez obzira o kome se radi, jer su nepravedni i ne pridonose povjerenju u sustav.

Procedura koja omogućava desetogodišnji sudski proces pravnim prazninama pokazuje da je postupak neučinkovit i skup, a utvrđivanje objektivne odgovornosti pojedinca zakašnjelo.

Tako je borba protiv korupcije kompromitirana, novac potrošen, a dojam nepravde i nepovjerenja u pravosuđe još više istaknut.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Današnjom presudom na Županijskom sudu u Zagrebu, Ivo Sanader, Mladen Barišić i Branka Pavošević proglašeni su krivima u slučaju Fimi media. HDZ je također proglašen odgovornim. Ivo Sanader dobio je jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina, Mladenu Barišiču dodijeljena je jedinstvena kazna od dvije godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević dobila je jedinstvenu kaznu od 1 godine i 4 mjeseca. HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna.

Time je nakon čak 10 godina od uhićenja Sanadera (2010.) tek sada izrečena nepravomoćna presuda Sanaderu.

Prije šest godina Sanader i HDZ su osuđeni, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud. Ponovljeno suđenje počelo je prije četiri i pol godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr