Sanaderovi odvjetnici: Sud vjeruje svjedoku koji je mijenjao iskaz 20 puta

Foto: fah

Ivo Sanader nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Zagrebu proglašen krivim u slučaju Fimi media. Dobio je osam godina zatvora, a njegovoj obitelji po pravomoćnosti oduzima se 15 milijuna kuna. HDZ je proglašen odgovornim. Osim kazne od 3,5 milijuna kuna, stranci se oduzima i 14,6 milijuna kuna.

> Sanader i HDZ nepravomćno proglašeni krivima zbog Fimi medije

Pred novinare je poslije izricanja presude prvi izašao Vladimir Terešak, odvjetnik HDZ-a.

“HDZ je proglašen odgovornim za radnje fizičkih osoba. Da pojasnim, da ta odgovornost proizlazi iz njihove krivnje. Ako polazimo od prvog postavljanja optužbe, od 31 milijun, sad smo došli na 14,6 milijuna kuna”, rekao je Terešek, prenosi Dnevnik Nove TV.

Najavio je žalbu jer se, kaže, sudsko vijeće nije držalo odredbi Vrhovnog suda.

“Napomenuo bih ovdje da vrh stranke i članstvo nemaju veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene fizičke osobe”, naglasio je.

USKOK je najavio žalbu na visinu kazne. Nisu zadovoljni jer se Sanaderu uzima samo 15 milijuna kuna.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da će se žaliti.

“S ovom presudom ništa se bitno nije promijenilo. Nezadovoljni smo i dalje. Ova presuda nije ni zakonita ni pravedna”, kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

“Došli smo u situaciju da bez obzira na to što je otpao jedan bitan dio navodno pribavljene imovinske koristi u vrijednosti od oko dva milijuna eura, da je de facto izrečena ista kazna, što znači da je sad nakon 10 godina suđenja izrečena bitno stroža kazna nego što je bilo neposredno nakon počinjenja”, smatra Sloković.

“U velikom dijelu presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima. Sve ono što su rekli Jurak i Barišić, a zbog čega je Sanaderu suđeno, opet je nekonfrontirano i u tom dijelu nije bilo ništa ispravljeno. U odnosu na taj dio nema podupirućih dokaza”, rekla je.

“Jako nas je neugodno iznenadila visina kazne”, rekla je.

“Tog novca nema, odijela su nađena kod Barišića”

Prodanović kaže da mu se na prvu čini da je sud nekonzistentan u poklanjanju vjere Mladenu Barišiću koji je “iskaz mijenjao 20 puta”.

Rekao je da se nisu čuli sa Sanaderom od izricanja presude.

“Nas nijedna presuda ovog suda ne može iznenaditi niti razočarati jer mi otprilike znamo stav i odnos prema gospodinu Sanaderu”, rekla je Sloković.

“U ovom predmetu oduzima se na temelju proširenog oduzimanja imovinske koristi 15 milijuna kao navodne razlike u imovini. S druge strane, u svakom od ovih predmeta Planinska, njemu se također oduzima 15 milijuna. Kako se to oduzimaju ti milijuni? Vodi li se računa o tome što je oduzeto u nekom prijašnjem predmetu? Tog novca nema. Kako će se to oduzimati”, rekla je. Smatra da se trebao voditi objedinjeni postupak.

“Sad se tamo navodno oduzima 15 milijuna na temelju pravomoćne odluke s osnova protupravne imovinske koristi, a ovdje se oduzima s osnova proširenog”, naglasila je.

“I sad će po različitim predmetima tri puta biti u istražnom zatvoru”, dodao je Prodaanović..

Sloković je rekla i kako je prilikom pretraga stana Mladena Barišića navodno nađen pun ormar odijela.

“Ona su navodno stavljena na teret gospodinu Sanaderu. Tako da ne znam gdje se uračunalo i gdje je on od svoje plaće kupovao ista takva odijela”, rekla je.

HDZ: “Nema kolektivne odgovornosti”

Priopćenje je nakon presude poslao i HDZ. Donosimo ga u cijelosti.

“Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine. Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika.

Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukinutim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku.

Županijski sud trebao je izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku.

S obzirom na to da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo da Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka.

Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela”, stoji u priopćenju.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr