Tihomir Dujmović: Ruke uvis, Stier!

Foto: Krasnodar Peršun/HRT

Postoji li u Hrvatskoj višestranački sustav, dakle stranke sa svojim programima koje se natječu i obično svakih četiri godine izlaze na izbore? Ili u Hrvatskoj imamo i dalje tek pluralizam unutar socijalističkog saveza gdje se stranke natječu kako što bolje provoditi jedan jedini, jedan te isti program, po mogućnosti sa što sličnijim kadrovima? Ne postoji jednoznačan odgovor na to retoričko pitanje, jer kad HDZ dođe na vlast i barem u nekim crtama krene ostvarivati zacrtani program na kojem je nota bene pobijedio, mediji i oporba padaju u nesvijest. Skandalozno! Tektonska promjena politike! Udar na dosadašnju vanjsku politiku! Zaokret! To su reakcije oporbe, ali i medija koji su nerijetko tek megafoni iste te oporbe.

Udari Klisovića i Radina

Upravo to se dogodilo ministru vanjskih poslova Davoru Stieru koji je u okviru svog djelokruga posla poslao primjedbe Vijeću EU-a na Nacrt zaključaka Vijeća glede prioriteta EU-a u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini. U tim primjedbama stoji da će “Hrvatska posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku definiranom kao zajednica žena i muškaraca koji je i prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva”.

Uz to stoji i dodatak da “pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsezualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar EU-a, pa u tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj”. Pritom “Hrvatska zadržava pravo promovirati navedene stavove u svim multilateralnim forumima u kojima sudjeluje”. Uz Hrvatsku, takve primjedbe je istaknula Poljska i Mađarska. I onda je krenulo. Najprije SDP uz združenu pomoć medija gdje se izmišljalo da je to Stier napravio na svoju ruku, da ga Vlada ne podržava, da je to “radikalan zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici koji je napravljen bez znanja građana naše zemlje”, kako je sve to još i “nakitio” Joško Klisović.

Onda se oglasio i Furio Radin. I on je, dakako, silno zabrinut, on traži da mu se dostavi na uvid sve što je Stier rekao ili potpisao! Cijela afera je zapravo ciljano izmišljena kako bi posvadila Stiera s ostatkom Vlade, napose s premijerom, premda su relacije krajnje jednostavne.

Naime, HDZ ima poznati stav prema braku i tretmanu pobačaja, to ne uključuje zabranu abortusa, ali ni tretman prava na pobačaj kao apsolutno prirodnog, temeljnog ljudskog prava! Pravo na pobačaj, naime, ne spada u notorna ljudska prava i HDZ stoji uz taj stav. Svjestan da ga se hoće posvaditi s cijelom zemljom, Stier je odmah izjavio da takav stav, koji je nota bene stari stav HDZ-a i njegova programa, ne znači da će Vlada tražiti zabranu pobačaja! Dakle, činjenica da je Davor Stier u vanjsku politiku stranke kojoj pripada “pokušao” implementirati dio programa koji je svima znan podignuo je na noge oporbu i medije. Dok HDZ ide niz dlaku oporbi i uvriježenom ljevičarskom svjetonazoru najvećeg broja naših medija, do onda je on sjajan.

Tako je bilo sa Sanaderom, tako je sada s Plenkovićem. Ali, kada se pokuša biti to što jesi i zbog čega si logikom izborne utrke zapravo tamo i došao, odmah se sve cijevi okreću prema takvoj vlasti. Koja izopačena filozofija političkog življenja! Dok Mirjana Rakić i dandanas sjedi na čelu najvažnije medijske institucije premda ju je tamo poslao Milanović, to nikoga ne smeta na ljevici, premda je politički pa i ideološki gledano, krajnje nerazumno da je vladajući tamo drže (kao što Milanović tamo ne bi tolerirao jednog Milana Ivkošića)!

Osim nje imate još more Milanovićevih kadrova po javnim poduzećima koje HDZ iz potpuno neobjašnjivih razloga tamo i dalje drži. Nakon puna četiri mjeseca vlasti. Uostalom, imate širom svijeta veleposlanike koje su tamo poslali Milanović, Josipović i Vesna Pusić i koji se ne diraju evo već četvrti mjesec Plenkovićeve vladavine. Niti su dirani u osam mjeseci Karamarkove “realne” vlasti. Situacija je u tom smislu do te mjere szihofrena da je hrvatska predsjednica došla gotovo do polovice mandata, a da, unatoč činjenici da je godinu i pol dana od toga na vlasti HDZ, veleposlanici širom svijeta su i dalje Josipovićev izbor!

Gori od Zlatka?!

I te nelogičnosti nisu nelogičnosti za medije, jer su se mediji pretvorili u aktivističke trublje starog svjetonazora.

Do one razine do koje podržavate tu opciju i njezine kadrove, imate podršku medija bez obzira tko je na vlasti. Ali kad taknete u to, odmah ste prozvani. Takav tretman s višestranačkim parlamentarnim sustavom u modernoj Europi je posve neusporediv. Ovo što mi imamo je neki hibrid kakav u tom smislu nigdje ne postoji. Dakle, gdje god i dokle god se rade ustupci lijevim snagama po tim temama i tim kadrovima, u te se relacije ne dira, bez obzira kako god to kao u slučaju s Rakićevom znalo paradoksalno izgledati, ali čim se krene ostvarivati program temeljem kojeg se pobijedilo i to uključuje promjenu politike, to se medijski prikazuje kao revolucija!

“Nacional” doslovno tvrdi: “Stierova verzija konzervativne revolucije puno je opasnija od one Zlatka Hasanbegovića”?! Dakle, ostvarivanje pobjedničkog programa koji nota bene morate ostvarivati jer ste takvo obećanje u kampanji dali i jer ste zbog toga i dobili glasove tretira se kao “revolucija”! Fantastično! Revolucija pretpostavlja nasilnu promjenu određenog stanja, a ovdje imamo posla s legalnim, mirnodopskim ostvarivanjem jednog političkog programa. Ministra Stiera se napada da je tobože diplomatima dao naredbe da aktivno lobiraju protiv inicijativa koje promiču rodnu ravnopravnost premda se nigdje ne eksplicira kada je i kome to naredio. Napada ga se da je Hrvatsku izvukao iz grupe zemalja koje podržavaju nizozemsku inicijativu da se solidarno sufinanciraju pobačaji u zemljama u kojima su financije za to smanjene, kao refleks na Trumpovu odluku. Pritom se ne kaže da to Stier nije napravio, prevario bi svoje birače!

HDZ ne traži zabranu pobačaja, niti restrikcije na tu temu, ali očekivati da sufinancira pobačaje širom svijeta je mimo zdrave pameti! A to se traži od Stiera! Što bi trebao raditi Davor Stier kao ministar vanjskih poslova: provoditi HDZ-ov program ili SDP-ov program? I što je onda tu iznenađujuće, šokantno i zastrašujuće? Meni je na tu temu, primjerice, više negoli šokantno da nas je Vesna Pusić de facto ilegalno uvrstila kao zemlju koja spada u tzv. jezgrenu grupu zemalja koje promiču LGBT agendu, odnosno izjednačavanje homoseksualnih i brakova muškarca i žena i koja zagovara pobačaj kao reproduktivno pravo, a da pritom nije konzultirala ni Sabor, ni saborska tijela ni kompletnu Vladu.

Naime, Vesna Pusić je godine 2013., jedva mjesec i pol prije povijesnog referenduma o braku, organizirala ILGA skup u Zagrebu. Radi se o skupu koji na međunarodnoj razini okuplja lezbijske, gay, transseksualne i interseksualne udruge. Taj je skup u Zagrebu organiziran ni manje ni više negoli pod visokim pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Josipovića kao svojevrsni pritisak na budući referendum o braku.

Da je čvrsto protiv definicije braka kako je vidi veći dio hrvatske nacije, Josipović je demonstrirao na sam dan referenduma kada se pojavio na naslovnoj stranici Jutarnjeg lista s tezom: “Ja sam protiv, a vi”! No, dvije godine poslije doznali smo da je Hrvatska među 11 članica UN-a koje čine “LGBT core group”, odnosno u prijevodu da smo dio jezgrene, dakle temeljne grupe država koje promiču izjednačavanje braka i homoseksualne zajednice!

Buka oko braka

Premda je nacija na referendumu jasno rekla što je za nju brak i zapravo poručila da se izravno protivi tome što zagovara Vesna Pusić! I pogledajte sad ovo: ta kolosalna prijevara naroda od strane tadašnje vanjske politike nije problem ni medijima ni političarima, nego je krimen ako zagovarate nešto što je dio programa na kojem ste pobijedili. HDZ nikada neće dopustiti da se u potpunosti izjednači homoseksualni i heteroseksualni brak, kao što nećemo od te vlasti nikada doživjeti da zagovara pobačaj. To je jednostavno pitanje svjetonazora. To ne znači da će HDZ tražiti zabranu pobačaja ili dopustiti diskriminaciju glede rodne ravnopravnosti, ali Hrvatska u tim pitanjima nikada neće biti uređena kao da je vode LGBT organizacije. HDZ će objektivno prije imati problema s neprincipijelnim stajalištima koja priznaju da život počinje začećem, ali pritom abortus ne tretiraju kao ubojstvo.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.