Tko čini Platformu 112 koja ‘Montirani proces’ vidi kao ‘udar na javni servis’?

Foto: fah

Nakon što je HRT s malih ekrana skinuo satiričnu emisiju “Montirani proces”, koja je po svakoj epizodi koštala 209 tisuća kuna, udruge okupljene u Platformu 112 ocijenile su kako je riječ o političkom pritisku na javni servis, jer je ta emisija ukinuta zbog navodne neprimjerenosti i uvredljivosti, ali bez argumentacije i navođenja spornih scena, kao i objašnjenja njihove neprihvatljivosti.

Platforma je otvorenim pismom zatražila od Programskog vijeća HRT-a i Vijeća za elektoničke medije da iskažu stručno mišljenje o odustajanju od emitiranja emisije i otkazivanju ostatka tog serijala, dok od saborskih zastupnika i nadležnih saborskih odbora traže da stanu u zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te osude i onemoguće cenzuru na javnom medijskom servisu.

Tko sačinjava Platformu 112?

Platformu 112 čine udruge:

B.a.B.e., predsjednica Sanja Sarnavka
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Upravni odbor: Helena Popović, Maja Dubljević, Karmela Gajdek, Amir Hodžić, Vedrana Kobaš)
Centar za LGBT ravnopravnost
Centar za mirovne studije (CMS); Izvršni odbor djeluje u sastavu: Julija Kranjec, Gordana Borić, Sandra Benčić, Gordan Bosanac, Zrnka Kušen, Tea Vidović, Iva Zenzerović Šloser
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću; Upravni odbor: Pero Jurišin, Dražen Lalić, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić (predsjednik), Voditeljica: Vesna Teršelič
GONG; Vijeće GONGA – Nenad Zakošek, Goran Čular, Gordan Bosanac, Luko Brailo, Goran Jeras, Nives Miošić, Tomislav Tomašević, Berto Šalaj, Vanja Škorić
Srpski demokratski forum; Veljko Džakula, predsjednik Upravnog odbora; Ljubo Manojlović, Izvršni direktor

Platformu 112 čine i: Kuća ljudskih prava, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Pravo na grad, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platofrmi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni). Posebno je u javnosti odjeknula donacija bez natječaja Ministarstva vanjskih poslova udruzi Documenta s obzirom kako je, ne baš slučajno, predsjednik Upravnog odbora Documente Zoran Pusić, brat ministrice vanjskih poslova na odlasku, Vesne Pusić. Zanimljivo je da u tim udrugama uglavnom cirkuliraju isti ljudi.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je neprofitna udruga čiji je razlog nastajanja iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava, navode na svojim internet stranicama. Documenta je zapravo jako povezana s Građanskim odborom za ljudska prava (GOLJP) čiji je predsjednik Zoran Pusić. No, na adresi Selska 112 tako možete naći Documentu, ali i Građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusića i Centar za mirovne studije, kojeg često predstavlja Gordan Bosanac.

Više od 200 tisuća kuna za epizodu Montiranog procesa

Podsjetimo, Hrvatska radiotelevizija donijela je na svojemu programskom kolegiju odluku da se u nedjelju 20. ožujka 2016. godine neće emitirati emisija Montirani proces, a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom.

“I upravo zbog gledatelja treba reći da oni jednu epizodu ‘Montiranog procesa’ plaćaju 209 tisuća kuna. I zbog financijskoga stanja u kući, koje nije ni približno onome kako ga je bivša Uprava predstavljala, mi smo prisiljeni štedjeti. I ovako smo uštedjeli milijun kuna. Treba reći da je ‘Montirani proces’ kao vanjska produkcija na HRT stigao direktnim pozivom bivšeg ravnatelja Programa HRT-a. A što se dogodilo sa spornom epizodom? Urednica je odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč nosio naslov ‘Židovi će sravniti cijeli svijet’. Ugovorno je pravo HRT-a da to učini ako što smatra spornim. Bez obzira na žanr, HRT kao javni servis ima odgovornost za sve izrečeno u svojem programu”, rekao je dugogodišnji novinar i urednik Informativnog programa HTV-a Jozo Barišić u intervjuu za Jutarnji list.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah