Platforma 112 poziva na ratifikaciju Istanbulske konvencije i napada “neokonzervativne i klerikalne snage u hrvatskom društvu”

Foto: fah

Platforma 112 u nedjelju je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ustvrdila da u Hrvatskoj postoje “sustavni napadi na kritičko mišljenje i slobodu udruživanja te da je promicanje slobode izražavanja i suzbijanje njene zloupotrebe kroz govor mržnje sve teže zbog izostanka javne osude govora koji širi, potiče, promiče i opravdava mržnju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teršelič: Saborska govornica iskorištava se za difamaciju neistomišljenika iz civilnog društva

Po njezinim riječima, huškačke poruke koje se posljednjih godina šalju u javnost s političkih govornica dovele su do društvene atmosfere u kojoj se normalizira isključivost.

Navela je primjer saborskog zastupnika Željka Glasnovića koji je, kazala je, “nevladine udruge nazvao trojanskim konjem i predložio kaznenu prijavu za veleizdaju te zahtijeva njihov izgon iz Hrvatske”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Košić: Istanbulska konvencija podvaljuje zabludu rodne ideologije

“Pitanje je samo tko će biti odgovoran kad javno zazivanje uklanjanja ‘stranog tijela iz hrvatskog narodnog tkiva’ neki pojedinac ili grupa shvate doslovno”, poručila je Teršelič.

“Govor mržnje dobiva sve teže dimenzije i oblike. U ovo vrijeme nakon presude optuženoj haaškoj šestorki i drugima inzistiramo na počecima pregovora Hrvatske s BiH o dobrovoljnom obeštećenju. Vrlo važno je tražiti načina da se doprinese izgradnji povjerenja i obeštećenju i da se unaprijedi suradnja Hrvatske i BiH i osnuje fond koji bi išao prema individualnom obeštećenju žrtava”, naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Vezano za sutrašnju komemoraciju Slobodanu Praljku koju organizira Hrvatski generalski zbor, Teršelič je izjavila da će okupiti “one koji su blizu razumijevanju svijeta u kojem su u središtu ratnici”.

“Ono što je problematično je da se baš zbog poruka kakve šalju predstavnici Vlade i predsjednica Republike, a koje su ambivalentne, ne uspijevamo maknuti iz sjene negativnog nasljeđa”, ustvrdila je Teršelič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Cesar iz Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) kazala je kako su “slobodno odlučivanje žene o trudnoći i rađanju i rodna ravnopravnost glavna meta napada koje vode, kako je rekla, neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu”.

UiO na javnoj raspravi: Istanbulska konvencija utemeljena je u rodnoj ideologiji

Zdravlje i dobrobit žena, smatra Cesar, ugrožava se stigmatizacijom, javnim sramoćenjem i blaćenjem aktivista i liječnika koji pružaju medicinsku skrb ženama prilikom prekida trudnoće, kao i akcijama pred bolnicama. Ocijenila je da se radi o manipulativnim i agresivnim kampanjama koje u svoj fokus ne stavljaju žene.

“Odgađanjem ratifikacije Istanbulske konvencije Vlada i Sabor onemogućavaju sustavnu i efikasnu zaštitu djevojčica i žena od nasilja”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prijetnjama i napadima na organizacije civilnog društva koje pružaju podršku ženama nastoji se oslabiti njihov utjecaj, suziti prostor djelovanja i urušiti već uspostavljene standarde ženskih ljudskih prava”, kazala je Cesar.

Drži da odgađanjem ra​t​ifikacije Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i svojom (ne)djelovanjem Vlada i Sabor onemogućavaju sustavnu i efikasnu zaštitu djevojčica i žena od nasilja.

Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platoformi 112, bez ikakvih kriterija u 2015. godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni). Zanimljivo je da u tim udrugama uglavnom cirkuliraju isti ljudi.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je neprofitna udruga čiji je razlog nastajanja iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava, navode na svojim internet stranicama. Documenta je zapravo jako povezana s Građanskim odborom za ljudska prava (GOLJP) čiji je predsjednik Zoran Pusić. No, na adresi Selska 112 tako možete naći Documentu, ali i Građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusića i Centar za mirovne studije, kojeg često predstavlja Gordan Bosanac.

Podsjetimo, hrvatski su se građani na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili PROTIV ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

“Napadaju sve koji se ne slažu s njima. Mi tražimo najbolji mehanizam kako spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, iznosimo argumente zašto nije dobro ratificirati Istanbulsku konvenciju – upravo zbog toga što ona sadrži odredbe koje bi imale loše posljedice na žene, na obrazovanje, na društvo u cjelini, odgoj djece… Smatramo da je to loše rješenje u cjelini, iako sadrži pozitivne odredbe”, komentirao je ranije na slične napade za narod.hr Ivan Munjin, član Upravnog odbora U ime obitelji.

“Ovo pokazuje ideološku usmjerenost Istanbulske konvencije, odnosno grupa koje žele da se ona ratificira bez rasprave i bez uvažavanja doprinosa koje su pokazani u raspravi. Imamo 370 komentara na javnu raspravu, 4/5 građana koji su sudjelovali u raspravi je protiv. U međuvremenu su se i eurozastupnici počeli izjašnjavati protiv, saborski zastupnici, vjerske zajednice, Katolička Crkva… Umjesto da ozbiljno raspravimo koji je najbolje rješenje – a UiO je predlagala da se konvencija ne ratificira, nego da se pozitivne odredbe unesu u zakonodavstvo, a ono većinu njih sadrži – ove udruge zloupotrebljavaju demokratski proces i saborski Odbor za ravnopravnost spolova za ideloška prepucavanja. To nije dobro, treba se naći najbolje rješenje koje je lišeno ideologije, te provoditi dobre mehanizme koji već postoje”, zaključio je Munjin.

O nekoliko činjenica o Istanbulskoj konvenciji i “rodnoj teoriji” za koje UiO smatra da je važno uzeti u obzir u raspravi o ratifikaciji Konvencije možete pročitati OVDJE.

Udruga U ime obitelji već je i ranije upozoravala kako Istanbulska konvencija po prvi puta u međunarodni ugovor uvodi i definira termin roda: “’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce” (čl. 3. c.) te nalaže da će “stranke osigurati provedbu odredaba ove Konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob…” (čl. 4. 3., usp. čl. 43. i 53. Pojašnjavajućeg izvješća)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.