Nakon inzistiranja na feticidu, Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde poručuje: Posao nije ni blizu kraja…

jurić
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek 8. prosinca dodijelio je Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“. Među dobitnicima,  bile su Mirela Čavajda i njezina odvjetnica Vanja Jurić koje su se aktivno u javnosti zalagale za feticid, ubojstvo bolesnog nerođenog djeteta u visokom stadiju trudnoće, a Centar ih je, u svojoj izvrnutoj logici, nagradio za, kako su naveli, promicanje nenasilja i ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultralijeva udruga Mireli Čavajdi i njezinoj odvjetnici dodijelila – priznanje za nenasilje (!)

Donosimo video s dodjele priznanja:

Voditeljica: “Zahvalni smo Mireli i Vanji Jurić, glas žene se čuo”

Evo kako su na dodjeli najavljene Mirela Čavajda i Vanja Jurić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Priznanje je dodijeljeno sa zahvalnošću Mireli Čavajdi i Vanji Jurić jer su svojim hrabrim, mirnim otporom pokazale snagu nenasilnog djelovanja, potaknule široku društvenu solidarnost i pokrenule promjenu. Iako nemaju iza sebe povijest aktivizma, situacija za koju su se Mirela i Vanja založile, itekako ima. Radi se o već institucionalizirajućoj nemilosrdnoj moći koja ženama uskraćuje zakonom osiguranu zdravstvenu skrb. Unatoč nezamislivoj patnji i ranjivosti, Mirela i Vanja pokazale su hrabrost tome se suprotstaviti. Mirelin iskorak u javnost pomogao je mnogim ženama, koje su doživjele slično, osloboditi se srama, poniženja, neisplakane tuge, potisnutog bijesa.

One su istupile i zauzele se za sebe. Osim toga, Mirelina i Vanjina odmjerena borba i nenasilan otpor nepravednim i okrutnim ljudima u institucijama, politici i društvu, potaknula je i solidarnost tisuće žena i muškaraca. Na mirnim prosvjedima u 9 gradova svjedočili smo oslobađanju godinama nagomilane tuge, tjeskobe, gorčine, razočarenja i osjećaja nemoći zbog načina na koji se politika i hrvatsko društvo bave, a zdravstvena struka i obrazovni sustav ne bave, pitanjem reproduktivnih prava žena.

Nakon Mirele Čavajde i Vanje Jurić nije više isto. Glas žene se čuo. Javnost je podržava, institucije su suočene s odgovornošću, pokrenut je proces raščišćavanja i napuštanja nedozvoljene i unaprjeđivanja buduće prakse uz nadilaženje atmosfere straha, isključivosti i mržnje u hrvatskom društvu. Zahvalni smo Mireli i Vanji jer su nas podsjetile da se nada rađa u akciji i pokazale mirovnu snagu nenasilnog djelovanja. Hvala vam na tome”, rekla je voditeljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Tine Petrušić: Draga Mirela, znam kako se osjećaš…
> P. Stjepan Horvat obitelji Čavajda: ‘Molim za vas i dijete i stojim vam na raspolaganju’
> Dirljiva ispovijest apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu: Grga moj i tvoj život obilježeni su sličnom pričom

Odvjetnica Jurić: Posao nije ni blizu kraja

Prilikom dodjele okupljenima se obratila odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić. Prenosimo njezine riječi:

“Teško mi je bilo ovo slušati, pa se neću uspjeti sabrati u par minuta da kažem nešto bez da zvučim preemotivno, da zvučim onako odvjetnički kako moram zvučati. Mirela nažalost danas nije mogla biti s nama. Užasno je nesretna zbog toga, kao i ja, do jučer je planirala, međutim, život je nepredvidiv. Mi smo danas ovdje, odnosno ja sam danas ovdje radi njenog nevjerojatnog jakog istupa u najtežim mogućim životnim okolnostima u kojima je pokazala hrabrost da se bori ne za sebe, ili ne samo za sebe, već za puno veće vrijednosti u društvu.

Njen javni istup u konačnici je imao ozbiljan učinak na društvo, ne samo u smislu osvještavanja javnosti o problemu koji očito postoji, već i u smislu funkcioniranja zdravstvenog sustava i ja sam jako ponosna što sam mogla biti dio toga. Posao, naravno, nije ni blizu kraja, imamo još puno toga za raditi, ali ono što je Mirela napravila pokazuje što mogu građanska hrabrost i građanska participacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svoje ime mogu reći da doista mislim da su smisao i svrha odvjetništva čuvanje Ustava, zakona i vladavine prava i da se radi o temeljima za ostvarivanje ljudskih prava i za pomaganje ljudima. To su ujedno i vrijednosti kojima sam ja i osobno i profesionalno jako predana i jako mi je drago da ste to prepoznali. Ja stvarno mislim da očuvanje ljudskih prava i očuvanje mira nemaju nikakvu alternativu. Puno hvala organizacijama civilnog društva koje su uvijek tu kad ih trebamo, čak prečesto preuzimaju teret kojeg bi trebao nositi sustav. Puno hvala Rodama, koje su i danas ovdje i koje su i danas pronašle način da budu podrška i puno hvala vama u organizaciji i vama u odboru. Ovo je stvarno odraz velike podrške i poticaja da nastavimo raditi dalje. Jako sam počašćena, hvala.”

Tko je sve dobio nagrade?

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava je dio platforme 112 koja okuplja mnoge parapolitičke udruge i organizacije poput udruge Babe, Documenta i sličnih. Provode LGBT agendu, te promiču pobačaj.

Navode da se ova nagrada dodijeluje već četrnaest godina “za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“”, a ove godine je dodijeljena:

Mati Uziniću – nadbiskupu Riječke nadbiskupije za izuzetan doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji; za nastup i riječi koje liječe i prelaze ideološke granice i polarizaciju pokazujući kako je moguće nadilaziti pojednostavljeno, dualističko razmišljanje i dodirnuti srce složenosti, razviti empatičnu svijest i izbjeći imenovanje i optuživanje drugih i drugačijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đordani Barbarić – posvećen hod uz i s beskućnicima, siromašnima, starijim osobama te djecom i mladima s problemima u ponašanju i sa svima drugima koje su država i društvo zaboravili, dajući im ljubav i dostojanstvo i boreći se ustrajno i hrabro za njihova prava.

Nenasilje i ljudska prava?!

Na kraju, kao što smo naveli, dodijeljena je Mireli Čavajdi i Vanji Jurić. U obrazloženju je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ustvrdio da su Čavajda i njezina odvjetnica Jurić ”svojim hrabrim mirnim otporom nemilosrdnom institucionaliziranom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale  snagu nenasilnog djelovanja i potakle društvenu solidarnost.” (kraj citata)

> HZZO portalu Narod.hr uskraćuje odgovore o usmrćivanju bebe Grge u Ljubljani, koje je plaćeno iz hrvatskog proračuna
> Udruga Roda tužila Narod.hr: Smeta im članak o prikupljanju novca za usmrćivanje bebe Grge
> Dirljiva ispovijest apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu: Grga moj i tvoj život obilježeni su sličnom pričom
> Ćorušić u Nu2: ‘Gospođa Čavajda je željela mrtvo dijete, a mi smo nudili izazivanje poroda i ‘comfort care’ za dijete’

Priznanja su još dodijelili Inicijativi „Pravo svakog djeteta na školski obrok“, te  Semihu Huseyinu Adıgüzel – studentu u statusu azilanta (iz Turske) za uključivo, kreativno, nenasilno zalaganje za očuvanje osobnog integriteta i integraciju te za postignuća kojima su unaprijeđene mogućnosti za visoko školovanje osobama u statusu azila.

Centar je dodijelio i Priznanje za Knjigu godine 2021./2022. i to Ivi Goldsteinu za, kako su naveli, istraživačko – dokumentarno djelo „Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas, Fraktura, 2022. Ovim djelom autor hrabro pridonosi borbi za povijesnu istinu držeći je važnim dijelom strategije za očuvanje mira u svijetu i postignutog stupnja svijesti o ljudskim pravima, kao temelju suvremene civilizacije i demokracije te Goranu Gatalici za zbirku haiku poezije „Noćni jasmin/Night jasmine “.

Priznanje Mirotvorna škola 2022. dodijeljeno je Srednjoj školi „Bartola Kašića“ Grubišno Polje  i Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Kronologija slučaja Čavajda

Slučaj Mirele Čavajde ove je godine odjeknuo u javnosti, jer je ona dok je bila trudna dobila nalaze po kojima njezina beba ima tumor, te je željela feticid odnosno usmrćivanje djeteta u utrobi u visokom stadiju trudnoće

Podsjetimo, nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid nerođenog Grge Čavajde, udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna prikupile su novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Zaklada Solidarna prikupila je sredstva za usmrćivanje djeteta u majčinoj utrobi u visokom stadiju trudnoće i porod mrtve bebe u Sloveniji.

Podsjetimo, Mirela Čavajda izišla je u medije s tvrdnjom da joj je u Hrvatskoj onemogućeno izvršiti feticid te da su joj u bolnici savjetovali da to “obavi u Sloveniji”.

Njezin nerođeni sin kojeg je nazvala Grga, imao je tumorsku tvorbu na mozgu, za koju je ona tvrdila da je maligna, iako su istaknuti stručnjaci kazali kako je bez biopsije tvorbe nemoguće zaključili je li tumor maligni ili benigni.

Iz KBC Zagreb objasnili su da je gospođa Čavajda odbila izazivanje prijevremenog poroda i zbrinjavanje bebe.

Dr. Čorušić je rekao također da je gospođa Čavajda željela mrtvo dijete, a oni su nudili izazivanje poroda i “comfort care” za dijete.

Održani su i kontroverzni prosvjedi u znak podrške Čavajdi. Ona je naposljetku otišla u Sloveniju na zahvat feticid, a sve je platio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.