Udruga Roda tužila Narod.hr: Smeta im članak o prikupljanju novca za usmrćivanje bebe Grge

roda
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

Udruga Roditelji u akciji – Roda traži od udruge U ime obitelji, kao izdavača portala Narod.hr, 50 tisuća kuna radi naknade štete u tužbi koju su podnijeli Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Smatraju da im je nanesena šteta člankom pod naslovom ”Udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i druge prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji”. U nastavku donosimo sadržaj tužbe te nevjerojatne argumente udruge Roda koja smatra da feticid nije usmrćivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u svibnju ove godine, u jeku slučaja Čavajda, čitatelje smo izvijestili kako navedene udruge u javnoj kampanji prikupljaju novčana sredstva za izvršenje postupka, koji medicinska struka naziva feticidom, u Sloveniji.

Udrugama Pa Riter, CESI i zakladi Solidarna priključila se i udruga Roda, koja paradoksalno, postoji zbog beba, majki, trudnica…

Ove udruge tražile su od građana da doniraju sredstva kako bi se Mireli Čavajdi, trudnici tada u visokom stupnju trudnoće, omogućilo usmrćivanje nerođene bebe s teškom dijagnozom u Sloveniji nakon što su taj postupak odbile učiniti zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što navodi udruga Roda u tužbi?

”Gore navedeni naslov i navodi u članku koncipirani su na difamacijski način za tužitelja te se temelje na potpuno neosnovanim i neistinitim informacijama. Naime, neistinitim navodima i konstrukcijama spornog teksta tužitelju je nanesena velika i nepopravljiva šteta. Potpuno proizvoljno, na temelju neistinitih i neprovjerenih informacija, kako kroz naslov teksta i sam tekst, a posebno u smislu opreme članka, zlonamjerno, manipulativno i uvredljivo…u opremi članka i u samom članku su iznesene neistinite informacije i konstrukcija kojom se tužitelj portretira kao udruga čiji je cilj pomoći majci ubiti šestomjesečno dijete”, piše udruga Roda u tužbi protiv udruge U ime obitelji.

Tvrde da nije točno da “udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i CESI prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji”.

> Udruga PaRiter i trostruka uloga civilnih LGBTIQ udruga u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Peternel: ‘Skoro svi osnivači Zaklade Solidarne, politički aktivisti, prisvojili su Veljaču da preko nje uđu u vaše novčanike’

Kažu da su novac prikupljali “za plaćanje troškova zakonom dopuštenog prekida trudnoće gđe. Mirele Čavajde na temelju medicinske indikacije, sukladno Zakonu koji je na snazi u Republici Hrvatskoj i uređuje pravo na prekid trudnoće, a koji će se obaviti u Sloveniji”.

Kažu da nisu “prikupljali novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji već za pomoć Mireli Čavajdi za ostvarivanje prava na zdravstvenu skrb koja joj u Republici Hrvatskoj nezakonito nije bila omogućena u tom trenutku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roda: ”Gđa Mirela Čavajda nije rodila dijete prije šest mjeseci pa da bi sada postojao šestomjesečni Grga”

Nadalje obrazlažu: ”Gđa Mirela Čavajda nije rodila dijete prije šest mjeseci pa da bi sada postojao šestomjesečni Grga, kojeg bi ona željela otići u Sloveniju usmrtiti, što bi bilo kazneno djelo…”

Navode da se udruga Roda koja u “javnosti uživa ugled udruge koja se aktivno i uspješno zalaže za promicanje ljudskih prava, bila prisiljena neprekidno opravdavati i da je zbog članka oštro osuđena od strane javnosti”.

Tvrde da članovi udruge Roda “promiču kreiranje društva odgovornog prema svim svojim članovima te posebice štiti djecu, roditelje, buduće roditelje i obitelj”.

Tvrde da će njihov rad “javnost pamtiti samo po člancima tuženika koji su u javnosti izazvali bijes i govor mržnje” i da im je tako “nastala neimovinska šteta zbog povrede osobnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tužbi su osim navedeni članak, naveli i ostale tekstove na našem portalu koji su u naslovu imali termin ”usmrćivanje bebe Grge”, a očito im smetaju i tekstovi u kojima smo prenijeli i riječi stručnjaka poput prof. Ćorušića, dr. Goluže i slično. Naveli su i tekst gdje u naslovu spominjemo feticid.

Je li najveći problem termin feticid?

Ono što udruzi Roda očito najviše smeta jest što na portalu Narod.hr ne koristimo eufemizam – “prekid trudnoće Mirele Čavajde” – za ubojstvo nerođenog djeteta.

>Udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i druge prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji

No, problem je što smo postupak “prekida trudnoće”, kako ove udruge kažu, nazvali feticidom, a taj termin medicinska struka koristi za prekid života nerođenog djeteta u visokom stupnju trudnoće.

Naime, pojam feticid dolazi iz latinske riječi fetus (plod, potomstvo) i caedere (ubijati). U medicini označava namjerni postupak koji uzrokuje smrt fetusa.

> Dr. Markić o slučaju Čavajda: Liječnici imaju 2 pacijenta – bebu Grgu i mamu Mirelu. Treba štititi oboje

> Ispovijed Ane Božinović: ‘U 6. mjesecu trudnoće rekli su mi da Iva ne može preživjeti…’

> Dr. Zlopaša objasnio što je feticid: Bebu Čavajdu ubilo bi se uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce

Feticid se koristi kako termin u poodmakloj trudnoći kada se pretpostavlja da nerođeno dijete može preživjeti izvan majčine utrobe.

Riječ stručnjaka

U nastavku donosimo riječi stručnjaka.

> Dr. Goluža: Evo činjenice koje bi trebala znati osoba koja sudi o slučaju trudnice i usmrćivanju djeteta

> Obiteljsko-prijateljske veze u pozadini medijskog plasiranja slučaja Čavajda

> Dr. Ćorušić o slučaju Čavajda: Šansa da dijete bude posve izliječeno je oko 25-30 posto. To nije mala brojka

Doc. dr. sc. Gordan Zlopaša, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb , gostujući u Dnevniku Nove TV objasnio je da se nerođeno dijete starije od 22 tjedna usmrćuje tako da se igla zabode u srce djeteta te se ubrizga koncentrirani kalijev klorid, a zatim se izazove porođaj.

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju istaknuo je da beba Grga ima šanse biti posve izliječena i to oko 25-30 posto.

”Češljali smo stručnu literaturu i zaključili da, bez obzira o kojem se tumoru radi bio on maligan ili benigan uzimajući sve slučajeve opisane u literaturi, šansa da dijete bude neurokirurški i kemoterapijski zbrinuto ako je maligni, je oko 25-30 posto da bude posve izliječeno. A to nije mala brojka”, naglasio je prof. dr. sc. Ćorušić.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.