Ultralijeva udruga Mireli Čavajdi i njezinoj odvjetnici dodijelila – priznanje za nenasilje (!)

Čavajda
Foto: fah

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek objavio je na svojoj Facebook stranici da je 8. prosinca u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana svečanost na kojoj su dodijelili Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“. Ovaj Centar je dio platforme 112 koja okuplja ljevičarske parapolitičke udruge koje se kriju pod krinkom nevladinih organizacija poput Babe, Documenta i sličnih…, a provode ultraljevičarsku i lgbt agendu, te promiču pobačaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine posebno je neugodno odjeknulo njihovo priznanje Mireli Čavajdi i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koje su se aktivno u Hrvatskom društvu zalagale za feticid, ubojstvo nerođenog djeteta, a Centar ih je, u svojoj izvrnutoj logici, nagradio za, kako su naveli, promicanje nenasilja i ljudska prava (!)

Tko je sve dobio nagrade?

Navode da se ova nagrada dodjeluje već četrnaest godina “za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“”, a ove godine je dodijeljena:

Mati Uziniću – nadbiskupu Riječke nadbiskupije za izuzetan doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji; za nastup i riječi koje liječe i prelaze ideološke granice i polarizaciju pokazujući kako je moguće nadilaziti pojednostavljeno, dualističko razmišljanje i dodirnuti srce složenosti, razviti empatičnu svijest i izbjeći imenovanje i optuživanje drugih i drugačijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đordani Barbarić – posvećen hod uz i s beskućnicima, siromašnima, starijim osobama te djecom i mladima s problemima u ponašanju i sa svima drugima koje su država i društvo zaboravili, dajući im ljubav i dostojanstvo i boreći se ustrajno i hrabro za njihova prava.

Nenasilje i ljudska prava?!

Posebno šokantno je njihovo dodjeljivanje priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2022.

koja je dodijeljena:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mireli Čavajdi i Vanji Jurić. U obrazloženju je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ustvrdio da su M. Čavajda i njena odvjetnica V. Jurić – “svojim hrabrim mirnim otporom nemilosrdnom institucionaliziranom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale  snagu nenasilnog djelovanja i potakle društvenu solidarnost.” (kraj citata)

> HZZO portalu Narod.hr uskraćuje odgovore o usmrćivanju bebe Grge u Ljubljani, koje je plaćeno iz hrvatskog proračuna
> Udruga Roda tužila Narod.hr: Smeta im članak o prikupljanju novca za usmrćivanje bebe Grge
> Dirljiva ispovijest apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu: Grga moj i tvoj život obilježeni su sličnom pričom
> Ćorušić u Nu2: ‘Gospođa Čavajda je željela mrtvo dijete, a mi smo nudili izazivanje poroda i ‘comfort care’ za dijete’

Priznanja su još dodijelili Inicijativi „Pravo svakog djeteta na školski obrok“, te  Semihu Huseyinu Adıgüzel – studentu u statusu azilanta (iz Turske) za uključivo, kreativno, nenasilno zalaganje za očuvanje osobnog integriteta i integraciju te za postignuća kojima su unaprijeđene mogućnosti za visoko školovanje osobama u statusu azila.

Centar je dodijelio i Priznanje za Knjigu godine 2021./2022. i to Ivi Goldsteinu za, kako su naveli, istraživačko – dokumentarno djelo „Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas, Fraktura, 2022. Ovim djelom autor hrabro pridonosi borbi za povijesnu istinu držeći je važnim dijelom strategije za očuvanje mira u svijetu i postignutog stupnja svijesti o ljudskim pravima, kao temelju suvremene civilizacije i demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

te Goranu Gatalici za zbirku haiku poezije „Noćni jasmin/Night jasmine “.

Priznanje Mirotvorna škola 2022. dodijeljeno je Srednjoj školi „Bartola Kašića“ Grubišno Polje  i Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Kronologija slučaja Čavajda

Slučaj Mirele Čavajde ove je godine odjeknuo u javnosti, jer je ona dok je bila trudna dobila nalaze po kojima njezina beba ima tumor, te je željela feticid odnosno usmrćivanje djeteta u utrobi u šestom mjesecu trudnoće.

Podsjetimo, nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid šestomjesečnog nerođenog Grge Čavajde, udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna prikupile su novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaklada Solidarna prikupila je sredstva za usmrćivanje djeteta u majčinoj utrobi u visokom stadiju trudnoće i porod mrtve bebe u Sloveniji.

Podsjetimo, Mirela Čavajda izišla je u medije s tvrdnjom da joj je u Hrvatskoj onemogućeno izvršiti feticid te da su joj u bolnici savjetovali da to “obavi u Sloveniji”.

Njezin nerođeni sin kojeg je nazvala Grga, imao je tumorsku tvorbu na mozgu, za koju je ona tvrdila da je maligna, iako su istaknuti stručnjaci kazali kako je bez biopsije tvorbe nemoguće zaključili je li tumor maligni ili benigni.

Iz KBC Zagreb objasnili su da je gospođa Čavajda odbila izazivanje prijevremenog poroda i zbrinjavanje bebe.

Dr. Čorušić je rekao također da je gospođa Čavajda željela mrtvo dijete, a oni su nudili izazivanje poroda i “comfort care” za dijete.

Održani su i kontroverzni prosvjedi u znak podrške Čavajdi. Ona je naposljetku otišla u Sloveniju na zahvat feticid, a sve je platio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.