Prosvjed protiv Tomaševića: ‘Unatoč upozorenju EK, štetni projekti s otpadom idu dalje’

Foto: fah

Danas, 8. 12. 2022. Udruga za zaštitu okoliša Resnik uoči 18. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba održala je prosvjedni performans „Proračun 2023.: S otpadom nema promjene, svi štetni projekti idu dalje“. Na prosvjedu su ponovno upozorili na niz problema, prenosimo njihovo priopćenje u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po Prijedlogu proračuna za 2023. nastavljaju se financirati štetni projekti s otpadom!”

“Suprotno upozorenju Europske komisije i predizborno najavljenoj orijentaciji k održivom razvoju, u kaosu s otpadom u Gradu Zagrebu ni nakon 20 godina nema promjene! Potvrđuje nam to prijedlog Proračuna za 2023., prema kojem gradonačelnik uz podršku interesne grupacije i ostvarivanja njihovih profita, nastavlja sredstvima građana financirati sve dosadašnje štetne projekte i sve dublje tone u kaos sa zagrebačkim otpadom. Izostale su očekivane pozitivne promjene, a gradonačelnik i Možemo ih, sad je posve očigledno, ne žele i ne mogu provesti.

Umjesto totalnog zaokreta, nezamislivo je da i aktualni gradonačelnik, nakon 20 godina ne odustaje i nastavlja s izgradnjom unaprijed promašene investicije, štetnog, skupog i ekološki neodrživog tzv. Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom u Resniku, koji će biti novi daleko gori Jakuševec od Jakuševca, sa pretovarnim stanicama (!), spalionicom/energanom, reciklažnim dvorištem za građevinski otpad i azbest i odlagalištem za svo smeće iz Zagreba i Zagrebačke županije. Raskid sporazuma sa Zagrebačkom županijom za dovoženje tuđeg pomiješanog smeća u Zagreb, koji nije interes građana Grada Zagreba, nije se dogodio!

Godinama građani plaćaju i troškove nepotrebnog društva ZCGO d.o.o. u vlasništvu Grada Zagreba, da bi isto društvo orkestrirano provodilo štetne projekte interesne grupacije, vrijedne u startu najmanje 2,5 milijarde kuna našeg novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Prosvjedni performans Udruge za zaštitu okoliša Resnik: ‘Tomašević pogoduje interesnim grupacijama’
> Predsjednica udruge za zaštitu okoliša Resnik: ‘Možemo i Tomašević postupaju suprotno obećanjima, što je izdaja građana’
> Udruga za zaštitu okoliša Resnik: Po Tomaševićevom modelu za većinu građana usluga odvoza otpada će poskupjeti, bez povećanja kvalitete

“Nezakoniti i nepotrebni projekti”

Na lokaciji DIOKI, nastavljaju se nezakoniti i skupi i nepotrebni projekti, izgradnja pretovarne stanice za biootpad kapaciteta 60.000 t god (Zagreb ima 24.380 t odvojeno prikupljenog biootpada) u kojoj se, cit. „..odvojeno prikupljeni biootpad iz manjih komunalnih vozila prebacuje u veća komunalna vozila kojima se transportira na obradu u postrojenje u Novskoj“. Očekivani procijenjeni iznos investicije je 35.000.000,00 kn, od čega iz domaćih sredstava 85%.

Osobito upozoravamo da za nezakonitu i skupu „Bandićevu sortirnicu“ kapaciteta 120.000 tona, vrijednu oko 400.000.000,00 kn na istoj lokaciji, za koju se namjerava aplicirati za financiranje iz EU fondova, nema nikakvog opravdanog razloga. Unatoč tome, Grad Zagreb treba osigurati 100.000.000,00 milijuna kn vlastitih sredstava za izgradnju iste. Naime, bez prethodno uspostavljenog sustava gospodarenja otpadom kao javne usluge, skupa i nepotrebna sortirnica je besmislica. Koji je zajednički interes u tome Grada Zagreba i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji u suradnji nastoje prikazati ovaj projekt podobnim za financiranje, osim izvlačenja novca iz EU fondova?

Tim više, što je na neodrživost koncepcije mega objekata već upozorila Europska komisija u Ranom upozorenju.., a koje Grad Zagreb i Hrvatska i dalje zanemaruju, unatoč svim argumentima protiv. Stoga su uzaludna očekivanja o sredstvima iz EU fondova, na koja gradonačelnik računa, jer Europa neće financirati ovakve štetne projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezakonito odlagalište

Nastavlja se i izgradnja novog smetlišta građevnog otpada od potresa u Resniku, koji je direktni ustup građevinskom lobiju i izvođačima na štetu zdravlja (azbest, boje, lakovi, plastika..), sredstava građana i okoliša. Prema propisima dužni smo oporabiti najmanje 70% građevnog materijala nastalog od rušenja, a materijal treba prvenstveno izdvojiti i ponovno uporabiti na lokaciji nastanka/gradilištu, što pojeftinjuje gradnju i troškove investitora i smanjuje troškove prijevoza i zagađenja okoliša. Grad Zagreb/investitor kroz uvjete natječaja za provođenje javne nabave u svrhu obnove ima obvezu provoditi ugradnju mehanizama zelene nabave i smanjenje troškova investitora.

I dalje se financira plaćanje zbrinjavanja mulja na nezakonitom odlagalištu na Zagrebačkom pročistaču otpadnih voda, koju građani Grada Zagreba skupo plaćaju za/umjesto stranog koncesionara, a revizija koncesijskog ugovora nije se dogodila.

Plaćamo netransparentnost gradskih službi u postupanju, gradonačelnikovu diskriminaciju građana sa smiješnim obrazloženjima i skupi PR, koji ipak ne može sakriti istinu s otpadom u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodrživo stanje

Rezultat ovakvog neodrživog stanja je da u Gradu nastaju nova divlja odlagališta, čiju sanaciju ćemo plaćati, a zrak i okoliš su zagađeniji nego ikad. Umjesto smanjenja količine i gospodarenja otpadom, Zagreb se i dalje pretvara u smetlište.

Već 20 godina nema promjene s otpadom u Zagrebu! Zagreb nema pravednog sustava naplate otpada, a obvezna kupnja vrećica bez individualizacije odgovornosti je nova pljačka građana od strane aktualne gradske „vlasti“.

Gradonačelnik ne odustaje od štetnih projekata ranijeg gradonačelnika, jer nema ni snage ni volje krenuti s uspostavom novog sustava gospodarenja otpadom u javnom interesu. Očigledno je da su se gradonačelnik i Možemo! izgubili u interesima interesne grupacije i izdali svoje birače, ali i interese svih građana Zagreba.

Stoga su, na žalost, u pravu oni koji kažu: „Sve je isto, samo njega nema“. I prijedlog ovog Proračuna za 2023. s otpadom potvrđuje isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz podršku građana, osam Vijeća mjesnih odbora, udruga i građana,

Udruga za zaštitu okoliša Resnik
po predsjedniku Branka Genzić-Horvat”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.