Tko je Bože Vukušić zbog kojeg su Mrak-Taritaš i Arsen Bauk odbili gostovanje u emisiji ‘Otvoreno’?

Foto: Fah

Aferama opterećena saborska zastupnica GLAS-a i SDP-ov Arsen Bauk otkazali su sinoćnje sudjelovanje u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na temu komemoracije na Bleiburgu, zbog, kako su kazali, gostovanja Bože Vukušića.

Kao problem su istaknuli “detalje” u Vukušićevom životopisu.

Tko je Bože Vukušić?

Inače, Vukušić je publicist, vodeći hrvatski istraživač komunističkih zločina, jedan od ključnih svjedoka na suđenju protiv Perkovića i Mustača te voditelj Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj.

Također je bivši aktivist hrvatske političke emigracije, a nakon osamostaljenja Hrvatske i djelatnik hrvatskih obavještajnih službi te član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava.

Vukušić je 80-ih godina u Njemačkoj bio pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodne umiješanosti u ubojstvo jednog agenta SDS-a 1983. u Karlsruheu, a autor je publikacija u kojima se tematiziraju sukobi između hrvatske emigracije i jugoslavenskih državnih službi.

Bože Vukušić: Arhivu UDBA-e vjerojatno je ‘čerupao’ Perkovićev prijatelj Jan Gabriš

U svibnju 2018. Vukušić je gostovao u Bujici gdje je otkrio kako je zapravo započeo slučaj Perković.

“Prikupili smo obilan materijal protiv protiv Vinka Sindičića za ubojstvo Brune Bušića, no bilo je potpuno jasno da će se suđenje u Hrvatskoj pretvoriti u jednu veliku farsu… Državno odvjetništvo ne samo da nije tražilo dokaze protiv Sindičića i njegovih nalogodavaca, nego su čak i našu istragu pokušali obezvrijediti. U to vrijeme kod nas je došao tadašnji čelnik HSP-a Anto Đapić i raspitivao se o mogućnosti otvaranja istrage o ubojstvu njegovog strica Ante kojeg je u Nürnbergu Udba likvidirala u lipnju 1989. godine. Preporučili smo mu da slučaj pokrene u Njemačkoj, gdje ubojstva ne zastarijevaju i gdje je pravosuđe neovisno, bez udbaškog utjecaja. Dokumente o ubojstvu Ante Đapića, ali i ubojstvima drugih političkih emigranata Đapić i ja predali smo njemačkoj policiji. Oni su se zainteresirali i za slučaj Đure Zagajskog, ubijenog u Münchenu u travnju 1983., ali i slučaj Stjepana Đurekovića, koji je u istom gradu ubijen 28. srpnja iste godine. To se sve odvijalo 2000-te, a prošle su pune dvije godine i nitko nam se nije javio. Sreo sam policajca iz Njemačke koji je nazvao kolegu u München i oni su rekli da su čak dva puta slali pozive meni i Đapiću – u Sabor i na private adrese, no mi te pozive nismo nikada primili. Očito je Udba odradila svoje…”, kazao je.

Vukušić: Mustač i Perković sudjelovali su u Đurekovićevu ubojstvu tko god da ga je izvršio

Vukušić je posebno istaknuo negativnu ulogu DORH-a i bivšeg Glavnog državnog odvjetnka u cijeloj priči o Perkoviću i Mustaču: “Mladen Bajić bio je glavni za opstrukciju Nijemaca i zaštitu udbaške strukture u Hrvatskoj. Od tadašnje POA-e dobio je elaborat od preko 200 stranica i 2.000 popratnih dokumenata o ulozi Perkovića i Mustača u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Međutim, on je to sve skratio na svega četiri stranice i poslao Nijemcima! Njemačko pravosuđe tada je čak zaprijetilo Hrvatskoj međunarodnim sankcijama, tada još nismo bili dio Europske unije i o tome se javno nije govorilo. Da je provedena čak i minimalna lustracija, Bajić ne bi mogao obnašati nikakvu funkciju u našoj državi!”

Tom je prigodom otkrio i kako su, još uvijek moćne udbaške strukture, pokušale utjecati u procesu suđenja kako se ne bi razotkrila cijela hobotnica.

“Nijemci su Perkoviću davali status krunskog svjedoka pokajnika i jamčili minimalnu kaznu od 3 godine zatvora, ali Nobilo je to spriječio – jer nije htio da Perković razotkrije kompletnu udbašku hobotnicu koja je stajala iza likvidacija hrvatskih političkih emigranata!”

Godine 2013. saznao sam da se Perković nudi obavještajnoj službi jedne velesile da ga zaštite od Nijemaca. Zato sam Nijemce upozorio da je možda spreman surađivati i s njihovim pravosuđem i da bi to bilo dobro radi razrješavanje svih slučajeva ubojstava i uloge partijskog i državnog vrha Jugoslavije u tome. Kao svog izaslanika za pregovore s Nijemcima Perković je odredio odvjetnika Antu Nobila, koji je bio u Njemačkoj na razgovoru. Perkoviću je ponuđeno da bude krunski svjedok pokajnik, gdje bi dobio minimalnu kaznu, a to je u Njemačkoj otprilike 3 godine zatvora. No, morao je surađivati i prokazati cijeli bivši sustav… Nobilo mu je savjetovao da to ne prihvati! Kasnije se predomislio i htio se još jednom predati, mjesec dana prije uhidbenog naloga. Nijemci su i tada bili spremni, a kao pregovaratelja sam predložio Sašu Perković, no Ivo Josipović to nije dopustio i tako je zaštitio stare strukture”, otkrio je Vukušić.

(VIDEO) Bože Vukušić, ključni svjedok protiv Perkovića i Mustača: ‘U Rusiji su naručili moje ubojstvo, a Mesić je Sanaderu rekao – dajte mu otkaz, sve ostalo je moja briga!’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr