Tko je Mario Plenković, otac hrvatskog premijera, kojega rektor Boras predlaže za profesora emeritusa?

Foto: snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Rektor Damir Boras predložio je imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr. sc. Marija Plenkovića, oca Andreja Plenkovića.

Taj se prijedlog nalazi na dnevnom redu  sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu.

> (VIDEO) Plenković o potpisima za smjenu HNS-ove ministrice Divjak, ocu Mariju, ‘crnom labudu’…

Tko je Mario Plenković?

Mario Plenković rođen je 23. studenog 1947. u Svirču na Hvaru. Na Sveučilištu u Zagrebu 1976. stekao je naslov magistra informacijski znanosti, a 1978. doktora informacijskih i organizacijskih znanosti.

Sveučilišni je profesor komunikologije te autor 16 stručnih knjiga i više od 700 strukovnih bibliografskih referenci. Jedan je od osnivača studija komunikologije u Mariboru, gdje danas i živi. Radi kao voditelj katedre za komunikologiju i redovni profesor informacijskih znanosti u trajnom zvanju.

Bio je voditelj studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (1982.-1990.), a od 1988. do 1992. bio je i predsjednik tog fakulteta.

Kao znanstvenik se, osim komunikologijom, bavio i informacijskim znanostima, a radio je i u Europskom centru za mir i razvoj te Grafičkom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Zadru jedan od utemeljitelja Studija kulture i turizma te poslijediplomskih studija informacijskih znanosti. Zaključno s 2011. godinom bio je glavni i odgovorni urednik znanstvenih časopisa Informatologia i Media, Culture and Public Relations, te predsjednik Hrvatskog komunikološkog društva.

Suprotstavljeni pogledi oko djelovanja Marija Plenkovića 

Oko djelovanja Marija Plenkovića postoje različiti suprotstavljeni pogledi.

Jedni, naime, tvrde da je otac hrvatskog premijera 1970-ih i 1980-ih kroz svoje medijsko djelovanje omogućio premoć novinara lijeve orijentacije u demokratskoj Hrvatskoj, dok drugi tvrde da je Mario Plenković zapravo oduvijek bio distanciran od komunističkih krugova te da je još u Jugoslaviji bio hrvatski domoljub.

“Na Fakultetu političkih znanosti pripadali smo prohrvatskoj struji. Mario je domoljub i Hrvat”, rekao je Zdravko Tomac Ivici Radošu za Večernji list.

Kako piše Večernji list, Mario Plenković u vrijeme socijalizma “nije pripadao vladajućim komunističkim strukturama, ali je radio razne poslove”.

Povezanost s komunističkom nomenklaturom?

Neki pak mediji upravo na temelju zaposlenja koja je Mario Plenković obavljao 1970-ih i 1980-ih pretpostavljaju njegovu povezanost s komunističkom nomenklaturom.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća, radio je u uredu generalnog direktora Televizije Zagreb kao šef kabineta. Tu je najprije bio suradnik Franka Wintera. Među ostalim, bio je i savjetnik Josipu Grubišiću Ćabi, jednom od moćnih direktora Radio Zagreba. Express tvrdi da je Mario Plenković “nakon 1971. bio suradnik Branka Puharića, kojeg je Partija poslala na TV Zagreb da ‘sredi stanje'”.

U jednome drugom članku isti tjednik navodi kako su i Puharić i Winter i Plenković “bili povjerljivi ljudi Centralnoga komiteta Saveza komunista Hrvatske”, ističući da je Puharić bio član užega rukovodstva Saveza komunista Hrvatske 1978- 1981, jugoslavenski ambasador u Poljskoj 1986-1990. te saborski zastupnik 1990- 1992. te da je Winter niz godina bio u diplomatskoj službi SFRJ.

Na tom tragu, Slobodna Dalmacija je u lipnju 2016., uspoređujući Andreja Plenkovića s tadašnjim predsjednikom SDP-a Milanovićem, objavila sljedeći navod, pripisujući ga neimenovanom izvoru iz Ministarstva vanjskih poslova: “S obzirom na obiteljski background moglo se očekivati da će Plenković čiji je otac Mario imao niz istaknutih dužnosti nakon sloma Hrvatskog proljeća biti nekako bliži SDP-u, kao što se za Milanovića, s obzirom na to da mu je otac Stipe radio u uredu Vlatka Pavletića, vjerovalo da je HDZ-ovac”.

“Obojica su negdje u isto vrijeme, u prvoj polovini 90-ih godina u političke vode uskočili iz Ministarstva vanjskih poslova, koje će se pokazati najvećim rasadnikom političkih kadrova u samostalnoj Hrvatskoj.” – piše Slobodna Dalmacija.

Kako je prenio Novi list, Mario Plenković sa svojom drugom suprugom Vlastom Kučiš danas živi u Rogaškoj Slatini, gdje ih Andrej Plenković često posjećuje.

Majka premijera Andreja Plenkovića, Vjekoslava Raos-Plenković, Makaranka je te je u vrijeme komunizma radila kao internist kardiolog u Vojnoj bolnici (Novoj bolnici) Dubrava. Nakon što je JNA napustila Novu bolnicu sudjelovala je u organizaciji KB Dubrava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr