Tko je Sanja Sarnavka, čelnica udruge B.a.B.e.

foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ lsd

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost javno je pozvao organizacije civilnog društva te znanstvene i stručne organizacije da mu predlože kandidate za pet članova i pet zamjenika članova Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Mandat prethodnog Vijeća istekao je u listopadu prošle godine i sada je napokon raspisan poziv za nove članove i predsjednika, koji imaju 15 dana od dana objave u Narodnim novinama da se jave Odboru koji je poziv objavio na internetskim stranicama Sabora.

Hrvatski sabor na sjednici 21. listopada 2011. donio je Odluku o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija (NN br. 121/11).

Predsjednik Vijeća bio je Antoliš Krunoslav, a članovi Ćulumović Mile, Grgić Zoran, Harasin Dražen, Mijatović Nikola, Sarnavka Sanja, Vukman Nenada.

Što smo doznali o gospođi Sarnavki, pročitajte u nastavku.

Protiv referenduma o braku

Prisjetimo se, predsjednica udruge B.a.B.e. i predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka, za vrijeme refernduma za ustavnu zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, rekla je kako bi temelj svake obitelji trebala biti ljubav te da nema smisla hvaliti zajednicu muškarca i žene kao jedinu prirodnu kada u takvim obiteljima često ima nasilja i zlostavljanja.

“Meni se čini strašno smiješnim inzistirati na toj heteroseksualnosti. Danas je, recimo, Dan borbe protiv homofobije. Mislim da ova akcija sigurno ne radi na tom tragu da se homofobija ne ukine nego inzistira na tome da su istospolne veze neprirodne”, rekla je Sarnavka.

U intervjuu koji je za Pupovčeve “Novosti” dala predsjednica Udruge B.a.B.e., Sanja Sarnavka na pitanje “kamo, po vašem sudu, vodi referendum da se brak Ustavom definira kao životna zajednica žene i muškarca”, odgovorila je slijedeće:

“S tom smo se inicijativom vratili gadno unazad. Smatram da je ona samo početak nečega većega što se planira napraviti. Ovo je proba, a uskoro će doći ozbiljnija pitanja, poput prava na pobačaj. Riječ je o ‘gomilici’ koja želi zauzeti pozicije moći u svjetonazorskoj priči. Od početka smo u njihovu vokabularu i načinu djelovanja prepoznali da je iza svega Opus Dei, vrlo utjecajna i bogata crkvena organizacija. Građani bi trebali shvatiti da nije riječ o prosječnim ljudima konzervativnih stavova, nego da ta grupa želi svoj svjetonazor učiniti općeprihvaćenim, pritom isključujući i diskriminirajući ionako marginalizirane skupine građana. Bit razvijene demokracije nije u tome da većina provodi svoju volju, nego da se manjini olakša da dođe do prava koja većina ima prirodno i bez prepreka”, rekla je Sarnavka.

Sarnavka o Obiteljskom zakonu: Trebao je biti kruna mandata ministrice Opačić

Da je Obiteljski zakon protivan Ustavu, upozoravala je struka, ali i nevladine udruge, a ocjenu ustavnosti zatražilo je 18 različitih predlagatelja, među kojima i udruga U ime obitelji.

Ocjenu ustavnosti zatražila je i udruga B.a.B.e. koja ukazuje da je zakon pun promašaja i nelogičnosti. Prije svega je promašio svoj osnovni cilj, a to je poboljšanje kvalitete skrbi za djecu. Ipak,  Sarnavka je iznijela pomalo čudnu konstataciju.

“Radi se o presedanu, prvi put je suspendiran cijeli zakon a ne samo neke odredbe. Riječ je o teškom udarcu za ministricu socijalne politike i mladih, ovaj zakon trebao je biti kruna njenog mandata”, izjavila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. U udruzi napominju da novi zakon nije bio nužan, stari kažu nije bilo toliko loš samo se nije provodio.

Braniteljice ženskih prava ništa sporno nisu vidjele u seksističkim napadima na Kolindu Grabar Kitarović

Za vrijeme predsjedničkih izbora, Sanja Sarnavka, kao i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ignorantski i vrlo rezervirano su reagirale na pitanje narod.hr o seksističkim napadima na za sad jedinu ženu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

“Koliko sam vidjela, okružena je isključivo muškarcima, a uz generale koje je žarko željela uza se, mogla bi jedino ona nama pružiti zaštitu, a ne mi njoj”, rekla je tad Sarnavka. Pritom je dodala kako se predsjednička kandidatkinja nije obratila ženama niti tražila njihovu podršku.

Postoje i žene koje ju ‘užasno nerviraju’ poput Milane Vuković Runjić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah