Tko je brigadni general Tomo Medved: novi – stari ministar branitelja?

Foto: Fah

Ministar hrvatskih branitelja, brigadni general Tomo Medved rođen je 1968. u Cetingradu, a u Domovinskom ratu bio je više od pet godina, nakon čega je nastavio vojnu karijeru.

Medved se 1990. dragovoljno javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje. Godinu kasnije zapovijeda satnijom, a od 1993. do 1994. načelnik je stožera 1. gardijske brigade.

Bio je više od pet godina sudionik Domovinskog rata, o čemu svjedoče i podatci iz Registra o njegovom broju dana u borbenom sektoru – ukupno 2055, od toga više od 1700 u MORH-u. Tijekom Domovinskog rata tri je puta ranjen. Dvaput 1991., na zapadnoslavonskom ratištu i u Pokupskome, a treći put 1992. u dubrovačkom zaleđu.

Po završetku Domovinskog rata, nastavio je vojnu karijeru. Prvostupnik je ekonomije i školovani časnik, koji je završio Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu Ban Josip Jelačić.

Ulaskom Hrvatske u Sjevernoatlantski savez (NATO) 2009. promaknut je u čin brigadnog generala, a 2011. umirovljen na vlastiti zahtjev.

Predsjednik je Udruge veterana Tigrova te član HDZ-ovog Odbora za branitelje. Dobitnik je odlikovanja Red hrvatskog trolista, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red hrvatskog križa, spomenica Domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina te medalje “Ljeto 95”.

Junak s Banije koji je spašavao ranjenog Gordana Lederera

On je jedan od junaka u video spotu Gordana Lederera “Banijska praskozorja”. Upravo je Medved nakon što je Lederer 10. kolovoza 1991. ranjen iz snajpera zvao generala JNA Andriju Rašetu da pošalje helikopter koji bi ga prevezao u bolnicu.

Rašeta je odbio i Lederer je iste noći preminuo u vozilu hitne pomoći na putu za Zagreb.

Ministar u Vladi Tihomira Oreškovića

Na dužnost ministra branitelja Medved je došao u prošloj vladi Tihomira Oreškovića.

Na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja dolazi nakon Mije Crnoje koji je, pritisnut aferama, podnio ostavku nakon svega tjedan dana, nakon čega se izbor novog ministra otegnuo duže od mjesec dana.

Novi ministar branitelja Tomo Medved nakon razgovora s Oreškovićem i prihvaćanjem dužnosti rekao je kako je cijeli život posvetio domovini. Najavio je donošenje jedinstvenog Zakona o braniteljima. Istaknuo je da je posebno važno i od životnog značaja za branitelje očuvanje i zaštita zdravlja te da će predložiti donošenje nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja.

“Sve iskustvo koje sam stekao ja ću usmjeriti u rad Ministarstva hrvatskih branitelja kako bismo otvorili novo poglavlje u radu Ministarstva. Za početak, nužno je formiranje snažnog tima, postavljanje organizacije rada Ministarstva tako da može odgovoriti svim izazovima. Jedno od osnovnih pitanja jest poslati poruku braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata, poruku poštovanja, sigurnosti, da njihov doprinos i žrtva u ratu nisu zaboravljeni i da će im Ministarstvo biti dostupno, da će imati u Ministarstvu sugovornika, da će kroz organizaciju rada Ministarstva moći sudjelovati u kreiranju poliitke vođenja i upravljanja tog ministarstva”, istaknuo je u ožujku ove godine.

Nije bio među organizatorima braniteljskog prosvjeda u Savskoj, ali ga je podržavao.

Ovo ljeto izjavio je novinarima da će Hrvatska inzistirati na stavljanju izvan snage srbijanskog zakona o nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ i zamolio medije da ne objavljuju razne neprovjerene popise hrvatskih branitelja kao potencijalnih optuženika.

Na upit da prokomentira negativne reakcije u Srbiji na poništenje sudske presude kardinalu Alojziju Stepincu rekao je kako “u cilju dobrosusjedskih odnosa oni to ne bi trebali činiti”.

Uloga Stepinca u hrvatskom društvu je prepoznatljiva i mi smo ponosni na našeg blaženog kardinala, dodao je. Srbi neka procjene što je najbolje učiniti u cilju dobrosusjedskih odnosa, rekao je Medved.

Zakon o hrvatskim braniteljima

Sredinom rujna kazao da su u lipnju ove godine spojene baze podataka Ministarstva branitelja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a pripremljen je tekst prijedloga jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koji će, odmah po formiranju nove vlade, biti spreman za javnu raspravu i upućivanje u saborsku proceduru.

Upozorio je da je od 1998. do 2011. čak 41,3 posto braniteljske populacije bilo iz nekog razloga hospitalizirano, što je ocijenio tužnim i egzaktnim pokazateljima koji nalažu žurno djelovanje.

Stoga je u Ministarstvu branitelja u Medvedovom mandatu formirano 11 projektnih timova, među njima i onaj za izradu nacionalne strategije za očuvanje kvalitete zdravlja hrvatskih branitelja. U pripremi je i odluka Vlade o provedbi hitnih preventivnih zdravstvenih pregleda hrvatskih branitelja, najprije u istočnoj Hrvatskoj do kraja ove godine, a iduće godine u cijeloj Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h