Tko je Zvonko Spudić, novi direktor HEP-a za područje Karlovca i županijski šef HNS-a?

facebook zvonko spudic

U većini javnih poduzeća, da biste dobili posao, potrebna je potvrda o nekažnjavanju. No u HEP-u su takve stvari, izgleda, kršenje zakona o privatnosti: Nakon što je 23. listopada 2018. Zvonko Spudić imenovan za direktora HEP Distribucijskog područja Karlovac, novinari su postavili upit HEP-u  zašto na direktorsko mjesto imenuju čovjeka koji je nedugo prije toga izašao iz zatvora, gdje je proveo 14 mjeseci, i to ne zbog kakve prometne nesreće, nego zbog – privrednog kriminala, odnosno pronevjere.

“Poslodavci prema važećim zakonima ne smiju prikupljati ni voditi podatke iz kaznene evidencije. Sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka ne smijemo iznositi konkretne podatke o radniku”, glasio je odgovor. Zakon o zaštiti osobnih podataka je tako praktična stvar!

I sam Spudić je rekao, “Naglašavam da još od 2012. godine imam Rješenje o rehabilitaciji i slučaj iz 90-ih godina za koji sam odslužio kaznu ne bi trebao dovoditi u vezu s mojim pravima, slobodama ili radnim mjestom”.

Sačinio ugovor o radu sa samim sobom i pronevjerio novac

Spudić je bivši HDZ-ovac, bivši načelnik općine Barilović, kojoj je bio na čelu od 1997. do 2000. Karijeru započeo – potkradanjem općinske blagajne. Optužnica ga je teretila da je od 14. rujna 1998. do 27. prosinca 2000. godine u više navrata iz općinske blagajne uzimao gotov novac, koji je trebao biti isplaćen predsjednicima barilovićkih mjesnih odbora u svrhu provođenja odluke o komunalnom redu.

Prema presudi je na uplatnice sam potpisivao predsjednike mjesnih odbora kao da su oni uzimali novac, dok ga je zapravo zadržavao za sebe, oštetivši tako proračun za 126 tisuća kuna. Optužen je bio i za probijanje troškova reprezentacije, sačinjavanje ugovora o radu sa samim sobom na ime poslova i aktivnosti po mjesnim odborima i otvaranje mrtvačnice, te kupnju garniture namještaja proračunskim novcem. Dio optužnice otišao je i u zastaru.

Na kraju je osuđen samo za onih 126 tisuća gotovine koju je “dignuo” iz blagajne i potrošio za osobne potrebe. Županijski sud u Karlovcu je, prema navodima kaportala, još u jesen 2010. dozvolio obnovu postupka koju su tražili Spudićevi odvjetnici, iako je nadležni sudac donio odluku da to ne može odgoditi izvršenje kazne. Istodobno se na odluku o obnovi postupka žalilo tužiteljstvo, pa je pravorijek pao na Vrhovni sud, koj je potvrdio presudu.

A kaznu koja je na kraju, umjesto dvije godine, spala na 14 mjeseci zatvora, je Spudić od siječnja 2011. služio u zavodu Valtura, poluotvorenog tipa, istom onom u kojem je kaznu služio Radimir Čačić. Vikende je provodio vani, a na raspolaganju mu je bila TV, četiri do pet obroka dnevno, i tako dalje. No stranka je uspješno skrivala od javnosti da je Spudić u zatvoru, a Novi list je to saznao na Županijskom sudu u Karlovcu, godinu dana nakon pravomoćnosti presude.

Nova stara karijera

Zvonko Spudić je prije odlaska na odsluženje dao ostavku na mjesto predsjednika županijskog HNS-a, nakon što je presuda postala pravomoćna u veljači 2010. Ustvrdio je kako je riječ o “politički montiranom procesu”, te da mu se “napakiralo” samo zato jer je iz HDZ-a prešao u HNS!

Po izlasku s robije njegova karijera dobiva novi zamah. Ponovo postaje predsjednik HNS-a u Bariloviću, potom tajnik u županijskoj organizaciji HNS-a, te se zapošljava u HEP-u kao referent za zaštitu na radu.  Svoj izbor za stranačkog šefa u Bariloviću je prokomentirao riječima, “Vjerujmo u sebe i radimo svoju sredinu, djecu i unuke, za bolje sutra.”

U prosincu 2013. godine Spudić ponovno postaje šef županijske organizacije HNS-a, a napreduje i u HEP-u, postao je šef Elektre u Dugoj Resi. Tada je Mile Bionda, do tada v.d. predsjednika Županijskog odbora HNS-a, napustio stranku čiji član je bio pune 23 godine. Iz emotivnog priopćenja medijima da se iščitati da je glavni razlog politička rehabilitacija Zvonka Spudića, te pritisci tajnika stranke Srećka Ferenčaka. Podsjetimo, i Ferenčak ima iza sebe pravomoćnu presudu zbog gospodarskog kriminala – prodao je devedesetih teren koji je dobio od grada po povlaštenoj cijeni kako bi sagradio objekt za djecu s invaliditetom Konzumu po komercijalnoj cijeni, uz višestruku zaradu.

Bionda je preuzeo Županijsku organizaciju kad je Spudić otišao u zatvor, s namjerom da je “prepusti mladim ljudima koje će stranku voditi transparentno”. Njegove želje se nisu ispunile, stranku je na razini županije preuzeo Branko Mohorić, koji je nakon pobjede Kukuriku koalicije postao šef Elektre Karlovac, a Spudić je po izlazu iz zatvora nagrađen trostruko; postao je predsjednik barilovićkog HNS-a, tajnik županijskog HNS-a, a osim toga, Mohorić ga je zaposlio u HEP-u kao referenta za zaštitu na radu.

“Previše prljavih političkih poteza”

“Kada čovjek odlazi nakon 23 godine provedene u HNS-u onda je sasvim sigurno da u politici pojedinaca ima zaista previše prljavih političkih poteza, koji duboko vrijeđaju poštene članove stranke, članove koji žele provoditi demokratsku, odgovornu i politiku koja je na liniji naše predsjednice, gospođe Vesne Pusić.

Pritisci od strane glavnog tajnika koji su vršeni na mene i uz moje žestoko protivljenje da u politici vođenja stranke ne sudjeluju pojedinci koji su se ogriješili o hrvatske zakone, a u čemu nažalost nisam uspio, nisu mi ostavili prostor za daljnje sudjelovanje u politici koju zagovara gospodin Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a, već mi je ostala mogućnost šutjeti, pokorno slušati ili otići iz stranke. Odabrao sam otići iz stranke”, rekao je tada Bionda.

No to nije zaustavilo Spudića, koji kako vidimo napreduje i dalje. Stekao je, doduše, i neprijatelje: 2016. je izbio požar na njegovoj vikendici, za koji je policija ustvrdila da je podmetnut. Vikendica je izgorjela u potpunosti. O kakvim se poslovima tu radilo i je li to opomena za nešto, nikad se nije saznalo. On je ustvrdio da je šteta – pola milijuna kuna.

Iduće 2017. je, očekivano, podržao koaliciju s HDZ-om. “Član sam Središnjeg odbora koji je donio tu odluku. Bio sam za. Nije to bila lagana odluka; nakon 27 godina postojanja ipak smo promijenili politički kurs. Ali, kao stranka građanskog centra, možemo si dati za pravo da malo i od centra desno skrenemo, ne uvijek lijevo”, izjavio je za KAportal. Pohvalio se kako je nakon ulaska u koaliciju s HDZ-om organizaciju napustilo 29 članova, a ušla su 43, i to bivši članovi HSS-a.

Kazao je da se pri donošenju odluke prvenstveno razmišljalo da li ići u nove izbore ili ući u Vladu, a kako sve analize govore da novi izbori ne bi posebno promijenili pozicije koje bi, ako ne ostale iste, onda bile slične sadašnjima, te da je pitanje koliko je HNS kao stranka spremna na nove izbore i što bi oni pokazali, procijenjeno je da je ovakva odluka bez obzira na posljedice bolja nego izgubiti jednu kalendarsku godinu i doći u istu poziciju.

Drugim riječima, potvdio je da je HNS time kupio još koju godinu na vlasti, svjestan da će na prvim izborima na koje izađe samostalno propasti.

Posljednji put kad se, prije ove nove afere, čulo za njega je bilo kad je organizirao presicu kako bi pohvalio eksperimentalni školski program ministrice Blaženke Divjak koji se provodi i u školi u Bariloviću, te kako bi nahvalio svoju stranku jer je imenovala stručnu i nestranačku osobu na to mjesto, odnosno pravdajući koaliranje s HDZ-om brigom za  obrazovanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr