Tko je Martina Dalić – kandidatkinja za ministricu gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta?

Foto: Fah

Martina Dalić predložena je za potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta. Rođena je 12. studenoga 1967. godine u Velikoj Gorici, diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Obnašala je dužnost ministrice financija od prosinca 2010. do prosinca 2011. Ranije je obnašala razne dužnosti u Ministarstvu financija pa je tako od svibnja 1997. do siječnja 2000. bila pomoćnica ministra financija, a radila je i kao načelnik Odjela za makroekonomske prognoze.

Od siječnja 2004. do siječnja 2008. bila je državna tajnica u Ministarstvu financija te državna tajnica na čelu Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU. Od ožujka 2005. do svibnja 2012. bila je član Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju RH Europskoj uniji u kojem je obavljala dužnost zamjenika glavnog pregovarača (2005. – 2008.) i vodila pregovore u poglavljima oporezivanje, carinska unija, financijske i proračunske odredbe i financijski nadzor.

Nakon parlamentarnih izbora u prosincu 2011. s liste HDZ-a ušla je u Hrvatski sabor. U rujnu 2014. prestala je biti članicom HDZ-a i u Saboru je ostala kao nezavisna zastupnica do 15. srpnja 2015., kada je podnijela ostavku na mjesto zastupnice.

U listopadu 2014. predložila je reforme državne uprave i razradila sustav upravljanja plaćama i vrednovanja državnih službenika, koji bi se temeljio na ocjeni radnog učinka. Dalić, naime, u predloženim reformama predviđala je da se plaće u državnim službama smanjuju ili povećavaju u skladu s ocjenama rada službenika.

U Saboru je prijedlog odbijen, a Dalić je tom prigodom rekla kako je “saborska većina jasno kazala da joj depolitizacija uprave, stvaranje profesionalnog rukovodnog kadra, uvođenje javnih natječaja za izbor kadrova najviše rukovodne razine razine i uvid javnosti u rezultate tih natječaja nije niti na kraj pameti”.

Svakako jedan od većih “repova” koji je ostao iza Martine Dalić bio je da je u vrijeme dok je bila ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor njen suprug izabran za člana Uprave INA-e. Još je zanimljivije da je hrvatske članove uprave INA-e birala hrvatska Vlada čiji je član bila gospođa Martina Dalić.

Izlazim iz HDZ-a jer se ta stranka nema snage suočiti s krizom

22. rujna 2014. je napustila HDZ zato što vjeruje da njezina bivša stranka ne može spasiti Hrvatsku iz krize u kojoj se država nalazi još od 2009. godine. Razočarana Dalić u otvorenom je pismu HDZ-u zamjerila i što umjesto rješenja nudi puno retorike i ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na ponavljanje o nesposobnosti Vlade i bavljenjem prošlošću. Ono nema snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću’, napisala je.

Pokušala je, kaže, svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima hrvatske ekonomske stvarnosti “kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka”.

Radila je i u bankarskom sektoru, od ožujka 2008. do prosinca 2010. bila je predsjednica Uprave Partner banke Zagreb, a od travnja 2000. do siječnja 2004. glavna ekonomistica u Privrednoj banci Zagreb.

Akademsku karijeru započela je 1991. kao asistentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je bila do 1995. Na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa je od 2003. do 2005. predavala javne financije, a od 2011. predaje javne financije i osnove ekonomije.

Bila je članica nadzornih odbora u nekoliko hrvatskih tvrtki, predsjednica NO HBOR-a, a bila je i zamjenica guvernera u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj – IBRD (2004.-2005.) i guvernerica u IBRD-u (2011.).

Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova iz područja fiskalne politike i financija.

Dalić: Zatražit ću povratak u HDZ

Buduća potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić potvrdila je u srijedu da će podnijeti zahtjev za povratak u HDZ, koji je napustila nezadovoljna kako je stranku vodio bivši čelnik Tomislav Karamarko.

“Da, ja ću sukladno proceduri podnijeti zahtjev za povratak u HDZ”, potvrdila je Dalić.

Dalić je podsjetila kako je HDZ napustila zbog neslaganja s tadašnjim stranačkim “rukovodstvom” oko ekonomske politike, odnosno oko načina upravljanja ekonomijom.

“HDZ nikada nije bio moj target, HDZ je uvijek bila moja stranka, podnijet ću zahtjev za ponovno članstvo”, rekla je Dalić, napominjući da za povratak postoji određena procedura koju treba ispoštovati.

Buduća ministrica gospodarstva ističe kako joj je želja, odnosno cilj da u ministarstvu oformi takav tim da on bude mjesto “jasne i djelotvorne komunikacije s poduzetnicima”, mjesto poduzimanja mjera koje će Hrvatsku stvarno učiniti zemljom u kojoj se vrednuje i poštuje marljiv rad i uspjeh na temelju rada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Aleksić: Dalić negativna pojava

Saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) izjavio je u srijedu kako će na glasovanju o povjerenju novoj Vladi biti suzdržan, pojasnivši da joj treba dati šansu, no da on ne može podržati Vladu u kojoj je biti Martina Dalić, nekadašnja ministrica financija koja je, prema njegovim riječima, imala izrazito negativnu ulogu za dužnike u ‘švicarcima’.

“Ja ću biti suzdržan, a što se tiče gospođe Dalić, svi znamo koja je njezina negativna uloga bila 2011. godine kada je imala šansu riješiti problem švicarskog franka na puno bezbolniji način nego što je to riješeno danas”, odgovorio je Aleksić upitan da komentira sastav nove Vlade, posebice izbor Martine Dalić za ministricu gospodarstva.

Govoreći na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, sazvanoj u povodu objave presude Visokog upravnog suda u korist Udruge Franak, Aleksić je kazao da je tada Dalić, “odnosno njena vlada u suradnji s bankama ponudila balon kredite”.

“To je dogovoreno nekakvim memorandumom, što je to već bilo, banke su ponudile balon kredite da tako kao olakšaju korisnicima otplatu kredita. Da su dužnici išli u te balon kredite, bili bi još u većem problemu nego bez tih balon kredita”, kazao je.

“Dakle, ulazak Martine Dalić na mala vrata je jedna vrlo negativna pojava i ne znam kako će se to odraziti na Republiku Hrvatsku i na njezine građane. Dosadašnja iskustva s gospođom Dalić su negativna i to je nešto što ne mogu podržati. Ali, ipak ću biti suzdržan jer treba ipak dati vladi nekakav kredit, pa neka pokaže u budućnosti da radi uistinu u interesu svih građana. Vidjet ćemo što će biti”, zaključio je Aleksić.

Izvor: narod.hr