Foto: fah

Ured za ljudska prava objavio je imena predstavnika pet udruga koje su izabrali za članstvo u Radnoj skupini za izradu Nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije 2017. – 2022.

“Ured je po objavi javnog poziva zaprimio ukupno 22 prijave. S obzirom da su u jednoj prijavi 3 udruge predložile zajedničkog kandidata, ukupan broj organizacija civilnog društva koje su sudjelovale u predlaganju kandidata putem javnog poziva iznosi 24.

Za predstavnike u Radnoj skupini odabrani su sljedeći kandidati:

IVAN ZVONIMIR ČIČAK, kandidat udruge Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava
DON MARKUŠIĆ, kandidat udruge Transparency International
IVANA ETEROVIĆ, kandidatkinja udruge Hrvatski pravni centar
FILIP MARKANOVIĆ, kandidat udruge HUM-Hrvatska udruga mladih
JASNA PETROVIĆ, kandidatkinja udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske

Udruga U ime obitelji zajedno je sa Svjetskim savezom mladih Hrvatska prijavila svoju kandidatkinju, Mariju Junković, koja međutim nije izabrana u skupinu.

Odabirom nisu zadovoljne lezbijska udruga Kontra niti Ženska mreža Hrvatske, pa su prozvale Vladu izjavom u kojoj stoji da u skupinu nisu uključene “organizacije civilnog društva koje se bave pravima Srba, Roma, LGBT osoba, ni žena. To znači da je Vlada zaštitu trenutno najugroženijih skupina izloženih govoru mržnje i nasilju iz mržnje odlučila izostaviti iz prioriteta prilikom izrade novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.”

Centar za mirovne studije također je izrazio nezadovoljstvo:

“Deset godina rada u području suzbijanja diskriminacije, osam europskih projekata na ovu temu, 24 publikacije, 15 edukacijskih programa za odvjetnike, suce i državne odvjetnike, zaposlenike državne uprave i organizacije civilnog društva, 6 javnih kampanja, nekoliko dobivenih antidiskriminacijskih tužbi i dvogodišnje konstruktivno sudjelovanje u radu na izradi antidiskriminacijske politike, nisu bili dovoljni da budemo jedna od organizacija u Radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine.”

Podsjetimo, prošli Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije, koji je bio odbačen zahvaljujući zalaganju udruge U ime obitelji, radi “antidiskriminacijskih mjera” koje je sadržavao, a koje su bile:

a) preopćenite i nejasne (podložne zloporabi i različitim interpretacijama)

b) manjkave (neke skupine – poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, brojnih obitelji – tim planom uopće nisu bile obuhvaćene)
c) ideološke (pojedine su točke ideologizirane u skladu s udrugama Platforme 112, u područjima poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanja dostupnosti kontracepcije i pobačaja, što ne spada u domenu plana za suzbijanje diskriminacije)

d) opasne – jer predstavljaju opasnost za građanske slobode i ljudska prava.

Uspjeh UiO: Najavljena je izrada novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije

Izvor: narod.hr