Todorić: ‘Optužnica je Plenkovićev politički akt, pokušava se prikriti najveća korupcijska afera’

Foto: Snimka zaslona/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Na Županijski sud u Zagrebu danas je stigla optužnica u slučaju Agrokor, slučaju u kojem je, uz još 14 osoba, optužen Ivica Todorić. On se tim povodom obratio priopćenjem u kojem je podizanje optužnice nazvao političkim aktom premijera Andreja Plenkovića kojim se pokušava prikriti korupcijska afera.

> Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića, sinova i 12 Agrokorovih menadžera: Spis od čak 80.000 stranica

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor, no za kršenje tih odredbi nije predviđena sankcija.

U slučaju Zdravka Marića, bivšeg Agrokorovog izvršnog direktora za strategiju i tržišta kapitala, Povjerenstvo je utvrdilo kako je svojim aktivnim sudjelovanjem u procesu rješavanja nastale financijske krize ‘propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i nepristranost u obnašanju javne dužnosti’. Termin ‘aktivno sudjelovanje’ odnosi se na sastanke s predstavnicima Agrokora 19. i 26. veljače te 3. ožujka 2017. godine, kao i na sastanke tzv. grupe Borg, neformalne radne skupine okupljene u svrhu rješavanja krize, 22., 23. i 26. veljače te 7. travnja iste godine.

Zdravko Marić očitovao se već na samu odluku Povjerenstva o pokretanju postupka protiv njega u siječnju 2018. Tada je, između ostalog, naveo da je u svim poslovima i zadacima na dužnosti ministra vođen isključivo javnim interesom i javnom dobrobiti. Istaknuo je da je prestankom radnog odnosa u Agrokoru prestao i bilo kakav njegov privatni interes u tom koncernu ili bilo kojoj njegovoj sastavnici, a time i mogućnost utjecaja na njegovu nepristranost, te da nije dioničar ni udjeličar, niti ima pravo na bonuse ovisno o poslovnom rezultatu ili udjele u dobiti u bilo kojem dijelu Agrokora.

Vezano uz sastanak s Ivicom Todorićem 3. ožujka 2017., Marić je naveo da ga je dogovorila Vlada Andreja Plenkovića, s ciljem minimaliziranja utjecaja i posljedica krize u Agrokoru na gospodarsko, socijalno i financijsko stanje u Hrvatskoj, u sklopu sagledavanja opsega i dubine problema i mogućih posljedica na gospodarski rast i financijsku stabilnost države. S Todorićem se sastao ‘po izričitom naputku predsjednika Vlade Republike Hrvatske, kako bi mu prenio zabrinutost’ zbog stanja u Agrokoru, navodi tportal.

Todorićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tri i pol godine otkako je proveden zločinački plan neprijateljskog otimanja Agrokora, DORH je dana 15.09.2020. godine objavio kako je podigao optužnice protiv mene, moje obitelji i suradnika.

Vjerujem da je velikoj većini građana jasno da je DORH samo tehnički poslužio za podizanje ove optužnice koja će ostati povijesna sramota pravosuđu RH, te da ona nije ništa drugo nego politički akt premijera RH A. Plenkovića, kojim se pokušava prikriti najveća korupcijska afera u povijesti JI Europe i šire.

Danas postoji osnovana sumnja temeljena na tisućama stranica dokazne dokumentacije o tome da je Grupa BORG, koju je vaninstitucionalno osnovao i njom upravljao premijer RH Plenković uz pomoć ruskih investitora, interesnih skupina i savjetnika, isplanirala i provela zločinački plan neprijateljskog otimanja privatne imovine u kompaniji Agrokor, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi brojene u milijardama kuna.

Upravo zbog potrebe da se pokuša prikriti nezapamćena pljačka, Plenković pokušava usmjeriti krivnju koristeći državne institucije, te udbaškim metodama izmišlja i montira optužbe meni i mojim suradnicima.

Želim napomenuti da je realizaciju plana Plenkovićeve zločinačke grupe pratio čitav niz kriminalnih radnji.

Između ostalih, ilegalni dokument koji je omogućio kriminal epskih razmjera jest Lex Agrokor, zakon bez presedana kojeg je privatno sastavila grupa BORG.

Za izglasavanje tog zakona Plenković koristi svoj politički i državnički utjecaj te ga lažima i obmanama uspijeva “progurati” na izglasavanju u Vladi RH i Saboru RH. Taj Zakon poslužio je između ostalog za instaliranje grupe BORG na upravljačke pozicije u Agrokoru, koja onda angažira stotine savjetnika, revizora, s ciljem pljačke ali i pronalaska neke osnove koja će poslužiti za optužnicu protiv mene i mojih suradnika.
Kako stotine osoba 3 (tri) godine ne uspijevaju utvrditi, pronaći bilo kakve kriminalne radnje, Plenkovićeva zločinačka grupa kreće konstruirati monstruozne laži koje su ispisane u ovoj optužnici.

Napominjem da su radnje Andreja Plenkovića i njegovih ruskih i ostalih interesnih skupina protivne nacionalnim interesima i nanose nesagledive štetne posljedice građanima Republike Hrvatske!.

Poštovani građani,
ova je optužnica jedan od najcrnjih dokumenata pravnog sustava RH. Ona najjasnije dosad dokazuje da osobe na vlasti rade u vlastitom interesu i interesu skupina koje njima upravljaju, ne poštujući zakone ove zemlje.

Ne, nije istina da je Agrokoru od strane moje uprave napravljena bilo kakva šteta kako stoji u Plenkovićevoj optužnici, već je upravo suprotno!

Moja obitelj i ja smo svu svoju osobnu imovinu dali Agrokoru kako bi poduprli i akcelerirali njegov rast i razvoj, a radi čega je Grupa Agrokor postala najkonkurentnija i najveća kompanija u ovome dijelu EU. Želim još jednom napomenuti da su u kompaniji Agrokor u 2016. godini poslovni i financijski due diligence sproveli najbolji timovi najvećih financijskih institucija svijeta sa zaključcima o kvaliteti, snazi i vrijednosti kompanije, koji su nas uostalom i uputili na Londonsku burzu među svjetsku poslovnu elitu.

Iskreno želim kazati da sam tim postignućem ostvario svoj životni cilj, u Hrvatskoj iz pepela izgradio kompaniju svjetske razine.

Zločinci su me zbog vlastitih materijalnih i strateških interesa zaustavili u nadogradnji, modernizaciji i dodatnom uzdizanju regionalne industrije s Hrvatskom na čelu.

Trideset godina sam stvarao i razvijao Agrokor, a posljednje tri i pol ugradio sam u rasvjetljavanje istine o aferi Agrokor. Danas imam neoborive dokaze o kriminalnu koji zorno dokumentiraju planirano otimanje privatne imovine u 21. stoljeću. Budite sigurni da će odgovorni za ova zlodjela svi do zadnjega biti privedeni pravdi.
Istina o Agrokoru neće stati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.