Todorić: Problemi u Agrokoru započeli su napadom ministrice Dalić

Foto: Fah

Ivica Todorić na svom se blogu obrušio na državu i napisao kako je ona učinila veliku štetu koncernu Agrokor. Objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28. rujna 2017. godine na sjednici Vlade Andrej Plenković je izjavio: „Mi smo prije otprilike 6, 7, 8, 9 mjeseci bili suočeni sa situacijom di je najveća kompanija došla u ozbiljne poteškoće“.

U nastavku ću s nekoliko primjera i dokumentima prezentirati činjenice iz čega će se moći vidjeti da je premijer Plenković govorio neistinu.

Foto: snimka zaslona

U prilogu u tablici 1 vidi se kumulativan nekonsolidirani prihod od prodaje Agrokor grupe za 2015., 2016. i tri mjeseca 2017. godine. Iz tablice se vidi kako je Agrokoru u 2015. godini u odnosu na 2014. ukupan nekonsolidirani prihod od prodaje narastao za 2.37%. Isto tako se može vidjeti da je ukupni prihod od prodaje Agrokor grupe u 2016. godini u odnosu na prethodnu narastao za 0.89%. Nadalje, za 2017. godinu, u prvom mjesecu je bio 1.03% veći u odnosu na prvi mjesec 2016. godine, dok je u drugom mjesecu zbog političkih i medijskih napada Agrokorov prihod od prodaje pao za 2.27%, a u trećem mjesecu prihod od prodaje je bio – 4.23%. Tako da je ukupna prva tri mjeseca u 2017. godini nekonsolidirani prihod od prodaje bio -4.23%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje se nedvojbeno vidi da je Agrokor kontinuirano imao stabilne prihode od prodaje; u siječnju 2017. godine posao je odlično započeo i tek kada su ministrica Dalić i njezini pomagači svojim medijskim i političkim linčem napala Agrokor, u kompaniji su počeli problemi. Dakle, i ovaj podatak pokazuje kako je Agrokor imao plan za daljnji kontinuirani rast i razvoj sve dok nije neviđenim političkim i medijskim linčem napadnut.

Već sam pisao da konsolidirana bilanca za 2015. i 2016. godinu koju je izdala izvanredna uprava Agrokora pokazuje da je rast ukupnih obveza Agrokor grupe u 2016. godini u odnosu na 2015. narastao za oko 2%, a obaveze prema dobavljačima u istom periodu 2.5%. Također, ukupna prodaja rasla je blizu 1%. (1)

Stanje zaliha su se godinama kretale oko -2%, no tek kada su politički i medijiski pritisci na Ivicu Todorića i i Agrokor počeli, porastao je postotak nedostatka zaliha. (2)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sva tri primjera koja sam iznio postoji dokumentacija koja to potvrđuje, i to dva dokumenta koje je izdala izvanredna uprava Agrokora i jedan koji je ranije sam Agrokor izdao.

Agrokor je postojeći dug refinancirao u studenom 2016. na period 2+1 godinu.

Agrokorova prehrambena industrija bila je pripremljena za IPO početkom 2017. godine sa svom dokumentacijom i samo čekala povoljan trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor se pripremao za financijsko restrukturiranje duga – proces započeo, angažirani Houliham Lockey, Kirkland & Ellis i Alvarez & Marsal.

Imao je potencijalnu ponudu za prodaju nekih od dioničkih društava.

Ova tri primjera kao i Agrokorov jasan plan financijskog i poslovnog rekonstruiranja, potvrđuju da je Agrokor bio u dobroj poslovnoj kondiciji i kako je imao čvrsti plan za rast i razvoj. Kako Plenković kaže, sve drugo je fake news!

(1) Podaci iz konsolidirane bilance Agrokor grupe za 2016. i 2015.godinu, objavila izvanredna uprava Agrokora, 24.str

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(2) Graf na blogu, post „ Šta se događa kada država napadne poduzetnika“, objavljen 29.rujna 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.