Tomašević, DB Srebrnjak i sukob interesa: Evo što nam je odgovorilo Povjerenstvo

Foto: fah

“Povjerenstvo će u okviru gore navedenog predmeta ispitati i okolnosti koje u vašem upitu navodite”, odgovorili su za Narod.hr  iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na upit o mogućem sukobu interesa u slučaju prošlotjednog imenovanja novih članova Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Glede tih imenovanja Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je otvoriti predmet protiv gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića.

Nakon uhićenja Ane Stavljenić Rukavine gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević imenovao je nove članove Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, među njima i svog donatora, ravnatelja privatne stomatološke poliklinike Tomislava Lauca, o čemu je prvi pisao Narod.hr. Povjerenstvu smo poslali upit i o imenovanju gospođe Ivane Novoselec koja je prema navodima medija također bila donator za Možemo/Tomislava Tomaševića tijekom gradonačelničke kampanje.

> Sukob interesa: Povjerenstvo protiv Tomaševića otvara još jedan predmet

> Što se sve događalo s KB Srebrnjak i koga je Tomašević imenovao uz zubara Urše Raukar?

> Tomaševićeva afera: Sestra Ratka Bajakića (Možemo) ovjerila njegovo imenovanje u NO Holdinga

> Peternel o spornim imenovanjima: Tomaševićevi postupci podsjećaju na Bandića

“Povjerenstvo je na današnjem radnom sastanku otvorilo predmet protiv dužnosnika Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba, povodom okolnosti imenovanja Tomislava Lauca u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak.

S obzirom na vaš upit obavještavamo vas kako će Povjerenstvo u okviru gore navedenog predmeta ispitati i okolnosti koje u vašem upitu navodite.

Nakon što se utvrde sve relevantne činjenice Povjerenstvo će kao i u svim drugim predmetima na jednoj od sjednica Povjerenstva donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka.” – odgovorilo nam je Povjerenstvo.

Narod.hr zanimalo je ima li elemenata sukoba interesa i u slučaju imenovanja gospođe Ivane Novoselec, izvršne direktorica udruge Akademija za politički razvoj, čiji su alumni, između ostalih, Tomislav Tomašević , Sandra Benčić, Danijela Dolenec.

Naime, 24 sata navode da je i gospođa Novoselec donirala platofmi Možemo 1000 kn u gradonačelničkoj kampanji, da su ju kontaktirali, ali da nije htjela ništa komentirati.

Također, možda postoji i sukob interesa u vezi gospođe Ivane Novoselec, tvrtke Apsolon strategija d.o.o. i gospođe Sandre Benčić, saborske zastupnice Možemo koja je osnovala navedenu tvrtku, prijašnjeg naziva Razbor d.o.o.

Što kaže Zakon o sprječavanju sukoba interesa?

Zakonom o sprječavanju sukoba interesa uređuje se sprječavanje sukoba između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti, uređuju se obveznici postupanja prema odredbama ovog Zakona, obveza podnošenja i sadržaj izvješća o imovinskom stanju, postupak provjere podataka iz tih izvješća, trajanje obveza iz ovog Zakona, izbor, sastav i nadležnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te druga pitanja od značaja za sprječavanje sukoba interesa.

(2) Svrha ovog Zakona je sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti te jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti.

U obnašanju javne dužnosti dužnosnici ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog interesa.

(2) Sukob interesa postoji kada su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom, a posebice kada:

– privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti ili

– se osnovano može smatrati da privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti ili

– privatni interes dužnosnika može utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.