Tomašević o padu rejtinga Možemo, o otpadu, imenovanjima u zdravstvenim ustanovama, Adventu..

Tomašević
Foto: fah

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je u predvorju Gradske uprave konferenciju za novinare.

Tomašević je kazao da su imenovana Upravna vijeća u zdravstvenim ustanovama, donosi N1.

> Što se sve događalo s KB Srebrnjak i koga je Tomašević imenovao uz zubara Urše Raukar?

U dječjoj bolnici Srebrnjak imanovao je 4 nova člana te bi se uskoro trebala održati sjednica upravnog vijeća kako bi se raspisao natječaj za ravnatelja.

“Očekuje se niz natječaja za ravnatelje ustanova”, najavio je gradonačelnik.

Imenovani su i članovi vijeća na Svetom duhu te Domu zdravlja Istok, Poliklinici za srčane bolesti, Specijalnoj bolnici Goljak.

“Želim reći nešto i o javnom pozivu za pomoć za obnovu nekretnina koje su oštećene u potresu u Zagrebu. U 2020. je odobreno 230 prijava, a u 2021. je bio drugi poziv. Radi se o pomoći do 50.000 kuna po kući. Ukupno do sada će u ovoj godini biti isplaćeno 22 milijuna kuna, do kraja godine bi to moglo doći do 30 milijuna kuna”, rekao je gradonačelnik.

O otpadu

Novinari su Tomaševića pitali u kojoj je fazi nabavka drobilica za Jakuševac i što je sa studijom utjecaja na okoliš.

“Za drobljenje glomaznog otpada treba ishoditi dozvole, poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno. Postupak je još u tijeku i to je razlog zbog čega unajmljena drobilica još ne funkcionira. Što se tiče kupljenih drobilica, postoji rok za prodavače da dobave te drobilice i to je po uvjetima natječaja 6 mjeseci, međutim u komunikaciji s prodavateljima dobili smo informaciju da bi to moglo biti za 3 mjeseca, tako da nadamo se da će to biti za nekoliko mjeseci”, rekao je Tomašević.

Upitan što je s natječajem za biootpad, je li bilo žalbi i hoće li to na kraju dobiti CIOS Petra Pripuza, Tomašević je rekao da je rok za žalbu 28. listopada, ali da dosad nije bilo žalbi i ako tako ostane, onda će odluka o CIOS-u biti konačna.

“Nakon što izgradimo sortirnicu, moći ćemo dobar dio te plastike koja se odvaja prodavati. I sortirnica i kompostana su višegodišnji projekti. Uskoro će ići pozivi za oboje od strane ministarstva, mislim prvi kvartal sljedeće godine, dakle za par mjeseci i tu bi Zagreb trebao biti spreman”, rekao je.

“Ne mogu reći što je izgledno, a što nije da će CIOS dobiti. Svaki put kad surađujemo s bilo kojom privatnom firmom, moramo raspisati natječaj i odabrati najbolju ponudu”, dodao je.

O obnovi

Govorio je i o obnovi javnih zgrada.”Imamo četiri kategorije javnih zgrada. Škole su u prvoj fazi išle u hitnu sanaciju, a onda imamo 13 objekata koji idu u cjelovitu obnovu”, rekao je.

“S obiteljskim kućama je manji problem jer nemamo neriješene imovinsko-pravne odnose. Vezano za višestambene zgrade u povijesnoj jezgri zgrada, mislimo da bi se trebalo ići blok po blok, a ne svaka zgrada točkasto, zbog preusmjeravanja prometa i osiguravanja lokacija, da se to radi u suradnji s Fondom odnosno ministarstva. Čekamo da obnova privatnih zgrada, jer ona u pravom smislu riječi nije ni krenula. Očekujemo od novog zakona, po kojem se financiranje prebacuje na državu, da se ta obnova ubrza”, rekao je.

“Obnova će sigurno trajati godinama, ali moramo vidjeti da ona zaista krene. Ja to ne vidim kao vraćanje u neko normalno stanje jer obnovu vidimo kao unaprjeđenje grada, a ne vraćanje u prvobitno stanje. Konstrukcije moraju biti otpornije na potrese. Pokušavamo napraviti cjelovitu obnovu. I to mislim da bi se u zakonu još moglo raspraviti, da se građane potakne da rade cjelovitu obnovu”, rekao je.

Gradonačelnik je odgovarao i na pitanja oko održavanja nastave online.

“To ćemo dogovarati s Ministarstvom obrazovanja. Situacija nije dobra. Pozivam sve građane da se cijepe i da poštuju mjere. I sami smo rekli da nismo za neka zatvaranja, ali činjenica je da jako raste broj zaraženih. Ono što se jasno vidi je da više od tri četvrtine onih koji su na respiratorima nisu cijepljeni. Što se tiče nastave, vidite da traje rasprava i u samoj Vladi oko praznika i online nastave. I dalje ćemo se koordinirati s ministarstvom, ali zasad ostaje kako je”, rekao je Tomašević.

Komentirao je i pad rejtinga Možemo kao i kad bi članovi Uprave Zagrebačkog holdinga mogli izaći pred novinare.

“Što se tiče rejtinga, to su neke prolazne kategorije, gleda se rezultat na kraju utakmice. Ne zabrinjavamo se. Što se tiče Uprave Holdinga, oni će biti prisutni na sjednici Skupštine u četvrtak, tada će odgovarati i na pitanja zastupnika”, rekao je.

O Adventu u Zagrebu

Tomašević je komentirao i organizaciju Adventa u Zagrebu.

“Došlo je više od 200 prijava, još tjedan dana će se one analizirati i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug ili će se ostati na ovom broju kućica”, rekao je.

“Nešto od programa će raditi Grad, nešto Turistička zajednica. O tome smo informirali radnu skupinu koja će se baviti rješavanjem potencijalnih problema. I dalje to nije Advent iz 2019. nego drugi pandemijski Advent pa ćemo morati biti fleksibilni obzirom na razvoj epidemije”, rekao je.

O prodaji poslovnih prostora

“Po postojećim zakonima moguće je prodati te prostore, moguće je ići i na natječaj. Htjeli smo razmotriti različite opcije prije nego što smo išli na ovaj model, da vidimo možemo li dobiti neke veće cijene, zato je ta točka povučena”, rekao je.

“Zagreb ima katalog svojih nekretnina, ali imovinsko-pravni odnosi nisu skroz čisti, postoje i pravni sporovi i tu ima puno posla na evidentiranju gradske imovine. Zato je i donijeta strategija o upravljanju gradskom imovinom i mi želimo da ta evidencija bude maksimalno transparentna, da se vidi gdje su ti prostori, tko je u zakupu i koliko plaća, da ljudi mogu točno znati kad se mogu javiti na natječaj i kad ih mogu očekivati. Primijetili smo da su cijene za neke prostore puno puno preniske za neke, tu govorim o komercijalnim prostorima”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ N1

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.