Tomaševićeva ravnateljica Sv. Duha kod Stankovića, na nacionalnoj televiziji, pravdala propuste i hvalila gradsku vlast

Foto: snimka zaslona

Ravnateljica Kliničke Bolnice Sveti Duh Ana Maria Šimundić gostovala je u emisiji “Nedjeljom u 2”, gdje joj je Aleksandar Stanković omogućio da predoči svoja objašnjenja rada bolnice i vlastita viđenja propusta u bolnici otkrivenih u posljednje vrijeme. Uz to, hvalila je vlast koja je na tu poziciju i dovela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica Sveti Duh u javnosti izazvala je pozornost javnosti dvama slučajevima nebrige za pacijente. Na hitnom prijamu bolnice pacijenti su umirali na pokretnim ležajevima, a u bolničkoj mrtvačnici tijela umrlih pacijenata ležala su na podu, što je dokumentirano i fotografijama objavljenim u medijima.

U međuvremenu, državno odvjetništvo pokrenulo je istragu, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da se takve stvari događaju, a ravnateljica bolnice Ana Maria Šimundić reagirala je uručivanjem otkaza nekim zaposlenicima bolnice. Nije međutim do kraja razjašnjeno jesu li otkazi uručeni zbog toga što su otpušteni zaposlenici kršili propise ili zbog toga što su upozoravali na njihovo kršenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimundić tvrdi da je za sve propuste doznala naknadno

Ravnateljica je u “Nedjeljom u 2” rekla kako je za oba slučaja, smrt pacijenata na hitnom prijmu i tijela na podu mrtvačnice, doznala naknadno. Točnije, ustvrdila je kako je za slučaj pacijenta preminulog na hitnom prijmu doznala od odvjetnika obitelji preminulog koji je zatražio snimke nadzornih kamera, za koje se kasnije ustanovilo da ne postoje.

>Afera patologija na Sv. Duhu: Kako se ravnateljica Šimundić zakopava sve dublje i dublje

Ana Maria Šimundić rekla je kako nije riječ o pogrješci u zbrinjavanju pacijenta, odnosno o nesavjesnom liječenju, nego o neurednom vođenju medicinske dokumentacije. Ustvrdila je kako su liječnici redovito obilazili pacijenta koji je cijelu noć proveo na pokretnom ležaju i brinuli se za njega, ali o tome nisu vodili propisane bilješke. Dodala je međutim kako je smrt pacijenta nastupila iznenadno.

Ostalo je međutim pitanje kako je moguće da je pacijent umro, i to od gušenja vlastitom krvlju koju je povraćao. Na to pitanje Ana Maria Šimundić nije odgovorila.
U drugom slučaju koji je sablaznio javnost, snimkama mrtvih tijela na podu mrtvačnice, rekla je da se to ne smije događati i da se protivi medicinskoj etici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je puta ravnateljica doznala za propuste?

Međutim, iz njezina objašnjenja proizlazi da je za taj slučaj prvi put doznala dvaput.
Kako je rekla, prvi put za slučaj je saznala kad se snimka mrtvih tijela pojavila u medijima, nakon čega je odmah reagirala. Međutim, nakon nekoliko minuta izjavila je kako je za to prvi put saznala još prošle godine, kad je dobila dopis u kojemu je opisana ta praksa.

Napomenula je kako se to događa već 25 godina. Ukratko, iz njezinih iskaza na televiziji ne može se dobiti jasna predodžba o kronici postupaka u bolnici, o tome kad je saznala za neki problem i načinu na koji ga je pokušala riješiti. Za slučaj tijela na podu mrtvačnice uručila je izvanredni otkaz dvojici djelatnika, rekavši da je razlog otkazu to što se nisu pridržavali pravnilnika.

>Nastavak problema na KB Sv. Duh: Radnici podnijeli prijavu USKOK-u protiv ravnateljice i odvjetnika

Naglasila je kako mora vjerovati proceduri, “moram vjerovati našim liječnicima”. Sukladno tome, iz njezinih izjava proizlazi da nije bilo kršenja procedure ni nesavjesnog liječenja, ali je dodala kako pojedinci moraju odgovarati ukoliko istraga pokaže drugačije. Upitana za odgovornost za teške propuste, naznačila je kako odgovornost nije njezina: “Odgovornost je individualna”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvale ravnateljice gradskim vlastima

Ana Maria Šimundić u emisiji je upitana i da govori o pitanjima zdravstvene politike, posebice u Gradu Zagrebu, pri čemu je rekla kako glavni problem vidi modelu financiranja, kao i u višku kapaciteta bolnica, odnosno u neodgovarajućem korištenju kapaciteta.

>Stanković najavio novu gošću u Nu2, pa dobio niz kritika: ‘Pozvao si je da laže narod, baš je zaslužila pozornost. Jadno

Pohvalila je gradske vlasti jer joj navodno nikad nisu nametale ni sugerirale odluke, osim što su ju postavile na to mjesto. Sukladno tome, ispada da je personalnu politiku vodila samostalno i da je bez ičijih sugestija nasumce i bez jasnih kriterija zapošljavala pojedince i postavljala ih na vodeća javna mjesta kako se navodi u nedavnom pismu što su ga zaposlenici bolnice uputili Klinici za psihijatriju Vrapče.

Loš glas na koji je bolnica došla u međuvremenu, tvrdi Ana Marija Šimundić, djelo je zlonamjernih ljudi. Bolnica, rekla je, funkcionira kao i svaka druga. Za brojne pritužbe i kritike zaposlenika koje su se pojavile u javnosti, rekla je kako je do toga nastalo jer su mnogi ostali bez pozicija moći, kako cilj pritužaba nije upozoriti na probleme i propuste, jer, tvrdi, inače bi se ti zaposlenici obraćali njoj.

>Stanje neizdrživo: Zaposlenici sa Sv. Duha zbog kadrovskih akrobacija Tomaševićeve ravnateljice traže psihijatrijsku pomoć

Usljed svakodnevnih vijesti o propustima i nepravilnostima zbog kojih je Klinička bolnica Sveti Duh dospjela pod povećalo javnosti, njezini zaposlenici nedavno su, u pismu naslovljenom na ravnateljstvo Klinike psihijatriju Vrapče, upozorili su na kaotično organizacijsko i personalno stanje u svojoj bolnici. Na početku dopisa, potpisanog s “Radnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu”, ironično je zatražena terapija za bolnicu Sveti Duh, ali u nastavku se nabrajaju slučajevi personalnih odluka koji upućuju na potpuni nered i samovolju uprave bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.