Nastavak problema na KB Sv. Duh: Radnici podnijeli prijavu USKOK-u protiv ravnateljice i odvjetnika

ana maria šimundić kb sveti duh
Foto: Snimka zaslona, www.kbsd.hr; fotomontaža: Narod.hr

Nakon niza kaznenih prijava koje su zaposlenici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu podnijeli protiv ravnateljice, Ane-Marije Šimundić, ona je, kako navode, u svojstvu ravnateljice Bolnice, angažirala odvjetnika Denisa Dugača za pravno mišljenje o osnovanosti tih optužbi. Radnici su sada podnijeli novu kaznenu prijavu USKOK-u protiv Šimundić i odvjetnika Dugača zbog izrade tog pravnog mišljenja na teret Bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ideološki boj na Svetom Duhu: Bolnicu potresaju afere, a novo vodstvo koje je postavio Tomašević u fokusu ima jednu stvar – pobačaje
> Radnici KB Sveti Duh podnijeli novu kaznenu prijavu protiv Tomaševićeve ravnateljice zbog zapošljavanja protivno natječaju
> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv dr. Matijevića, novog predstojnika ginekologije

Podsjetimo, novo vodstvo Bolnice na čelu s ravnateljicom Ana-Marijom Šimundić postavila je aktualna zagrebačka gradska vlast (Možemo), a od njezina preuzimanja bolnice česte su vijesti o aferama, sumnjama na nezakonitosti, nezadovoljstvu radnika i kaznenim prijavama protiv ravnateljice.

Afere o kojima se pisalo u posljednje vrijeme vezane su uz pobačaje, uz financijsko poslovanje bolnice, ali i uz funkcioniranje bolničkog sustava, nemogućnosti obavljanja određenih pretraga, navodnih nepravilnosti glede imenovanja dr. Ratka Matijevića predstojnikom Klinike za ginekologiju i porodništvo i dr. Posljednjih mjeseci nižu se skandali i prijave zaposlenika bolnice USKOK-u, Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Gradu Zagrebu, Financijskoj agenciji…

> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica
> Tomašević i Dolenec (Možemo) intenzivno se bave jednim od svojih najvećih ciljeva – da se život nerođenog djeteta može prekidati i u KB Sv. Duh
> Nižu se prijave: Zaposlenici KB Sveti Duh podnijeli kaznenu prijavu za namješteni natječaj za predstojnika klinike za ginekologiju i porodništvo
> Radnici KB ‘Sv. Duh’ podnijeli nove kaznene prijave protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica

U nastavku prenosimo kaznenu prijavu koju su USKOK-u 22. siječnja uputili djelatnici KB Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na osnovi članka čl. 204. st. 1. i čl. 205. st. 1. Zakona o kaznenom postupku
podnosi se

KAZNENA PRIJAVA

1. ANA-MARIA ŠIMUNDIĆ, OIB: 80444260657, iz Zagreba, Ulica Drage
Stipca 10
2. DENIS DUGAČ, Zagreb, Jukićeva 4/I, odvjetnik u Zagrebu

zbog: kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti, iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, (NN 125/11 – 84/21).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom 2022. godine radnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu, Sveti Duh 64, podnijeli su više kaznenih prijava protiv Ana-Marie Šimundić, ravnateljice u toj bolnici, te njezinih pomoćnika Žarka Alfirevića i Kristine Zečević zbog niza kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, sprječavanja dokazivanja i dr., nakon čega je ravnateljica Ana-Maria Šimundić u ime bolnice koju zastupa iste kaznene prijave dostavila odvjetniku Denisu Dugaču i zatražila izradu pravnog mišljenja o osnovanosti tih prijava, pa je slijedom takvog naloga odvjetnik Dugač sukladno prethodnom nalogu i dogovoru izradio i ravnateljici Šimundić dostavio niz pravnih mišljenja u kojima je naveo da na strani prijavljenih osoba ne postoji odgovornost za prijavljena kaznena djela, dok je u slučaju neosnovane isplate sredstava bolnice u korist Davora Štimca, s osnova usluga navodnog savjetovanja, dao preporuku da se raskine ugovor sa Štimcem i storniraju isplate odnosno računi, iako su ravnateljica Šimundić i odvjetnik Denis Dugač znali i morali znati da se kaznene prijave odnose na zlouporabe položaja i ovlasti kao povrede zakona koje su s umišljajem počinjene na štetu javne ustanove čije interese su kao odgovorne osobe prema zakonu bili dužni štititi, pa stoga nije bilo osnova u ime i na teret bolnice naručiti izradu opisanog pravnog mišljenja.
Tako pribavljena pravna mišljenja I-osumnjičena Ana-Maria Šimundić iskoristila je na 23. sjednici Upravnog vijeća bolnice održanoj 26.10.2022.godine kada je na upit vijeća da se očituje o navodima iz tih prijava neposredno izvijestila to vijeće da je od II-osum. Denisa Dugača pribavila pravna mišljena da su prijave neutemeljene, iako o osnovanosti tih prijava nije donesena odluka Državnog odvjetništva ili suda kao tijela po zakonu nadležnih za utvrđivanje kaznenog djela, počinitelja i njihove krivnje, pa se na takvim mišljenjima nije mogla zasnovati nikakva valjana odluka ili zaključak Upravnog vijeća bolnice, nego je postupala u namjeri da pozivom na ta pravna mišljenja stvori kod članova Upravnog vijeća uvjerenje da ne postoje razlozi za sankcioniranje njezinih protupravnih postupaka, dok je većina članovi Upravnog vijeća iz nepoznatih razloga bez ikakve daljnje provjere činjenica prihvatilo takvo očitovanje I-osum. Ana-Marije Šimundić iako su također znali i morali znati da zaključak o prijavljenim nezakonitostima ne može biti zasnovan samo na usmenom očitovanju prijavljene odgovorne osobe te da su kod takvih sumnji bili dužni postupiti sukladno članku 13., 16. i 26. Statuta KB Sveti Sveti Duh te čl. 66. Pravilnika o radu iste bolnice, odnosno potpuno i objektivno ispitati prijavljene nezakonitosti, ocijeniti odgovornost odgovorne osobe i donijeti pravilan zaključak ili odluku u pogledu odgovornosti i sankcije ili nepostojanju odgovornosti te o tome obavijestiti tijela nadležna prema sadržaju prijavljenih nezakonitosti, dakle, I-osum. Ana-Maria Šimundić kao odgovorna osoba iskoristila svoj položaj, prekoračila granice svojih ovlasti i nije obavila dužnost pa time prouzročila štetu pravnoj osobi čije interese je bila dužna zastupati, a II-osum. Denis Dugač pomogao I-osumnjičenoj u počinjenju istog kaznenog djela, čime su počinili, Ana-Maria Šimundić kazneno djelo protiv gospodarstva – zlouporabom položaja i ovlasti – iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona, a Denis Dugač isto kazneno djelo u pomaganju – iz čl. 291. st. 1. u vezi s čl. 38. Kaznenog zakona.

II.

Predlaže se provesti izvide kaznenog djela, prikupiti relevantne obavijesti i dokumentaciju koja može poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, odnosno izuzeti iz evidencija KB Sveti Duh zapisnik s 23. sjednice Upravnog vijeća održane 26.10.2022. godine te ispitati članove tog vijeća na predmetne okolnosti.

Predlaže se izuzeti u bolnici pravna mišljenja izrađena u povodu kaznenih prijava koju su protiv Ana-Marie Šimundić, Žarka Alfirevića, Kristine Zečević i Suzane Koščak već ranije dostavljene USKOK-u, zatim da se ispita osumnjičene Ana-Mariu Šimundić i Denisa Dugača te prema potrebi i druge osobe radi prikupljanja dokaza o činjenicama važnim za kazneni postupak.

Predlaže se ispitati u svojstvu svjedoka pomoćnicu ravnateljice za pravne poslove Kristinu Zečević.

Predlaže se utvrditi vrijednost i vjerodostojnost svih usluga za koje je ovaj odvjetnik dostavio račune Kliničkoj bolnici Sveti Duh, te s naročitom pažnjom utvrditi je li bolnica primila račune ispostavljene za izradu pravnog mišljenja nakon čega su isti računi povučeni, stornirani ili na sličan način mijenjani podaci o izvršenim odvjetničkim uslugama i njihovu obračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je svrsishodno zbog javnog pogovora da su se osumnjičenici Ana-Maria Šimundić i odvjetnik Denis Dugač prvotno dogovorili da će bolnica platiti izradu pravnih mišljenja, ali da su odlučili nakon raspitivanja zaposlenika o tim uslugama sklopiti dogovor da odvjetnik Dugač neće obračunati te usluge nego se namiriti kroz druge ili drugačije isporučene i obračunate usluge bolnici, pri čemu podnositelji prijave, u interesu objektivnosti, još jednom naglašavaju da su ta saznanja predmet javnog pogovora.

Predlaže se Ministarstvu financija – Poreznoj upravi da poduzme nadzor nad financijskim poslovanjem odvjetnika II-osum. Denisa Dugača, te se predlaže Odvjetničkoj komori Republike Hrvatske da pokrene postupak ispitivanja odgovornosti odvjetnika Denisa Dugača.

Radnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.