Ideološki boj na Svetom Duhu: Bolnicu potresaju afere, a novo vodstvo koje je postavio Tomašević u fokusu ima jednu stvar – pobačaje

bolnicu
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Klinička bolnica Sveti Duh u vlasništvu Grada Zagreba, otkako je na vlasti Tomislav Tomašević (Možemo), postala je pravo bojno ideološko polje. Dok se redaju skandali vezani za novu upravu koju je postavila ekstremno lijeva vlast u Zagrebu, njihovo je glavno ‘dostignuće’ činjenica da su uveli pobačaje na zahtjev u jedinu bolnicu u gradu u kojoj se pobačaji nisu radili. Kako bi to izveli, u KB Sveti Duh – bolnicu u kojoj je svo osoblje imalo priziv savjesti, doveli su nove ljude koji priziv savjesti nemaju. Koliko je pobačaja izvršeno u toj bolnici dr. Ratko Matijević, koji je postavljen za predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo, nije znao. Stoga smo bolnici poslali upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prošlog je tjedna zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec (Možemo), zajedno s predstavnicima KB Sveti Duh u toj bolnici prisustvovala svečanom otvorenju nove operacijske sale u Klinici za ginekologiju i porodništvo. Nova, suvremeno opremljena sala služit će, navodi se, i za izvođenje pobačaja.

Koliko ih je pod novom upravom izvršeno, nije znao tada odgovoriti niti predstojnik klinike dr. Matijević.

Poslali smo upit KB Sveti Duh o izvođenju pobačaja

Zanimajući se o točnom broju pobačaja koji su od listopada do danas izvršeni, Narod.hr je  poslao upit KB Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, s obzirom da, prije dolaska dr. Ratka Matijevića koji je postavljen za predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo u toj bolnici nisu vršeni pobačaji na zahtjev, postavlja se pitanje tko od trenutno zaposlenih liječnika sada vrši pobačaje. Stoga smo se i s tim upitom obratili KB Sveti Duh pitajući ih koliko je ginekologa koji ne vrše pobačaje, tj. koji to odbijaju prizivajući se na savjest, a koliko je onih koji vrše pobačaje na zahtjev.

Odgovore još očekujemo te ćemo ih objaviti kada ih dobijemo.

Matijević nije dao konkretnu brojku izvršenih pobačaja na zahtjev

Podsjetimo, u KB Sveti Duh donedavno se nisu izvodili pobačaji na zahtjev jer su svi ginekolozi koji su bili zaposleni u toj bolnici, pozivajući se na priziv savjesti, odbili vršiti prekid života nerođenog djeteta. Situacija se u posljednje vrijeme promijenila, nakon određenih poteza zagrebačke gradske vlasti koja je otvoreno najavljivala da joj je cilj omogućiti izvođenje pobačaja u toj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija se mijenja dolaskom dr. Ratka Matijevića u KB Sveti Duh, gdje je preuzeo funkciju predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo. Kako pišu mediji, od listopada ove godine u toj su se bolnici počeli vršiti pobačaji.

Dr. Ratko Matijević o tome je govorio i prošlog tjedna prilikom otvorenja nove operacijske sale. Tada je istaknuo da se pobačaj na zahtjev omogućuje svim ženama do 10. tjedna trudnoće koje to zatraže. Novinari su ga upitali i koliki je broj pobačaja do sada izvršen, ali predstojnik Klinike nije dao konkretnu brojku.

> Dolenec i dr. Matijević hvale se pobačajima u KB Sveti Duh: ‘Dostupno je svim ženama’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Sa Svetog Duha negiraju da je jedini kriterij za novog ginekologa bilo – izvođenje pobačaja, no potezi ih demantiraju

>Tomašević i Dolenec (Možemo) intenzivno se bave jednim od svojih najvećih ciljeva – da se život nerođenog djeteta može prekidati i u KB Sv. Duh

Niz afera vezanih uz KB Sveti Duh u posljednje vrijeme

U posljednje vrijeme mnogo se pisalo o nekim aferama vezanim uz KB Sveti Duh. One su, osim omogućavanja pobačaja, jednim dijelom vezane uz financijsko poslovanje bolnice, ali i uz funkcioniranje bolničkog sustava, nemogućnosti obavljanja određenih pretraga, navodnih nepravilnosti glede imenovanja dr. Ratka Matijevića predstojnikom Klinike za ginekologiju i porodništvo i dr. Posljednjih mjeseci nižu se skandali i prijave zaposlenika bolnice USKOK-u, Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Gradu Zagrebu, Financijskoj agenciji…

U nastavku nabrajamo neke probleme.

Aktualna ravnateljica bolnice, Ana Marija Šimundić, postavljena na to mjesto u aktualnom mandatu lijeve zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem, nedavno je izjavila kako je u njezinih u prvih šest mjeseci ostvaren “nikad veći prihod u poslovanju, i značajno su racionalizirani rashodi”. Dodala je i da je likvidnost bolnice najbolja u posljednjih 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv dr. Matijevića, novog predstojnika ginekologije

> Radnici KB Sveti Duh USKOK-u prijavili ravnateljicu Šimundić zbog onemogućavanja provođenja kontrole HZZO-a

> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv liječnika koje je angažirala nova ravnateljica

Ove su tvrdnje mnogi osporili. Ivica Lovrić, bivši pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, a sada zastupnik u Gradskoj skupštini, poručio je: “Na laži se odgovara činjenicama! Ovo su financijski rezultati KB Sv. Duh za prvih šest mjeseci prošle i ove godine!?”, te je podijelio dokument Pokazatelji financijskog poslovanja u razdoblju siječanj – lipanj za 2021. i 2022. godine.

Došlo do povećanja rashoda za plaće, službena putovanja i usavršavanja..

Prema tom dokumentu ukupni prihodi KB ‘Sveti Duh’ u prvih šest mjeseci ove godine je 256.110 kuna odnosno tek oko 30.000 kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema stavkama, najveća se promjena vidi u prihodima od HZZO-a, dopunskog i zdravstvenog osiguranja, za usluge izvan ugovorenog limita te pihodima od središnjeg i lokalnog proračuna koji su redom povećani. S druge strane, ove godine KB ‘Sveti Duh’ u prvih šest mjeseci je ostvarila više 22 milijuna kuna manje iz EU projekata.

Što se rashoda tiče i oni su povećani u 2022. godini, pa se može reći da je poslovanje nove uprave gore u prvih šest mjeseci u 2022. nego u prvih šest mjeseci u 2021. godini. Prema dokumentu došlo je do povećanja rashoda u plaćama te je dodatnih 300.000 kuna potrošeno na službena putovanja, stručna usavršavanja i ostale naknade troškova zaposlenicima.

> Tomaševićeva ravnateljica i uprava KB Sveti Duh dovela ginekologa Vidakovića da bi izvodio pobačaje?
>Tomašević priznao: Dr. Matijević dolazi na Sv. Duh da bi se tamo izvodili pobačaji

KB ‘Sveti Duh’ također je potrošio 10 milijuna kuna više na lijekove, a kada se sve zbroji ukupni rashodi u prvih šest mjeseci ove godine bili su 290.625.454 kune, nasuprot prošlogodišnjih 255.463 kuna u prvih šest mjeseci. Kada se zbroji manjak prihoda i primitaka one su ove godine bile oko 4 milijuna kuna veći odnosno 34.514.562 kuna u prvoj polovici 2022. za razliku od 30.449.342 kuna u prvoj polovici 2021. godine.

Pri tome treba spomenuti i financijski plan KB ‘Sveti Duh’ za 2020. prema kojemu je planirano 582.016.759 kuna prihoda i 612.276.965 kuna rashoda, a planirani manjak prihoda je 30.260.206 kuna. Usporedbe radi u 2021. godino prihodi su bili 557.898.000 kuna, rashodi 565.361.012 kuna, a manjak prihoda 7.463.011 kuna odnosno oko 23 milijuna kuna manje nego ove godine. Uz to treba spomenuti da je manjak prihoda bez sanacija u 2021. godini bio 96.513.945 kuna pa će biti zanimljivo, koliko će velik biti manjak prihoda na kraju 2022. godine.

Kekin hvalila likvidnost bolnice, evo analize novinara N1

O navodnoj “najboljoj likvidnosti bolnice” u zadnjih 10 godina govorila je nedavno  zastupnica u Gradskoj skupštini Ivana Kekin (Nova ljevica – Možemo). Ustvrdila je da je ravnateljica bolnice u šest mjeseci dug bolnice 5-10 milijuna kuna smanjila na 700.000 kuna i dodala da je veliki dug ostavila prethodna uprava. Dodala je i da su smanjeni rokovi unutar kojih se dug veledrogerijama plaća s 400 na 120 dana.

U komentaru na njezino izlaganje, novinar Z1 televizije, Tomislav Radnić koji godinama prati zagrebačku politiku, poručio je:

Ispada da novi čelni ljudi Grada Zagreba i KB Sveti Duh i dalje pokušavaju ocrniti poslovanje bolnice Sveti Duh za vrijeme bivše Uprave, a prikazati ga ‘idiličnim’ u vrijeme nove – svoje Uprave, što prema podacima koje smo ranije objavili, kao i prema ovima sada, ispada da baš i nije tako“.

> Nižu se prijave: Zaposlenici KB Sveti Duh podnijeli kaznenu prijavu za namješteni natječaj za predstojnika klinike za ginekologiju i porodništvo
> EKSKLUZIVNO Dolenec naručila PR usluge za više od 64.000 kuna za novu upravu KB Sveti Duh
> Pogledajte bahati Tomaševićev odgovor na pitanje o plaćanju PR agencije za bolnicu Sv. Duh

Komentar novinara Tomislava Radnića u nastavku prenosimo u cijelosti:

KB Sveti Duh, lijek Luxturna i “zanimljivi” podaci Ivane Kekin

“Prema podacima koje je na jučerašnjoj sjednici Skupštine iznijela njena potpredsjednica iz redova Nove ljevice/Možemo, Ivana Kekin, KB Sveti Duh na lijek Luxturna, koji spada u skupe lijekove, u prošloj je godini potrošila 42 milijuna kuna, a u ovoj čak 80 milijuna, i to zato što je, kako tvrdi Kekin, bivša Uprava KB Sveti Duh, svoje troškove iz 2021. prebacivala novoj Upravi u 2022. godinu.

No prema podacima kojima raspolaže Z1 televizija, u prošloj je godini za lijek Luxturna potrošeno 51.675.855 kuna, dok je u ovoj na njega potrošeno 23.489.021 kuna, i to zato što su u 2021. godini kupljena 22 lijeka Luxturna, dok ih je aplicirano samo 18. U 2022. godini, pak, kupljeno je 10 lijekova Luxturna, dok ih je do sada aplicirano 14.

> Kekin hvalila ‘likvidnost bolnice Sveti Duh’: Evo što je zapravo istina
> Tomašević u novo Upravno vijeće DB Srebrnjak stavio članicu Možemo sa Sorosevog fakulteta u Mađarskoj
> Još jedan skandal u KB Sveti Duh: Političko naslikavanje prostora, a pretrage se ne mogu raditi u zagrebačkoj bolnici

To nam govori kako su 4 lijeka kupljena za vrijeme bivše Uprave KB Sveti Duh aplicirana za vrijeme nove Uprave KB Sveti Duh što je podatak obrnut od onoga koji je navela Ivana Kekin tvrdeći da su se troškovi iz 2021. godine prebacivali u 2022. godinu.
Jer, prema podacima kojima raspolažemo, 4 lijeka kupljena u 2021. godini i troškovno su ‘ostala’ u 2021. godini dok je čisti prihod bez troška, a nakon aplikacije lijeka, knjižen u 2022. godini u iznosu od 9.395.610 kuna.

Ispada da novi čelni ljudi Grada Zagreba i KB Sveti Duh i dalje pokušavaju ocrniti poslovanje bolnice Sveti Duh za vrijeme bivše Uprave, a prikazati ga ‘idiličnim’ u vrijeme nove – svoje Uprave, što prema podacima koje smo ranije objavili, kao i prema ovima sada, ispada da baš i nije tako”, zaključio je novinar Z1 televizije.

Neobavljanje potrebnih pretraga zbog – nedostatka djelatnika

KB Sveti Duh obilježio je nedavno još jedan skandal – liječnike bolnice šokirala je obavijest v.d. pročelnice Zavoda za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije da Zavod za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije neće obrađivati nadzorne kulture hospitaliziranih bolesnika – i to zbog nedostatka djelatnika.

> Novi skandal u KB Sveti Duh: Specijalisti interne medicine zgroženi uputama za naručivanje pretraga štitnjače
> Ravnateljica KB Sveti Duh se ‘pohvalila’ da nude uslugu pobačaja, došli je podržati Tomašević i pripadnici Možemo
> KB Sveti Duh tvrdi da imaju bolje poslovne rezultate nego ranije; Lovrić: ‘Na laži se odgovara činjenicama!’

Dio bolničkih liječnika mišljenja su, kako Narod.hr doznaje, da time zapravo bolnica sve bolesnike koji dolaze na bolničko liječenje praktično prima u prostor u kojem može biti rezistentnih sojeva čime se izravno ugrožava njihovo zdravstveno stanje.

“Poštovani predstojnici, pročelnici, voditelji i glavne sestre/tehničari,

obavještavamo vas da zbog nedostatka djelatnika, od 7. studenog, Zavod za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije neće obrađivati nadzorne kulture hospitaliziranih bolesnika (briseve nazofarinksa, na probir kliconoštva MRSA, briseve aksile na probir kliconoštva MRSA, briseve rektuma na probir kliconoštva karbapenem producirajućih enterobakterija, te bakteriološku obradu stolica s odjela ginekologije).

Stoga vas molimo da pretrage ne naručujete te uzorke ne dostavljate u laboratorij.

Nadzorne kulture s odjela neonatologije i odjela hematologije obrađivat će se kao i do sada.
Srdačan pozdrav!” – glasio je dopis v.d. pročelnice Zavoda za kliničku mikrobiologiju i hospitalne infekcije početkom studenog.

Problem s pretragama štitnjače

Specijalisti interne medicine na Klinici za unutarnje bolesti ukazali su nedavno na još jedan problem u KB Sveti Duh. Riječ je o, kako navode, uputama za naručivanje pretraga štitnjače na Klinici za unutarnje bolesti s kojima su zgroženi.

U predstavci koju su anonimni specijalisti interne medicine na Klinici za unutarnje bolesti uputili Ravnateljstvu bolnice, odnosno ravnateljici prof. dr. sc. Šimundić, Jedinici za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite, prof. dr. sc. Žarku Alfireviću, Povjerenstvu za kvalitetu, predstojniku Klinike za unutarnje bolesti prof. dr. sc. Edvardu Galiću, prim. dr. med. i Zavodu za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, ističu da su zgroženi nakon primitka e-poruke s uputama za naručivanje pretraga štitnjače koje je potpisala zamjenica pročelnice Zavoda za medicinsko-biokemijsku dijagnostiku i voditelj Odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

Upozoravaju da se ograničenjima u provođenju rutinske laboratorijske dijagnostike licenciranim specijalistima diskriminira sve bolničke liječnike u odnosu na liječnike obiteljske medicine i da se diskriminira sve bolničke pacijente u odnosu na one koji npr. dolaze na sistematski pregled i da to ne može biti argumentirano kao racionalizacija.

Zaključno poručuju da ako donositelji takve odluke i dalje inzistiraju na njezinoj provedbi, da oni kao kolektiv specijalista interne medicine inzistiraju da im se pismeno definiraju sva ograničenja njihovih stručnih kompetencija u obavljanju njihove specijalističke djelatnosti te da se i za ostale laboratorijske pretrage uvedu slični mehanizmi kontrole, koji su, kako ističu, izvan zdrave pameti.

Cijeli njihov dopis pročitajte u članku:

Zaposlenici bolnice prijavili ravnateljicu USKOK-u

Radnici Kliničke bolnice “Sveti Duh” u Zagrebu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) prijavili su početkom listopada ravnateljicu bolnice Ana-Mariju Šimundić. Ovaj put ravnateljica je prijavljena zbog onemogućavanja provođenja kontrole HZZO-a.

U prijavi od 5. listopada 2022. uputili su prijedlog USKOK-u za poduzimanje izvida ravnateljice Šimundić zbog kaznenog djela sprječavanje dokazivanja jer je, kako navode, u svojstvu odgovorne osobe – ravnateljice ustanove Kinička bolnica “Sveti Duh” u Zagrebu” 17. kolovoza 2022. godine primila pisanu obavijest Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da je Regionalni ured toga zavoda u Zagrebu izdao nalog za izvanrednu, ciljanu kontrolu rada i izvršavanje ugovornih obveza, slijedom kojeg naloga su ovlaštene osobe zavoda od 19. do 22. kolovoza 2022. godine provele kontrolu tijekom koje su od bolnice u više navrata zatražili određena obrazloženja i poslovnu dokumentaciju koju im je odgovorna osoba bolnice bila dužna dostaviti na uvid.

> Novi skandal u KB Sveti Duh: Bolnički restoran nije u mogućnosti pripremati i posluživati tople obroke?
> Tomaševićeva nova Uprava bolnice Sv. Duh za Narod.hr o poplavi kaznenih prijava: ‘To je djelo nekolicine ljudi’
> Poplava prijava protiv novog vodstva KB Sveti Duh: Zbog pribora za jelo prijavljeni Poreznoj upravi i tužiteljstvu

“Protivno toj obvezi Ana-Maria Šimundić nije postupila po zahtjevu ovlaštenog tijela niti je kao odgovorna osoba osigurala da ustanova kojom upravlja otkloni razloge koji su ograničavali ili onemogućavali provedbu kontrole”, ističu.

“Cilj takvog postupanja bio je spriječiti ili znatno otežati dokazivanje u upravnom postupku, odnosno prikriti ili učiniti nedostupnim dokaze o tome da je bez provođenja postupka javne nabave u ime bolnice nabavila veću količinu lijekova znatne vrijednosti, kao i veću količinu raznog potrošnog medicinskog materijala, te da je putem narudžbenica bez provođenja postupka jednostavne nabave nabavila usluge informatičke podrške, kao i usluge servisiranja, brušenje i popravka medicinske opreme u znatnom iznosu”, nabraja se u prijavi.

“Pri čemu je izdavala mjesečne narudžbenice u pravilu na iznose približne 24.900,00 kuna odnosno nominalnog iznosa ispod 20.000,00 kuna bez PDV-a kao gornjeg praga jednostavne nabave, a sve narudžbenice izdane su istom dobavljaču za istu vrstu usluge, što upućuje na jasnu namjeru tzv. “cijepanja” javne nabave, a također je uskratila nadzornom tijelu podatak da je bolnica podmirila račune u iznosu 16.624,00 kuna NORAMED obrtu za savjetovanje iz Rijeke osnivača Davora Štimca koji je bolnici ispostavio račune za navodne usluge izvršene prije osnivanja obrta”, navode radnici.

“Ovakvim postupanjem Ana-Maria Šimundić dovela je ovlaštene osobe u položaj u kojem su činjenično stanje utvrđivali bez uvida u cjelokupnu poslovnu dokumentaciju što je za posljedicu imalo da je u Izvješću o kontroli navedeno da računi obrta NORAMED nisu bili uvedeni u poslovnim knjigama bolnice niti iskazani kao plaćeni iako su zaista bili plaćeni znatno prije početka nadzora i to temeljem odobrenja Ane-Marie Šimundić u korist subjekta koji iskazane usluge nije mogao izvršiti prije svog osnivanja, a slične primjedbe sadržane su i u drugim zaključcima o kontroli”, navode.

“O naknadno primljenom očitovanju bolnice ovlašteno tijelo je zaključilo da “naknadno dostavljeni podaci Ustanove nisu do kraja vjerodostojni jer novoiskazana ukupna vrijednost zaključenih ugovora ne odgovara zbroju novoiskazanih pojedinačnih vrijednosti sklopljenih ugovora, pa je ovlašteno tijelo u svom Izvješću o provedenom nadzoru u odnosu na mnoštvo kontroliranih stavki konstatiralo da je “Ustanova onemogućila provođenje predmetne kontrole na način da ovlaštenim osobama Zavoda nije predočila relevantne podatke i vjerodostojnu dokumentaciju”, zbog čega je to tijelo predložilo izricanje opomene uz umanjenje 0,5 % ugovorenog maksimalnog mjesečnog iznosa za provođenje zdravstvene zaštite, odnosno 169.683,61 kuna, čime je Ana-Maria Šimundić kao odgovorna osoba ustanove izazvala povredu odredbi Ugovora o provođenju specijalističko-zdravstvene zaštite sklopljenog s HZZO, zatim povredu odredbi Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16), kao i odredbi čl. 19. Statuta KB “Sveti Duh”, o čemu je pobliže izloženo u priloženom Izvješću HZZO-a o provedenoj kontroli”, smatraju.

Prijepori i navodne nepravilnosti vezane uz imenovanje dr. Ratka Matijevića

Podsjetimo, protiv predstojnika ginekologije dr. Ratka Matijevića liječnici KB Sveti Duh nedavno su podnijeli kaznenu prijavu koja se tiče njegova dolaska na funkciju predstojnika Klinike za ginekologiju.

“Protiv Ana-Marie Šimundić, Žarka Alfirevića i Kristine Zečević podnijeta je kaznena prijava zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. KZ RH, radi osnovane sumnje da su u prvoj polovini 2022. godine kao odgovorne osobe Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu, svako od njih prema opisu i hijerarhiji poslova na kojima su zaposleni, postigli i proveli dogovor prema kojem su protivno pravilima o postupku izbora i zapošljavanja u javnim ustanovama omogućili Ratku Matijeviću zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme u KB „Sveti Duh“ na radnom mjestu predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo na mandatno razdoblje od četiri godine”, podsjećaju liječnici. Više o prijavi pročitajte u našem članku:

Dio kandidata koji su bili prijavljeni na natječaj za predstojnika žalio se smatrajući da Matijević nema potrebne uvjete, a dodali su i da je bilo nepravilnosti u samom procesu provedbe natječaja. Isto tako, odbijene su žalbe dvoje kandidata koji tvrde da jedini ispunjavaju uvjete natječaja.

>Tomašević i Dolenec (Možemo) intenzivno se bave jednim od svojih najvećih ciljeva – da se život nerođenog djeteta može prekidati i u KB Sv. Duh

> Novi predstojnik klinike za porode na ‘Svetom Duhu’ – član Gabrićeve masonske lože
> Tomašević priznao: Dr. Matijević dolazi na Sv. Duh da bi se tamo izvodili pobačaji

Inače, natječaj je raspisan još prošle godine u listopadu, a osim dr. Matijevića kandidati su bili dr. Boris Ujević, dr. Ana Tikvica Luetić, dr. Dubravko Habek, dr. Ingrid Marton i dr. Vladimir Blagajić.

Također, prema dokumentu u koji je Narod.hr dobio na uvid, inspektorat je od vodstva bolnice zatražio dostavljanje dokumentacije koja uključuje i ugovor sklopljen s bankom o broju računa preko kojeg posluje poslodavac, pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta, akt kojim je poslodavac uredio provedbu natječaja za zapošljavanje i sam natječaj odnosno svu dokumentaciju vezanu uz njega.

“Kulturološke promjene”

Podsjetimo, među šest gradskih zastupnika stranke Možemo koji su postavljeni u zdravstvene ustanove našao se i sociolog Branko Ančić koji je imenovan u Upravno vijeće Kliničke bolnice “Sveti Duh”.

KB “Sveti Duh” 20. travnja objavio je Odluku o izboru i imenovanju predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo, a za predstojnika navedene klinike, kao najbolji kandidat prepoznat je prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med.

> Radnici KB ‘Sv. Duh’ dopunili kaznenu prijavu protiv dr. Matijevića, novog predstojnika ginekologije
Natječaj je raspisalo Upravo Vijeće u kojem se nalaze Darko Kaštelan, Edvard Galić, Ana Bobinac, Davor Katavić, Tomo Pavić, Dubravka Ivanić i već spomenuti Branko Ančić, a odluku je donijela ravnateljica Ana-Maria Šimundić, koju je krajem prosinca 2021. imenovalo Upravno vijeće koje je postavio gradonačelnik Tomašević.

Ona je nakon objave odluke za portal tockanai.hr znakovito kazala da će tijekom njezina mandata njezin tim “sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene”.

Uskoro nakon odabira Ratka Matijevića, vrh bolnice, ali i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević potvrdili su da kane omogućiti izvođenje pobačaja u bolnici.

Zapošljavanje ginekologa Bojana Vidakovića  – je li kriterij bio vršenje pobačaja?

U rujnu smo na Narod.hr-u izvijestili o odgovorima na naš upit upućen KB Sveti Duh glede zapošljavanja ginekologa Bojana Vidakovića. Upit smo poslali nakon što smo dobili informaciju da je jedini razlog njegovog zapošljavanja – izvođenje pobačaja na zahtjev u ovoj zagrebačkoj bolnici u kojoj su do sada svi ginekolozi imali priziv savjesti.

Naime, deset dana nakon što im je portal Narod.hr poslao pitanja vezano za zapošljavanje Vidakovića, a iz KB Sveti Duh nisu slali odgovor, Hina je objavila kako se upravo u toj bolnici, jedinoj u Zagrebu u kojoj se nisu izvodili pobačaju jer svi ginekolozi imaju priziv savjesti, otvara ”ambulanta za pobačaje”. Nameće se, dakle, zaključak da je jedini ginekolog koji vrši pobačaje – dr. Bojan Vidaković.

Prvog dana rujna poslali smo im pitanje je li u bolnici zaposlen novi ginekolog Vidaković te je li točna informacija da je jedini kriterij zapošljavanja bio da je spreman izvoditi pobačaje.

Odgovor iz bolnice stigao je tek 16. rujna te u njemu potvrđuju da je Vidaković doista zaposlen, no tvrde da jedini kriterij zapošljavanja nije bio izvođenje pobačaja.

”Točno je da smo nedavno zaposlili novog ginekologa premještajem iz druge ustanove na mjesto liječnika specijalista ginekologije i opstetricije”, stoji u njihovom odgovoru.

Na pitanje o kriteriju zapošljavanja, kažu da je netočna informacija da je jedini uvjet bio izvođenje pobačaja.

”To je netočna informacija, koju po svemu sudeći plasira nekolicina djelatnika povezana s prethodnom upravom. Nova uprava ima za cilj biti bolnica mjesto izbora za svakog bolesnika. Činimo sve kako bismo svim pacijentima omogućili dostojanstveno liječenje u skladu sa svjetskim standardima, po uzoru na najmodernije bolnice u Europi.

Kao nova uprava, ponosimo se što su naše ključne vrijednosti transparentnost, meritokracija, timski rad, uključivost i pravednost. Sve odluke donosimo temeljem objektivnih pokazatelja i u interesu bolnice i njenih bolesnika. Procedura i kriteriji ovog i svih drugih zapošljavanja u našoj bolnici su u potpunosti sukladni sa zakonom i svim propisima”, stoji u odgovoru KB Sveti Duh za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.