KB Sveti Duh tvrdi da imaju bolje poslovne rezultate nego ranije; Lovrić: ‘Na laži se odgovara činjenicama!’

KB 'Sveti Duh'
Foto: snimka zaslona, fah; Fotomontaža: narod.hr

Ravnateljica KB ‘Sveti Duh’ u četvrtak je održala konferenciju za novinare na kojoj se ‘pohvalila’ da nude uslugu pobačaja, a u tome su je došli je podržati gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i pripadnici stranke Možemo, koja je tijekom predizborne kampanje na lokalnim izborima izbjegavala koje će točno politike primijeniti u gradskoj bolnici KB ‘Sveti Duh’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Novi skandal u KB Sveti Duh: Specijalisti interne medicine zgroženi uputama za naručivanje pretraga štitnjače

Podsjetimo, dogradonačelnica Danijela Dolenec je tvrdila da liječnici koji se zalažu za zaštitu života od začeća ne smiju specijalizirati ginekologiju i da se pobačaj na zahtjev treba financirati novcem poreznih obveznika. U isto je vrijem glede pobačaja u KB ‘Sveti Duh’ gdje svih 20 ginekologa ima priziv savjesti kazala: “ne mogu reći točne korake koji su potrebni da se to provede samo je to nešto što svakako naš prioritet”.

Kako je poznato, nakon što je Tomašević imenovao novu upravu, a uprava novu ravnateljicu, zaposlena su dva liječnika koja su preuzela odjel ginekologije i pripremila teren za izvođenje pobačaja. No, ono što je prošlo ispod radara većini medija je tvrdnja ravnateljice Ane Marije Šimundić da je u prvih šest mjeseci ostvaren “nikad veći prihod u poslovanju, i značajno su racionalizirani rashodi”. Dodala je i da je likvidnost bolnice najbolja u posljednjih 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb je uz to na Twitteru ustvrdio da je dug bolnice deseterostruko smanjen, a bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, koji je aktivirao zastupnički mandat u Gradskoj skupštini odgovorio je porukom:

“Na laži se odgovara činjenicama! Ovo su financijski rezultati KB Sv. Duh za prvih šest mjeseci prošle i ove godine!?”, te je podijelio dokument Pokazatelji financijskog poslovanja u razdoblju siječanj – lipanj za 2021. i 2022. godine.

Došlo do povećanja rashoda za plaće, službena putovanja i usavršavanja..

Prema tom dokumentu ukupni prihodi KB ‘Sveti Duh’ u prvih šest mjeseci ove godine je 256.110 kuna odnosno tek oko 30.000 kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema stavkama, najveća se promjena vidi u prihodima od HZZO-a, dopunskog i zdravstvenog osiguranja, za usluge izvan ugovorenog limita te pihodima od središnjeg i lokalnog proračuna koji su redom povećani. S druge strane, ove godine KB ‘Sveti Duh’ u prvih šest mjeseci je ostvarila više 22 milijuna kuna manje iz EU projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se rashoda tiče i oni su povećani u 2022. godini, pa se može reći da je poslovanje nove uprave gore u prvih šest mjeseci u 2022. nego u prvih šest mjeseci u 2021. godini. Prema dokumentu došlo je do povećanja rashoda u plaćama te je dodatnih 300.000 kuna potrošeno na službena putovanja, stručna usavršavanja i ostale naknade troškova zaposlenicima.

KB ‘Sveti Duh’ također je potrošio 10 milijuna kuna više na lijekove, a kada se sve zbroji ukupni rashodi u prvih šest mjeseci ove godine bili su 290.625.454 kune, nasuprot prošlogodišnjih 255.463 kuna u prvih šest mjeseci. Kada se zbroji manjak prihoda i primitaka one su ove godine bile oko 4 milijuna kuna veći odnosno 34.514.562 kuna u prvoj polovici 2022. za razliku od 30.449.342 kuna u prvoj polovici 2021. godine.

Pri tome treba spomenuti i financijski plan KB ‘Sveti Duh’ za 2020. prema kojemu je planirano 582.016.759 kuna prihoda i 612.276.965 kuna rashoda, a planirani manjak prihoda je 30.260.206 kuna. Usporedbe radi u 2021. godino prihodi su bili 557.898.000 kuna, rashodi 565.361.012 kuna, a manjak prihoda 7.463.011 kuna odnosno oko 23 milijuna kuna manje nego ove godine. Uz to treba spomenuti da je manjak prihoda bez sanacija u 2021. godini bio 96.513.945 kuna pa će biti zanimljivo, koliko će velik biti manjak prihoda na kraju 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.