Tonči Tadić o arbitraži: Hrvatska mora inzistirati na poštivanju Međunarodnog prava mora

Foto: snimka zaslona

Jučerašnja je vijest dana, nedvojbeno, odluka ad hoc Arbitražnog suda kojim su tri četvrtine Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva pripale – Sloveniji. Tim povodom, u Studiju 4 na HRT-u govorili su predsjednik Euromediteranskog foruma, dr. Tonči Tadić i u pulskom studiju prvi čovjek IDS-a, Boris Miletić.

Tadić je objasnio da je Međunarodno pravo konsenzualno pravo. “To znači da ne postoji mehanizam koji može prisiliti neku državu da prihvati neku odluku. U ovom slučaju su dvije suverene države Hrvatska i Slovenija ustanovile zajedničkim sporazumom arbitražni sud”, rekao je.

“Podsjetio bih ovdje – ne radi se o nikakvom međunarodnom sudu pravde ili sudu UN-a, nego se radi o jednom bilateralnom sudu kojeg su ustanovile Hrvatska i Slovenija ad hoc da riješe ovaj konkretni spor. Pri tome su se dogovorile o pravilima igre. Ta pravila igre je Slovenija prekršila i Hrvatska je zaključila da s tim više nema što raditi”, istaknuo je dr. Tadić.

Na pitanje kako je moguće da taj sud i dalje postoji nakon što se jedna strana isključila, rekao je da je tajna u tome što u arbitražnom sporazumu koji je nastao pod pritiskom Europske komisije upravo EK čini tajništvo suda.

“EK je jedno inertno tijelo, oni su zaključili da bi trebalo imati takav sud, netko si je osigurao dobre pozicije s dobrim plaćama i tko će sad to sve skupa prekidati”.

“Mislim da je Hrvatska sa svoje strane trebala napraviti malo veći pritisak na sam sud da se raspusti, da se on raspusti i cijela stvar krene iznova. To će očito biti napravljeno tek sada”, rekao je.

Dodao je i da je u samom arbitražnom sporazumu jasno rečeno da Slovenija na bilo koji način treba dobiti spojnicu s otvorenim morem. “To je potpuno besmisleno jer u Jadranu ne postoji otvoreno more”.

“Hrvatska treba biti jasna – naše je uporište Međunarodno pravo mora. Kad god se mičemo dalje od toga na skliskom smo terenu. Mi moramo inzistirati na poštivanju Međunarodnog prava mora, konstatirati da taj sud zapravo ne postoji i cijelu stvar potpuno resetirati”, istaknuo je Tadić.

Miletić je rekao da se treba ugledati na odluku Sabora koji je jednoglasno donio odluku da je arbitražni sud kompromitiran postupcima slovenskih kolega. “Mislim da je ovo samo jedan korak ka daljnjem razgovoru i mislim da će se taj spor trebati bilateralno riješiti kako se sporovi u EU i rješavaju.

“Mi težimo Europi bez granica kako bi se ljudi i roba slobodno kretali i prevozili. Ova će odluka najviše utjecati na naše ribare. Mislim da je jedini izlaz i jedini način da riješimo ovaj spor – dijalog, suradnja i zajedništvo”.

Smatra da je iz izjava premijera obiju država jasno da nitko neće jednostrano provoditi te odluke. “Mi smo vrlo jasno rekli da ne prihvaćamo odluku arbitraže jer je su kompromitiran. Vjerujem da je jedini izlaz iz ove situacije dijalog, razgovor odnosno suradnja – da građani ne pate. Mislim da su nam na prvom mjestu građani i naše gospodarstvo.

Pozvao je na mir i toleranciju. “Mislim da nam ekscesi nisu potrebni. Nemojmo provocirati, sjednimo za stol, dogovorimo se, budimo ljudi”, poručio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt