Tragedija u Koprivnici: 8-godišnjak se utopio na rođendanskoj proslavi na bazenu

Foto: Ivan Brkić, epodravina.hr

Na Koprivničkim Gradskim bazenima Cerine u nedjelju oko 17 sati utopio se osmogodišnjak, a više o tragičnom događaju znat će se nakon što policija obavi očevid.

Prema prvim neslužbenim informacijama do tragedije je došlo u dijelu bazena „umjetna rijeka“. Na mjesto događaja brzo je stigla ekipa hitne medicinske pomoći, ali je za dječaka bilo prekasno.

Ubrzo nakon toga bazeni su zatvoreni za korisnike.

Večernji list navodi da je jedna majka na društvenoj mreži napisala da je s djetetom bila na rođendanu prije mjesec dana i da je bila šokirana lošom organizacijom nadzora djece na slavlju.

Gradonačelnik Jakšić nakon tragedije: ‘Ako treba, pregledat ćemo svaki odvod bazena, o odgovornosti ću se očitovati nakon policijskog izvješća’

Dječak rođen 2010. godine utopio se tijekom proslave rođendana. Bio je u dijelu bazena, tzv. brzoj rijeci, kada je uočeno njegovo tijelo kako pluta. Djelatnici hitne pomoći pokušali su ga reanimirati, no bilo je prekasno. U skupini je bilo osmero djece, na koje su pazile tri animatorice.

Još nije poznato tko je odgovoran ni što se točno dogodilo nesretnom dječaku, a gradonačelnik Mišel Jakšić izrazio je sućut i žaljenje, javlja epodravina.hr.

“Iskazujem sućut obitelji preminulog dječaka i duboko žaljenje zbog ove tragedije. Inzistirat ću da se učini sve kako bi se građani, ali i djelatnici bazena, osjećali sigurnima. Ako treba, provjerit ćemo svaki odvod u bazenima – najavio je gradonačelnik.

S obzirom na to da još nije dovršen policijski očevid i nisu poznate sve okolnosti događaja, smatra da se ne može očitovati o odgovornostima.

“Svoje ću očitovanje dati nakon što primim službeno izvješće”, rekao je Jakšić za epodravinu.hr.

Svi su u šoku: Psihologinja Ida Šipek savjetuje roditeljima kako djeci olakšati tragediju koja se danas dogodila na bazenima

Nakon tragičnog događaja cijela je Podravina u šoku, a da ne govorimo o djeci.

Upravo se iz razloga, da bi roditeljima savjetovala kako pomoći djeci nositi se s teškom situacijom, javnosti se obratila psihologinja Ida Šipek, ravnateljica gradskog vrtića Tratinčica

Poruku psihologinje Ide Šipek prenosimo u cijelosti:

“Danas se dogodila prevelika tragedija. Sa smrću se ljudi teško nose, ponekad čudno reagiraju. Posebno kada je riječ o mladom biću. Imam potrebu pisati jer su se pojavili svakakvi komentari. Čuđenje, žalovanje i naravno optuživanje. Kada se dogodi nešto loše, u ljudskoj je prirodi tražiti krivca jer mislimo da će biti lakše ako se pravda zadovolji, a krivca kazni. A recite mi: tko je želio da dijete umre? Ovo je situacija u kojoj je svakome teško na njegov i drugačiji način.

Čujem svog sina kako komentira s prijateljima, ispituje. I njih je to pogodilo, kao i mnoge.

Zato roditelji, sljedeći redovi su za vas:

Pustite da vam dijete priča o tome koliko ima potrebu, nemojte ga prekidati, umanjivati, izbjegavati jer je važno da izverbalizira sve svoje misli i strahove.

Ono što vas pita, konkretno i otvoreno odgovorite. Moguće je da dijete osjeti nesigurnost, bilo za sebe ili druge, pa mu obratite više pažnje, imajte neke zajedničke aktivnosti, grlite se, družite i radite s djetetom ono što inače voli.

Neka se vrati svakodnevnim aktivnostima čim bude željelo. Važno je i da mu date do znanja da je budućnost pozitivna (nekad se jednostavno događaju nesretni slučajevi, ali uglavnom možemo biti sigurni).

Reagirati mogu na mnogo načina. Dijete može imati različite strahove, može se opirati od odvajanja od roditelja, odbijati spavati samo. Javiti se može i tuga, samookrivljavanje, ljutnja ili čak agresija. Na misaonom planu može se javiti rastresenost, zamišljenost, pad koncentracije, postavljanje pitanja o smrti i životu ili stalno ispitivanje i pričanje o događaju.

Na tjelesnom planu dijete može imati problema sa spavanjem, bolove u trbuhu, mučnine, gubitak apetita ili prejedanje, umor.

Moguće su i promjene u ponašanju kao pretjerana ovisnost o odraslima, mokrenje u krevet, tikovi ili gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti.

Svako dijete reagira drugačije. Pratite svoju djecu i budite uz njih.
Iskrena sućut.”

Izvor: narod.hr/Hina/epodravina