Traži se očitovanje HRT-a slijedom teških propusta i netočnosti u izvještavanju s Thompsonovog koncerta u Slunju i laži o Oluji

Foto: Snimka zaslona

Izvještaj u Podnevnom Dnevniku HRT-a 1 (koji su uređivali Marta Šimić Mrzlečki i Goran Brozović ), 6. kolovoza 2017., s koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju obilježen je serijom teških propusta.

> Marijan Galeković: Zar laži o Oluji moramo slušati na Hrvatskom radiju?

> Božinovićeva uhićenja u Kninu: Tko je i kada zabranio znakovlje legalne postrojbe Hrvatske vojske?

> (FOTO, VIDEO) Thompson osvojio Slunj – desetci tisuća Hrvata proslavili Dan Pobjede!

Serijom netočnosti, nejasnih (polu)informacija i natuknica, što nema nikakve veze s odgovornim novinarstvom, stotine tisuća slušatelja i gledatelja mogli su biti i vrlo vjerojatno jesu dovedeni u zabludu o važnim događajima i konkretnim ljudima, čime im je potencijalno nanesena velika šteta.

Uredništvo portala Kamenjar.com zatražilo je od nadležnih službi Hrvatske Radio Televizije službeno očitovanje:

From: Kamenjar.com
To: renatokunic, glavniravnatelj, igorcutuk, sluzbenikzainf

Poštovane dame i gospodo,

Molimo Vas očitovanje o uočenim teškim propustima vaših uređivačkih timova, urednika i novinara u emisijama koje su informativno predstavljale hrvatskoj javnosti proslavu i obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja.

Serijom netočnosti, nejasnih (polu)informacija i natuknica, što nema nikakve veze s odgovornim novinarstvom, stotine tisuća slušatelja i gledatelja mogli su biti i vrlo vjerojatno jesu dovedeni u zabludu o važnim događajima i konkretnim ljudima, čime im je potencijalno nanesena velika šteta.

Izvještaj u Podnevnom Dnevniku HRT-a 1 (koji su uređivali Marta Šimić Mrzlečki i Goran Brozović ), 6. kolovoza 2017., s koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju obilježen je serijom teških propusta, od kojih su najvažniji slijedeći:

Urednica je u najavi naglasila kako je ovo prvi put da Marko Perković Thompson nije pjevao u Kninu. Riječ je o netočnoj informaciji – Marko Perković Thompson godinama je pjevao u Čavoglavama na Dan pobjede, a ne u Kninu.

U prilogu se ističe da je unatoč očekivanih deset tisuća ljudi, na koncertu u Slunju nazočilo dvadeset tisuća ljudi.

Informacija nema naznačenoga izvora, tko je ocijenio i na temelju čega da je bilo dvadeset tisuća ljudi i iz kojih su izvora te informacije. Naime, primjereno i odgovorno novinarstvo obavezno se zasniva na provjerama informacija koje se prezentiraju javnosti, a jedan od obaveznih izvora u ovome slučaju je policija i njene procjene. Prema objavljenim informacijama organizatora koncerta policija je procijenila, a to je objavljeno tijekom koncerta i bilo dostupno svim medijima, da je u Slunju nazočilo više od pedeset tisuća ljudi.

Ovakav pristup uz netočnosti i izostanak profesionalnoga odnosa u procesu stvaranja i emitiranja informacije, nužno implicira tešku neobjektivnost i antagonizam prema nositeljima događaja u Slunju, pri čemu podsjećamo da je jedan od suorganizatora koncerta i proslave bilo i Ministarstvo branitelja.

U istom prilogu naglašeno je da ipak nije sve prošlo bez izgreda te kako je bilo isticanja neprimjerenih simbola. Pitamo vas kao profesionalne novinare i kreatore javne medijske kulture u Hrvatskoj, s posebnom nacionalnom odgovornošću, jer ste nacionalni javni medijski servis – koji su to neprimjereni simboli, tko ih je, kada i na temelju kojih zakonskih propisa proglasio neprimjerenim? Navedena su tri izgreda – nužno je i potrebno opisati sva tri izgreda jer se inače stječe dojam kako su sva tri vezana uz isticanje neimenovanih simbola.

Obaveza je informativnoga programa HRT-a gledateljima hrvatskog javnog medijskog servisa prezentirati točne, ne-afektirane i ne-ostrašćene informacije.

Očekujemo od vas vrlo precizno očitovanje kao i u prva dva navedena slučaja, jer je očito riječ o ozbiljnim pogreškama potpuno neprimjerenim javnom medijskom servisu s takvim nacionalnim značajem i s dubokim obilježjima tendencioznog ideološkog odnosa i svrstanosti prema relevantnim nacionalnim događajima, osobama i institucijama.

HRVATSKI RADIO:

U radijskoj emisiji na prvom programu Hrvatskog radija „dogodilo se na današnji dan“, emitiranoj 4. kolovoza 2017. godine koju uređuju Ivan Kujundžić, Branko Starc, Tihomir Ponoš i Dario Spelić, u prilogu posvećenom obljetnici vojnoredarstvene operacije Oluja navedeno je:

„U tjednima i mjesecima nakon Oluje dio pripadnika hrvatske vojske i policije na oslobođenom području ubio je nekoliko stotina srpskih civila, a na oslobođenom teritoriju zapaljeno je na tisuće kuća i drugih objekata“.

U oba slučaja navođenja konkretnih zločina nakon Oluje ne navode se izvori.

Informacije su potpuno neprecizne i podložne svakojakome tumačenju i interpretaciji – nekoliko stotina? Tako se odgovoran medij, urednik i novinar ne odnosi kada nabraja ljudske žrtve, pogotovo ne kada postoje relevantne informacije o egzaktnome broju.

Ovakva, potpuno subjektivna i neutemeljena interpretacija Hrvatskoj može nanijeti i već jest nanijela velike međunarodne štete.

Informacije koje su istaknute ukazuju na srpske izvore, koji su dokazano lažni.

U sklopu oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču Raspravno vijeće međunarodnog suda u den Haagu zaključilo je kako su 44 srpska civila ubijena od strane pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Dužni ste ispravak netočnog navoda i javnu ispriku.

Isto se odnosi na broj zapaljenih kuća i objekata.

Ovakav vid informiranja s ovakvim sadržajem je teško odstupanje od elementarnih standarda informiranja, novinarske odgovornosti i profesionalizma.

To je ravno sudjelovanju u kleveti Hrvatske vojske, svoga naroda i države i podrazumijeva hitnu istragu i sankcije zbog svega navedenoga prema urednicima i potpisnicima ovakvoga sramnoga informiranja.

Molimo vas stoga da nas izvjestite što ste po istom poduzeli?

Jeste li kao odgovorna javna informativna institucija zatražili očitovanje svih spomenutih i odgovornih urednika?

Što ste poduzeli radi toga i što namjeravate poduzeti da se takve profesionalne pogreške više ne događaju?

Kakve će profesionalne sankcije snositi spomenuti urednici radi navedenih propusta?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Kamenjar.com