Paradoks je da se srpska strana može pozvati na Josipovićevog savjetnika i druge vladajuće

Haaška presuda generalima Gotovini, Čermaku i Markaču najbolji je odgovor srpskoj strani koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu navela da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imao genocidni plan i da je htio osnovati etnički čistu Veliku Hrvatsku, rekao je za narod.hr Miroslav Tuđman.

„Više se ništa ne treba dodati na to, a s obzirom na ovakvo stajalište koje iznosi srpska strana u Haagu, očito je da oni ostaju pri svojim stajalištima velikosrpske politike, koja traje već desetljećima. Ništa nisu naučili, ni iz suvremene povijesti niti iz prethodnih povijesti. Kada bi se to zasnivalo na činjenicama, onda bi se to vrijedilo protumačiti, s obzirom da su to tlapnje, to nije vrijedno ni ozbiljne rasprave, rekao je Tuđman.

Tuđman je za narod.hr objasnio zašto stav srpske strane koja koristi stav savjetnika predsjednika Republike Dejana Jovića prema kojemu je Tuđman prvi separatistički nacionalist ne stoji.

„U Europi nakon pada Berlinskog zida,koji simbolizira pad komunističkog sustava i Varšavskog pakta,stasalo je preko 15 novih država raspadom SSSR-a, Jugoslavije, Čehoslovačke, a kasnije nastaju i Crna Gora i Kosovo. To nije rezultat podivljalih nacionalizama, stoljetnih mržnji i separatističkih pokreta. To je proces demokratizacije međunarodnog poretka,“ pojasnio je Tuđman.

„S druge strane UN je formiranjem imao 50 država članica, u međuvremenu je nastalo 150 novih država. Što ćemo reći da su to separatistički pokreti, jesu sa stajališta imperijalističkih sila i hegemonističkih zemalja. To su nacionalnooslobodilački pokreti, a predsjednik Tuđman je bio na čelu jednog takvog pokreta, za slobodu i demokraciju naroda. To je ono što ovakva velikosrpska imperijalna politička misao ne može prihvatiti“, rekao je Tuđman.

„Problem predsjednika Josipovića je tko mu je glavni analitičar i na čije se analize oslanja,“ rekao je Tuđman.

„Paradoks je da sada srpska strana može pozvati na Dejana Jovića, u ovom krugu kao argumentaciju, a u drugom krugu i kao svjedoka. Očigledno i ne samo Jovića nego i druge iz vladajuće garniture,“ rekao je Tuđman.

„Činjenica je da se SDP kao stranka, koja slijedi i političku i financijsku stranu SKH, nikada nije odredila prema stranci koju naslijeđuje. Nikada nije rekla koji dio osuđuje, a koje političke ideje dalje nosi. To je i jedan od razloga duge političke i moralne krize u kojoj se nalazi suvremeno društvo,“ smatra Tuđman.

„Pretpostavka nastanka Europske Unije bila je ujedinjenje Njemačke. EU nije bila moguća s podjelom Njemačke i bez demokratizacije višenacionalnih zajednica, koje su bile nedemokratske. Osamostavljivanje je bilo pretpostavka za Europu kakvu imamo i kojoj težimo“, zaključio je za narod.hr Miroslav Tuđman.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hkv.hr