Tvrtko Jakovina prijavljen Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta

Foto: fah

Povjesničarka Blanka Matković prijavila je svog kolegu povjesničara Tvrtka Jakovinu Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta zbog – kako se navodi u prijavi – kleveta i laži kojima se je obrušio na znanstveni rad mr. sc. Blanke Matković i Stipe Pilića, piše Hrsvijet.net

Zbog boljeg razumjevanja situacije u kojoj osobni povjesničar Budimira Lončara pokušava diskreditirati sve one koji ne slijede teze zadane od jugoslavenske historiografije u cijelosti donosimo prijavu Etičkom povjerenstvu, rješenje Etičkog povjerenstva te odgovor Blanke Matković na navedeno rješenje.

Prijava Etičkom povjerenstvu

Poštovani,

Ovim putem želimo prijaviti vašeg zaposlenika dr. sc. Tvrtka Jakovinu koji je u tjedniku Globud br. 1323 od 15. travnja 2016. na stranicama 30 i 31 objavio tekst pod naslovom “Knjigom istine protiv knjige srama”.

U spomenutom tekstu Jakovina se povećim nizom kleveti i laži obrušio na naš znanstveni rad i nas kao osobe istaknuvši pritom da se od srama više nigdje javno ne bismo smjeli ukazati te unatoč činjenici da za svoje tvrdnje nije naveo niti jedan dokaz. Povodom ovom ispadu je knjiga Slavka Goldsteina u kojoj se Goldstein u dva poglavlja osvrnuo i na naš rad i to toliko neuvjerljivo da smo ga bez većih problema raskrinkali u analizi objavljenoj na pojedinim hrvatskim web portalima (npr. ovdje). Osim toga većem broju medija dostavili smo snimke arhivskih dokumenata koji potvrđuju naše tvrdnje te demantiraju i Goldsteina i Jakovinu.

Naš izvorni znanstveni rad objavljen je u Radovima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru br. 56. u prosincu 2014. Rad je prošao recenzentski postupak i zadovoljio standarde struke. U radu je korišteno preko 70 izvornih arhivskih dokumenata na kojima se temelje osnovne ideje tog rada. Sve ovo ignorirali su i Goldstein i Jakovina. Goldstein je završeni srednjoškolac, no Jakovina je doktor znanosti i profesor na vašem fakultetu koji je ovakvim javnim istupom osramotio i sebe i instituciju u kojoj je zaposlen. Njegov istup suprotan je i člancima 2., 3. i 10. vašeg Etičkog kodeksa zbog čega i tražimo vaše očitovanje.

Članak 2.
Nastavnici su dužni u javnim istupima i djelovanjupromicati humanističke vrijednosti, ugled struke Fakulteta i akademske zajednice te čuvati osobno i profesionalno dostojanstvo kolega.

Članak 3.
Nastavnici će čuvati neovisnost i dostojanstvo kolega i studenata teslobodu znanstvenoistraživačkog i nastavnog rada. Osobito će štititi čast svojega poziva i otklanjati svaki pokušaj korupcije.

Članak 10.
U znanstvenim radovima, javnom djelovanju i u međusobnim kontaktima nastavnici sudužninjegovati kulturu argumentiranoga dijaloga.
Nedopustiv je laudativni pristup radovima drugih ili prešućivanje njihovih nedostataka zbog osobnih interesa, ali ikritiziranje ili ignoriranje tuđih radova zbog profesionalne ili osobne nesnošljivosti.

U privitku ovog emaila šaljemo vam tekst T. Jakovine iz Globusa, naše reagiranje koje je danas poslano Globusu (i pisano je stilom koji Jakovina nakon svog ispada i zaslužuju) i naša analiza Goldsteinovog rada na koji se poziva Jakovina. Naš izvorni znanstveni rad kojeg Jakovina neutemeljeno naziva sramotom možete naći na stranicama Hrčka ovdje.

Ukoliko od vašeg Etičkog povjerenstva ne dobijemo traženo očitovanje, o ovome ćemo obavijestiti nadležne institucije.

mr. sc. Blanka Matković, Mphil

PhD Researcher

Politics and International Studies

University of Warwick

United Kingdom

Stipo Pilić, prof.

O.Š. Kralja Tomislava

Zagreb

Rješenje Etičkog povjerenstva

Poštovani,

Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu primilo je vašu pritužbu na javne nastupe prof. dr. sc. TVRTKA JAKOVINE, dostavljenu preko Urudžbenog zapisnika s datumom 26. travnja 2016. godine. Ovo Povjerenstvo nadležno je za povrede Etičkog kodeksa u radnom procesu na Filozofskom fakultetu te reagira temeljem prijava nastavnog i stručnog osoblja i studenata Filozofskog fakulteta, a vezano za nastavu, istraživanje i međuljudske odnose na fakultetu. U vezi s tim napominjemo da za riječi izgovorene u javnom prostoru svaki sveučilišni nastavnik, kao i bilo koji drugi javni djelatnik, snosi javnu odgovornost te svatko tko se osjeti oklevetan ili uvrijeđen zaštitu može potražiti na adekvatan način pri drugim tijelima.

U Zagrebu, 27. travnja 2016. dr. sc. Borislav Grgin, red. prof.

predsjednik Etičkog povjerenstva

Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Odgovor B. Matković na navedeno rješenje

Poštovani,

zahvaljujemo na odgovoru. Bili ste očekivano neučinkoviti zbog čega ni ne postojite na sveučilišnim rang ljestvicama.

Podsjetit ću vas još jednom na članak 2. i članak 10. vašeg Etičkog kodeksa.

Članak 2.
Nastavnici su dužni u javnim istupima i djelovanju promicati humanističke vrijednosti, ugled struke Fakulteta i akademske zajednice te čuvati osobno i profesionalno dostojanstvo kolega.

Članak 10.
U znanstvenim radovima, javnom djelovanju i u međusobnim kontaktima nastavnici su dužni njegovati kulturu argumentiranoga dijaloga.
Nedopustiv je laudativni pristup radovima drugih ili prešućivanje njihovih nedostataka zbog osobnih interesa, ali i kritiziranje ili ignoriranje tuđih radova zbog profesionalne ili osobne nesnošljivosti.

Primjećujete li one dijelove rečenica koje se odnosi na javne istupe i djelovanje??? U svakom slučaju, kao što smo i obećali, bit ćete prijavljeni nadležnima jer je očito da vođeni osobnim interesima kršite čak i vlastiti Etički kodeks. Adio pameti!

Srdačan pozdrav,

mr .sc. Blanka Matković, MPhil
Politics and International Studies
University of Warwick
United Kingdom

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrsvijet.net
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.