U Hrvatskoj se dnevno dijagnosticira 10 slučajeva raka debelog crijeva, a 6 pacijenata umre

rak debelog crijeva
Foto: Thinkstock

Rak debelog crijeva u 2020. godini bio je najčešća novodijagnosticirana maligna bolest u Hrvatskoj (3.706 pacijenata) i drugi najčešći uzrok smrti među onkološkim bolesnicima (2.320 preminulih). Istaknuto je to na konferenciji za novinare „Rak debelog crijeva u Hrvatskoj: pobijedimo strah, izaberimo život!“ koju su u srijedu, povodom proglašenja ožujka mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Hrvatskoj, održali istaknuti gastroenterolozi izv. prof. dr. sc. Ivica Grgurević, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora i dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Zabrinjavajući podaci koje su iznijeli naši vodeći gastroenterolozi Grgurević, Krznarić i Luetić pokazuju kako se u Hrvatskoj dnevno dijagnosticira čak 10 novih slučajeva ovog tumora, a premine 6 pacijenata. „Činjenica je da je stopa mortaliteta u zadnjih 10 godina stabilna, ali broj novooboljelih raste oko 1 % godišnje. Hrvatska je na neslavnom drugom mjestu u Europskoj uniji (53,1 umrlih/100.000 stanovnika) po broju umrlih od raka debelog crijeva“, upozorio je predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva, izv. prof. Grgurević.

Svaka smrt od raka debelog crijeva je nepotrebna

Grgurević, Krznarić i Luetić istaknuli su kako je za primarnu prevenciju nužno ustrajno prosvjećivati građane o potrebi zdravog načina života i prehrane, o opasnosti od pretilosti, pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola.

Čelnici tri liječnička udruženja također ističu kako je ključno poticati građane da se odazovu testiranju na krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza i na kolonoskopiju, što su mjere sekundarne prevencije ove bolesti. Naime, svaka smrt od raka debelog crijeva je nepotrebna i može se izbjeći prevencijom, a razlozi ovako loše situacije su višestruki. Većina slučajeva raka debelog crijeva nastaje iz polipa koji se počinju učestalo javljati nakon 45. ili 50. godine života, rastu sporo i lako se odstranjuju prilikom kolonoskopskog pregleda debelog crijeva. Visoka smrtnost, pokazuje liječničko iskustvo, je uglavnom posljedica kasnog postavljanja dijagnoze.

> Stručnjaci pozivaju na testiranje za otkrivanje raka debelog crijeva

„Odaziv hrvatskih građana na poziv za testiranje krvi u stolici je oko 20-30%. Zabrinjava nas da se čak trećina pacijenata kod kojih se potvrdi pozitivan nalaz krvi u stolici ne odazove pozivu na kolonoskopiju“, istaknuo je prof. Krznarić, predsjednik HLZ-a.

Rizični čimbenici za rak debelog crijeva

Ova testiranja u Hrvatskoj se provode u sklopu iznimno značajnog Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a do sada je provedeno četiri ciklusa testiranja, a peti je u tijeku. Predsjednik HLK-a Krešimir Luetić posebno je naglasio važnost i učinkovitost programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

„Važnost ovih programa prevencije i rane detekcije najbolje pokazuju podaci Slovenije koja je zbog ogromnog napretka u odazivu na testiranje (60%) u 5 godina smanjila stopu smrtnosti za čak 21%. Kad bi se na testiranje u Hrvatskoj odazvalo 65% ljudi, to bi povećalo udio bolesnika s ranom dijagnozom raka debelog crijeva s 10-15% na oko 50% u ukupnom broju oboljelih od te bolesti. Koliko je to važno govori činjenica da je izlječenje kod postavljanja rane dijagnoze raka debelog crijeva čak 90%“, zaključuje Luetić.

Rizični čimbenici za nastanak raka debelog crijeva su prehrana bogata mastima i ugljikohidratima, pretilost, pušenje i konzumacija alkohola, a u manjem broju slučajeva i neki rijetki nasljedni sindromi, te kronične upalne bolesti crijeva. Hrvatska i ovdje, u usporedbi s ostatkom Europske unije, ne stoji dobro. Na prvom smo mjestu u Europskoj uniji po broju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom (65% sa BMI>25 kg/m2, EU prosjek je 53%) i na petom mjestu po udjelu pušača (oko 25%, EU prosjek oko 18%).

Ožujak – mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva u Hrvatskoj

Na inicijativu Hrvatskog gastroenterološkog društva hrvatska Vlada je predložila, a Sabor u veljači ove godine i donio odluku o proglašenju mjeseca ožujka mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Hrvatskoj.

U vremenu značajnih negativnih demografskih trendova u našoj domovini, pandemije i smrtnosti od COVID-19 te aktualnih kriznih zbivanja u širim okvirima koje ugrožavaju osobni i kolektivni život i napredak našeg društva u cjelini, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko gastroenterološko društvo smatraju svojom dužnošću upozoriti sve dionike društva, od građana preko udruga do najviših predstavnika zdravstvenih i ostalih vlasti na problem raka debelog crijeva. Bolesti, koja se može prevencijom spriječiti i učinkovito liječiti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.