U Hrvatskoj se u nedjelju održavaju ‘manjinski izbori’

Zagreb, 11.09.2016 - Drugi put u deset mjeseci oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu izlazi ponovno na birališta kako bi prijevremeno izabralo novi sastav Hrvatskoga sabora i odlučilo tko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine. Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u XI. izbornoj jedinici, u 49 država diljem svijeta, gdje bira 'dijaspora' odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu. Osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela Hrvatska. Na slici biračko mjesto u Prolazu sestara Baković. Foto HINA/ Dario GRZELJ /dag

Pripadnici nacionalnih manjina, njih više od 250 tisuća, u nedjelju po peti put biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, biraju ih radi sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Pupovčev SNV nezakonito financira izbornu kampanju za vijeća nacionalnih manjina?

Diljem Hrvatske biraju se članovi 352 manjinskih vijeća i 109 predstavnika, vijeća se biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnici u 19 županija, Gradu Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća bira 14 manjina, gotovo 254 tisuće birača, svoje predstavnike bira 20 nacionalnih manjina i oko 14 i pol tisuća birača.

Na izborima je ukupno 6. 686 kandidatkinja/kandidata, glasovat se može na 846 biračkih mjesta.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Zbog nedovoljnog broja kandidata, birat će se manje vijeća i predstavnika nego se moglo, izbori za vijeća ove se nedjelje neće održati u dvije županije, 25 gradova i u 110 općina, za predstavnike u 12 županija i u 11 gradova.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksanadar Tolnauer poziva pripadnike manjina da izađu na izbore, poručuje im kako je to “izuzetno važno” kako bi se njihov glas čuo u sredinama gdje žive.

(VIDEO) GI Narod odlučuje: 6 mjera za pravedniji izborni sustav

“Za svakog je manjinca važno da participira na području na kojem živi, da ima uvid i mogućnost utjecati na odluke koje se donose, ako ništa drugo da se njegov glas čuje”, poručio je Tolnauer.

Glasuje se samo u mjestu prebivališta

Birači mogu glasovati samo na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta, ne mogu to učiniti izvan njega, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Kao i na svim drugim izborima, glasuje se od 7 do 19 sati.

Pripadnici manjina s biračkim pravom, koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu u nedjelju pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, sa adresama i brojevima telefona.

Na četiri godine, manjinska vijeća i predstavnike biraju punoljetni hrvatski državljani, pripadnici manjine za čije su vijeće i predstavnika izbori raspisani. Uvjet je da žive u županiji, gradu, općini gdje se izbori održavaju.

Pogledajte koliko pripadnika nacionalnih manjina glasuje za manjinske liste, a koliko za opće!

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici, objaviti podatke o odazivu birača.

U ponedjeljak će, pak, tamo biti objavljeni izborni rezultati u općinama, gradovima i županijama gdje neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasovanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti.

Ostale informacije o provedbi izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, odnosno Izbornog povjerenstva Grada Zagreba, čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr, upućuje DIP.

Naknade 500 odnosno 750 kuna

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Poznat je iznos kojim će se manjinskim udrugama i biračima koji su predložili kandidate naknaditi troškovi izborne promidžbe. Manjinsko vijeće županije i Grada Zagreba ima po svakom izabranom članu pravo na 750 kuna naknade, a vijeće grada i općine po 500 kuna, isto toliko pripada i izabranom manjinskom predstavniku. Naknade se dobivaju tek po objavi službenih izbornih rezultata, a sredstva za njih u svom proračunu osiguravaju županije, gradovi i općine u kojima su izbori provedeni.

Izvor: narod.hr/hina