U mreži Prvog rasprava o slučaju iz Sotina; Bošnjaković: Svećenika je trebalo izolirati; Matulić: Što je radio DORH?

BOŠNJAKOVIĆ
Montaža: Narod.hr, izvor: IKA, snimka zaslona

Svećenik, psiholog te član povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Josip Bošnjaković jutros je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao da je svećenika iz Sotina prijavljenog za seksualno zlostavljanje trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama. Pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić rekao je da je pedofilija opći ljudski fenomen koji se događa posvuda, te da je njezin postotak među katoličkim klerom malo niži u odnosu na opću populaciju. Poručio je da počinitelja nikad ne smijemo odbaciti i prezreti, ali da žrtva mora stajati u središtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnika iz Sotina, koji je preklani preminuo, majka maloljetnice prijavila je za seksualno zlostavljanje svoje kćeri u listopadu 2016. a đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nije ga udaljio iz župe. Hranić je rekao da je slučaj DORH-u prijavio 2017.

Upitan je li Hranić trebao maknuti župnika, Bošnjaković je rekao da bi tu situaciju promatrao iz perspektive žrtve, za koju bi bilo iznimno frustrirajuće da se unatoč prijavama, ne događa promjena, te da je svećenika trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić rekao je da je pristup bio pogrešan.

– Crkva koja se oglašava vezano za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnika govori samo o žrtvama. Klanja se žrtvama, ispričava se žrtvama, moli žrtve za isprike. Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama, rekao je Matulić.

Rekao je i da je nadbiskup prijavio taj slučaj DORH-u, upitavši se što je DORH radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Biskup Košić: Ispada da smo mi u Crkvi pedofili, a mediji su ti koji propagiraju pornografiju

– Ovdje se radi o sprezi, dodao je Matulić.

Na pitanje urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro koliko je seksualno zlostavljanje unutar Crkve učestalo u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika “ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama”. Dodao je da je među normalnom populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto.

– Nažalost, s time smo se suočili i unutar Crkve. Ono što mi u Hrvatskoj činimo, rekao bih da smo i mi tu na počecima, ali rekao bih da se čine vrlo dragocjene stvari, rekao je Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Otkrivamo pozadinu napada na nadbiskupa Hranića u režiji Novosti

Matulić je rekao da je pedofilija opći ljudski fenomen koji se događa posvuda, te da je njezin postotak među katoličkim klerom malo niži u odnosu na opću populaciju. Poručio je da počinitelja nikad ne smijemo odbaciti i prezreti, ali da žrtva mora stajati u središtu.

Matulić je rekao da “ne postoji ništa svetije u Crkvi od nepovredivog, apsolutnog, urođenog, neotuđivog ljudskog dostojanstva svake osobe, a pogotovo nevine male djece, maloljetnika i ranjivih osoba koje su nisu sposobne braniti”.

– Takva vrsta agresije na ljudsku osobu obilježava je za cijeli život. Vi ne možete to jednostavno izbrisati, poručio je.

– Nebitno je u kojoj dobi i iz kojeg vremena slučajeva govori žrtva. Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati se i omogućiti da ta žrtva zadobije zadovoljštinu. A ono što se dogodilo ne možemo više popraviti, ali možemo tražiti načine kako ublažiti sve te posljedice, rekao je Matulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bošnjaković je rekao da se Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pri HBK nije bavilo ovim slučajem.

Rekao je da je materijalna nadoknada štete opravdana i potrebna, ali samo simbolična, naglasivši među ostalim važnost “duhovnog obeštećenja”.

– A to je javna isprika i pokajanje od strane nas u Crkvi i odgovornih osoba kako ne bismo umračili za žrtve i sliku Boga, rekao je Bošnjaković.

Komentirajući papa Franjino nadopunjavanje odredbe o postupanju prema spolnom zlostavljanju u Crkvi, Matulić je rekao da sumnje, pa i anonimne prijave, ne smiju proći ispod radara.

Bošnjaković je rekao da se Crkva u posljednjih 20 godina intenzivnije počela suočavati s prijavama za seksualno zlostavljanje. Rekao je da je to tema i teološke naravi, “jer kako je moguće da se u Crkvi, koja naviješta radosnu vijest, događaju te stvar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.