U ponedjeljak starta polaganje mature po posebnim uputama: U učionice nakon prozivke, mjerit će se temperatura…

Foto: fah

Državna matura za 32.114 pristupnika počinje u ponedjeljak, a prvi ispit piše se iz hrvatskog jezika A razine. Zbog pandemije koronavirusa škole su dobile posebne epidemiološke upute.

Kalendar ispita državne mature

Prema kalendaru ispita, državna matura piše se u dva bloka. U prvom bloku pišu se obvezni predmeti od 8. lipnja do 24. lipnja, a u drugom izborni od 25. lipnja do 3. srpnja.

Prvi je ispit iz hrvatskog jezika na A razini 8. lipnja, a na B razini 9. lipnja. Esej iz A razine je na rasporedu 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja. Engleski jezik A razine piše se 18. lipnja, a B razina 19. lipnja. Matematika je zadnji ispit u prvom bloku i A razina piše se 23. lipnja, a B 24. lipnja.

U učionicama razmak od dva metra

‘Razlika je u tome što nastavnici imaju maske i rukavice, a na ulazu u školu su barijere za dezinfekciju. U učionicama je omogućen razmak od dva metra i ono što se još možda razlikuje jest to što su učenici prošlih godina saznavali kad bi došli u školu u kojoj će prostoriji pisati ispit, a sada, da bismo smanjili kontakt, objavit ćemo popis učenika po učionicama na stranicama škole’, kaže za tportal ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka Henry Ponte.

Dodaje kako će nastavnici prozivati učenike redoslijedom tako da prvo uđe onaj koji sjedi na kraju učionice, a zadnji ulazi onaj koji je najbliži ulazu i obratno onda izlaze iz učionice.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi, učenici više ne trebaju donositi potvrde da su zdravi te oni kao škola ne moraju mjeriti temperaturu nego bi po naputku trebali sami mjeriti temperaturu prije dolaska.

Dezinfekcija svaka dva sata

Sve je spremno za državnu maturu i u Medicinskoj školi Osijek.

‘Medicinska smo škola koja ima magistre sestrinstva koji dobro poznaju mjere zaštite, pa smo spremni. Imamo dezinfekcijske barijere na svim ulazima, a nastavnici imaju maske i rukavice’, ističe ravnateljica škole Sanja Dravinski.

Učenici će ulaziti jedan po jedan nakon dezinfekcije, mjerenja temperature i identifikacije te će ih nastavnici odvesti do učionica u kojima pišu ispite, objašnjava.

‘Osoblje škole zna što je potrebno da se održava prostor čistim i dezinficiranim. Spremačice su dobile upute da svaka dva sata dezinficiraju i čiste hodnike, sanitarije, učionice i ostale površine odgovarajućim sredstvima’, rekla je ravnateljica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr