(VIDEO) Dubrovnik raskida ugovor o koncesiji za tvrđavu na Srđu: Simbol slobode i pobjede opet slobodan!

Foto: facebook

“Čestitamo GV Grada Dubrovnika na dugo iščekivanjoj velikoj odluci kojom je tvrđavi Imperijal vraćeno značenje sve-hrvatskog simbola herojstva i pobjede u Domovinskom ratu.

Iznimno nam je drago, i veoma smo ponosni što smo dosadašnjim radom i djelovanjem te nazočnošću u Imperijalu od 2008., kada smo joj udahnuli ponovni život, doprinijeli očuvanju sjećanja na Domovinski rat kroz naš sustavan rad na prikupljanju, obradi i prezentaciji građe u nadasve teškim i okrutnim uvjetima tijekom ovih 12 godina.

Zajedno možemo sve!!” – poručili su djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik nakon što je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u četvrtak donijelo odluku o raskidanju ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal na Srđu s tvrtkom Razvoj Golf.

Odluku su pozdravili i predstavnici Kandidacijske liste grupe birača “Srđ je grad”, na čiji prijedlog je ugovor i raskinut.

“ZAJEDNO SMO VRATILI GRADU SIMBOL NJEGOVE OBRANE

Dragi sugrađani,

budite ponosni – imate i zašto!

Zajedno smo se izborili za Srđ i višegodišnjom smo borbom tvrđavu Imperijal kao jedan od simbola Grada vratili Gradu i svima nama.

Hvala svima koji podržavaju našu borbu i koji svih ovih godina nisu odustajali!

Svatko od nas bio je djelić te priče na svoj način i ova je pobjeda zajednička.

Hvala i svakome od 10 051 građana i građanki koji su svojim stavom i izlaskom na referendum u travnju 2013. godine glasom protiv stali u obranu vlastitoga grada i vlastite zajednice.

Jučerašnja sjednica Gradskoga vijeća pokazala je kako je ponekad i nemoguće – moguće.

Ovo je trenutak sreće za sve građane Dubrovnika i čitavoga dubrovačkog kraja, ali borba za čiste račune na Srđu još nije gotova.

Mi ćemo se i dalje nastaviti boriti za javno dobro, kako na Srđu, tako i na Belvederu, Zatonu, Lapadskoj obali i diljem Županije.

Srđ je naš!” – poručila je lista Srđ je grad.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je utvrdilo raskid ugovora o koncesiji, a gradski vijećnik Nikša Selmani (Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad) podsjetio je u ime predlagatelja kako su tvrđava Imperial i brdo Srđ ključne točke Dubrovnika, koji je u Domovinskom ratu obranjen baš na tom mjestu.

„Grad je ugovorom Razvoj Golfu dao tvrđavu u najam, osim donjeg dijela u kojem je Muzej Domovinskog rata, a koncesija se odnosi na obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti najviše kategorije. Izrijekom je u ugovoru navedeno da se ugovor sam po sebi raskida, a ugovorne strane oslobađaju obveza, ukoliko Urbanističkim planom uređenja (UPU) ne bude predviđena ugostiteljska i hotelska djelatnost. A UPU iz 2013. predviđa uglavnom kulturnu namjenu. Dakle, ugovor se raskida sam po sebi“, naveo je Selmani obrazlažući prijedlog, kojeg su gradski vijećnici jednoglasno prihvatili.

“Jučerašnjom jednoglasnom odlukom svih dubrovačkih vijećnika ugovor o koncesiji na Srđu proglašen je ništavnim. Nakon punih 11 godina tako se dogodila pobjeda koja je popraćena pljeskom”, stoji u priopćenju MOST-a.

“Hvala mojim Mostovcima u Dubrovniku, ali i na nacionalnoj razini, kao i kolegama Srđevcima koji su još od pokretanja inicijative za referendum protiv projekta na Srđu u ovoj priči i koji su nam bili podrška u svakoj inicijativi u Hrvatskom Saboru. Hvala svim kolegama vijećnicima koji su bili uporni u nastojanju da ovaj dan dođe te hvala svim sugrađanima koji su izašli na referendum protiv ovog projekta.” – poručio je vijećnik Mosta u Gradskom vijeću Maro Kristić.

Golferi se bune: To je protupravna odluka!

Društvo Razvoj golf negativno je reagiralo na odluku Gradskog vijeća, tvrdeći da je ona protupravna i da su se držali ugovora.

“S obzirom da do sada nismo zaprimili odluku o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal, niti smo upoznati s njezinim sadržajem, odluke o našim daljnjim pravnim koracima donijet ćemo kada zaprimimo navedenu odluku”, naveli su iz Društva Razvoj Golf u priopćenju koje potpisuje prokurist Ivan Kusalić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr