U protekla 24 sata u samo jednoj županiji zabilježene tri prometne nesreće u kojima su vozači pobjegli: Koje ih kazne čekaju?

Zagreb, 09.05.2012 - Arhivska fotografija do 3.7.2009. godine prikazuje pripadnika policije ispred tunela Marjan u Splitu. Protekloga vikenda policijski službenici Policijeske uprave zadarske su kontrolirali su tijekom akcije "Vikend" 443 vozila i vozaèa te poduzeli 164 represivne mjere, objavila je zadarska policija. foto FaH/ ds

U protekla 24 sata na području Koprivničko-kričevačke županije zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena i dvije s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. U sva tri slučaja vozač je pobjegao s mjesta nesreće.
  
U srijedu, oko 18.45 sati u mjestu Goričko osobni automobilom VW Polo koprivničke registarske oznake zbog neprilagođene brzine udario je u dvojicu dječaka rođenih 2011. i 2010.g. koji su se nepropisno sjevernom stranom kolnika kretali biciklima bez zaštitnih kaciga na glavi.

U ovoj prometnoj nesreći teško je ozlijeđen dječak. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću vozač je vozilom napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen. Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i Nepružanje pomoći uhićen je 77 – godišnjak.

U drugoj nesreći, nepoznati vozač je teretnim vozilom Citroen udario u stup javne rasvjete. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću vozač je napustio mjesto događaja i policija za njim traga. Također, vozačica je nakon što je prouzročila prometnu nesreću napustila mjesto događaja te je naknadno pronađena.

(FOTO) Koprivnica: Automobilom naletio na dvoje djece pa pobjegao

Zbog sve češćeg bijega s mjesta nesreće, podsjećamo na postupak u slučaju prometne nesreće koji propisuje MUP.

Ovisno o materijalnoj šteti i ima li ozlijeđenih ili poginulih obveze sudionika su različite:

1. U slučaju događanja prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom, kao i s većom materijalnom štetom, sudionici su dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć, te radi obavještavanja policije o događaju.
Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa.

Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policijskog službenika koji obavlja očevid. Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom i ozlijeđenom osobom kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 7.000 kuna.
 
2. Vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan je na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. Vozač je dužan ovako postupiti i prije dolaska ovlaštene osobe osim u slučajevima kada se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne medicinske pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati.

Vozač će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna ako odbije prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći.

3. U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izviješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučaju događanja prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu događaja nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću. Vozač koji odmah, ukoliko je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/MUP