U srijedu na sjednici Sabora rasprava o javnoj nabavi u 2017.

Foto: Fah

Raspravom o Godišnjem izvješću o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2107. godinu Hrvatski sabor u srijedu počinje posljednji radni tjedan prije dvotjedne stanke – nakon što u petak, 1. ožujka odrade glasovanje, zastupnici se u klupe ponovno vraćaju u srijedu, 13. ožujka.

Državna komisija, čije djelovanje ima snažan antikorupcijski karakter, u izvještajnoj je godini u radu imala ukupno 1.043 žalbenih predmeta, od kojih je 98 preneseno iz 2016. te 945 novozaprimljenih.

Žalbe su se glavninom (98 posto) odnosile na javnu nabavu, samo 1,8 posto na postupke davanja koncesija, dok ih u postupcima odabira javno-privatnog partnera nije bilo. U odnosu na ukupan broj predmeta iz 2017., prosječno je mjesečno u radu bilo njih 87.

Državna komisija RH spada među najučinkovitije u EU

Prosječno vrijeme od zaprimanja žalbe do donošenje odluke je 36 dana. Usporedbom podataka na razini država članica EU, hrvatska Državna komisija spada među najučinkovitije.

Postojanje osobito bitnih povreda postupaka javne nabave Komisija je utvrdila u 107 predmeta.

Od zaprimljenih žalbi, nešto više od polovice (52,2 posto) su usvojene, nešto više od petine (22,6 posto) odbijene, a nešto manje od petine (19,7 posto) su odbačene.

U četverogodišnjem razdoblju, od 2014. do 2017., Komisija je zabilježila pad broja žalbi, ali i stalno povećanje složenosti žalbenih predmeta, što je uvjetovano mogućnošću korištenja novca iz EU fondova.

Manjinski izbori prve nedjelje u svibnju

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina birat će se prve nedjelje u svibnju, a ne u listopadu, što je novost koju donosi konačan prijedlog zakona koji uređuje te izbore, a o kojem će Sabor također raspravljati u srijedu, samo desetak dana nakon što je prošao prvo čitanje.

“Primjena tog zakona pridonijet će unaprjeđenju, očuvanju i zaštiti položaja nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na izbore za vijeća i predstavnike, a radi njihova sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima”, poručio je ministar uprave Lovro Kuščević.

Sabor će raspraviti i Izvješće o poslovanju slobodnih zona u 2017., te izmjene koje je u Obiteljskom zakonu predložio zastupnik Ivan Pernar (Živi zid).

Sabor ovoga tjedna definira rad prije izbora za Europski parlament

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković potvrdio je saborsku stanku od 1. do 13. ožujka te najavio da će se ovoga tjedna definirati kako će Sabor raditi prije izbora za Europski parlament koji se održavaju koncem svibnja, a kako bi se ostavio prostor kandidatima koji će ići na izbore, a kojih ima i u ovom sazivu (među zastupnciima), da mogu ići ‘na teren’.

“Tako da će, sasvim sigurno, biti koji tjedan bez plenarne sjednice kako bi ljudi mogli ići na teren”, najavio je Jandroković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.