Tijekom radova na Sljemenskoj žičari pronađeni ostaci jedne osobe – je li riječ o još jednoj grobnici žrtava partizanskih zločina?

Foto: Branitelji - gov.hr

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je u utorak uoči sjednice Gradske skupštine da su u Gračanima pronađeni ostaci jedne osobe tijekom radova na Sljemenskoj žičari. O tome je, kaže, obavijestio gradski zavod za zaštitu spomenika.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved za Z1 je potvrdio da su kosti prevezene u Zavod za sudsku medicinu.

Podsjetimo, riječ je o lokaciji za koju postoje indicije da bi mogla biti mjesto masovne grobnice žrtava partizanskih zločina, a na ovom mjestu su prije dvije godine provođena terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Naime, tada su, tijekom rekonstrukcije tramvajske pruge također pronađene kosti.

“Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti, postupit ćemo u okviru protokola, a ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad”, rekao je tada Medved.

Prema službenim informacijama, tada je utvrđeno da su životinjskog podrijetla te su istraživanja naglo obustavljena.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja prije dvije godine također su poručili kako nastavljaju kontinuirano prikupljati saznanja i provoditi terenska istraživanja o mogućim masovnim grobnicama na području naselja Gračani.

Ispod Zagreba brojne masovne grobnice žrtava

U travnju 2018. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja ponovo je pokrenulo ekshumacije na područjima za koje se smatralo da ima ljudskih ostataka. U iskapanjima koja su trajala od 9. travnja do 21. lipnja 2018. godine ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 265 osoba: njih 40 na lokaciji Obernjak, 24 osobe na lokaciji Gračani-Banjaluka, 99 osoba na lokaciji Pešćenka, 35 osoba na lokaciji Zlodijev breg i 67 osoba na lokaciji Zdenčec.

Istraživanje lokaliteta na kojima se nalaze masovne grobnice u Gračanima uvelike olakšava i očuvani dopis Miroslava Haramijie, gračanskog zdravstvenog inspektora koji je sačuvao službeni dopis partizanskim vlastima koje su ga ovlastile da popiše i dezinficira sva mjesta masovnog ukopa po Gračanima.

U samom Zagrebu postoji još preko 40 lokacija za koje postoje indicije da je riječ o masovnim grobnicama partizanskih žrtava. Riječ je sjeverenim i zapadnim zonama grada, o Sesvetama, Čučerju, Vrapču, ali i o Savskoj u samom centru grada, u dvorištu Učiteljskog fakulteta gdje su prošle godine eskhumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba.

Ostale navedene lokacije još uvijek nisu istražene.

Zagreb: Koliko je još neotkrivenih masovnih grobnica žrtava komunističkih egzekucija po kojima svakodnevno hodamo?

Titovi zločini: U ovogodišnjim istraživanjima masovnih grobnica na području Zagreba ekshumirani ostatci 265 osoba u Gračanima

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr