Zdravko Mamić i financiranje kampanje Kolinde Grabar-Kitarović: Sudjeluje li Nacional u novom političkom obračunu?

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.he

Tjednik, Nacional, koji je čak svojedobno dobio pohvalu na sjednici Vlade od strane aktualnog premijera Andreja Plenkovića, donosi novu ”ekskluzivu.” Naime, navodno, prema pisanju tjednika Nacional postoji snimka sastanka na kojem je nazočilo nekoliko osoba, navodno su među njima bila i dvojica tadašnjih suradnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Nacional tvrdi da na snimci Mamić govori koliko novaca je sveukupno dao za potrebe predizborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.  Zanimljivo, Mamić je u više navrata javno rekao kako podržava Kolindu Grabar-Kitarović, i to nikad nije bila tajna, s druge strane Nacional nikada nije problematizirao financiranje predizbornih kampanja bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je je, između ostaloga, poznat i po tome da je izvan granica Hrvatske pjevao ustaške pjesme, čega se jednim dijelom Mesić danas ”ne sjeća.”

No, vratimo se najnovijim ”otkrićima” Nacionala, naime, navodno je Nacionalu to rekao izvor koji tvrdi kako ima neposredna saznanja i kaže da je uvjeren kako bi ta snimka mogla preokrenuti tijek predsjedničkih izbora. Tjednik tvrdi kako se radi o sastanku na kojem su bila i dvojica savjetnika predsjednice te jedan suradnik Mamića iz Dinama. S obzirom na navedeno postavlja se pitanje sudjeluje li  Nacional u političkom obračunu u korist ”treće strane…”? Može se naslutiti na koje savjetnike, barem jednog od njih, ”cilja” Nacional.

”Riječ je o sastanku koji se dogodio nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović već postala predsjednica, a na kojem ju je Mamić pred svjedocima prozvao jer nije izvršila nešto što mu je obećala. Kako bi prisutne dodatno podsjetio da prema njemu ima obveze, Mamić je rekao koliko joj je novca dao, a riječ je o iznimno velikoj svoti”, kazao  je Nacionalov izvor. Navodno nitko od tada nazočnih nije komentirao izjave Zdravka Mamića niti se protivio tvrdnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor kojeg Nacional spominje tvrdi kako postoji plan da se spomenuta snimka pusti u javnost kako bi se utjecalo na predizbornu kampanju Kolinde Grabar-Kitarović. Nadalje, tvrde kako se radi o probnim balonima koji se puštaju u javnost ne bi li predsjednica odustala od kandidature za idući mandat, a o čemu se sve više nagađa u novinarskim krugovima dok se istovremeno u prvi plan gura Zoran Milanović, čija je politika u dva navrata poražena na parlamentarnim izborima. No, oni koji su Milanovića na izborima porazili, obećavši neku drugačiju, pravedniju Hrvatsku, i sami su iznevjerili birače i odustali od većine danih obećanja.

Nacional je navodno kontaktirao i jednog od bivših savjetnika predsjednice, koji tvrdi da nije bio na sastanku na kojem je Mamić navodno govorio o financiranju kampanje Kolinde Grabar-Kitarović te da ona nikada od Mamića ne bi uzela bilo što, no, Nacional pak tvrdi kako je taj ”misteriozni” savjetnik na tom sastanku bio.  Bivši savjetnik predsjednice koji tvrdi jedno, a Nacional nešto posve drugo, tvrdi kako se Kolinda Grabar-Kitarović susrela s Mamićem ali prije kampanje te da su s njom bili neki savjetnici, no, o novcu nije bilo govora.

Nepravomoćna presuda protiv Nacionala u korist obitelji Zlatka Hasanbegovića…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nedavno je obitelj Zlatka Hasanbegovića, supruga Lamija i njihova djeca, prema nepravomoćnoj presudi dobila tužbu protiv Nacionala, koji im mora isplatiti 30 tisuća kuna zbog članka objavljenom u Nacionalu 19.07.2016. godine. Riječ je o kolumni Zrinke Vrabec Mojzeš pod naslovom “Od raspusta do kampanje”, u sklopu kolumne “Otrovna politika”.

Svaki od dvojice sinova dobit će po 15.000 kuna, dok je sud odbio zahtjev Hasanbegovićeve supruge jer “odrasla osoba, za razliku od djeteta, može odlučivati sama za sebe, pa ukoliko ne želi biti pod lupom medija tada ne nazoči službenim događajima”.

Koliko je poznato, riječ je o prvoj presudi koja štiti djecu političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović presudu ne želi komentirati prije nego postane pravomoćna.

Slučaj ministra Tolušića i pohvale te zahvale Andreja Plenkovića…

Ministar Tomislav Tolušić od Nacionala svojedobno je zatražio ispriku i najavio tužbu zbog objave fotografija koje ga sramote. Kako navodi Nacional, ministar tvrdi da mu je objavljivanjem fotografija povrijeđeno pravo na ugled, čast i dostojanstvo. Tolušić ponavlja da su fotografije montirane.

Ova najava stiže mjesec dana nakon što je premijer Andrej Plenković ocijenio da je objava fotografija koje sramote Tolušića dosad “najpodmukliji pokušaj kompromitiranja i destabilizacije Vlade”, te je odbacio insinuacije da se radi o “PR pokušaju” vladajućih radi skretanja pozornosti s drugih tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moram priznati da sam jako začuđen na jedan dio komentara koji misle da je sve ovo dio nekog PR pokušaja skretanja pozornosti s drugih tema. Time se ne bavimo. Ogorčeni smo s ovakvim slučajem koji je išao na diskvalifikaciju i na teške posljedice za privatni i obiteljski život potpredsjednika Vlade. To je za najoštriju osudu. Očekujem da će nadležna tijela otkriti tko je ovo napravio i s kojim ciljem. Vjerujem da je ovaj pokušaj samo dio nekih napora, a koji su točno razlozi pokazat će istraga”, izjavio je.

“Zahvaljujem se na zrelosti vlasnika i urednika tjednika Nacional, koji je vrlo razborito postupio u ovoj temi i SOA-i koja je u izrazito kratkom roku utvrdila da se radi o falsifikatu. Sve ostalo prepustit ćemo nadležnim tijelima”, rekao je premijer Plenković tada.

Više ministara je osudilo sramoćenje potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića fotografijama, a on je poručio: “banda će uskoro završiti u zatvoru”.

Nakon što je komentirao objavu fotografija u tjedniku Nacional poručivši “bandi koja se malo zaigrala da se namjerila na krivog i da počnu pakirati kofere”, Tolušića su novinari pitali na koga je mislio kada je spomenuo bandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.