U Varaždinu memorijalna ploča članovima Židovske zajednice

Međunarodni dan sjećanja na holokaust u utorak je u Varaždinu obilježen otkrivanjem memorijalne ploče svim članovima Židovske zajednice.

Prva Židovska bogoštovna općina na području negdašnje Hrvatske i Slavonije utemeljena je 1777. u Varaždinu. Građanska prava Židovi stječu nakon 1873., a u ljeto 1941. većina je završila u logorima. Konačan broj varaždinskih Židova stradalih u logorima do danas nije utvrđen. Govori se o brojci oko 200 Židova, od čega se Židovska zajednica u Varaždinu još nije oporavila.

Danas je na Židovskom groblju otkrivena ploča čiji je autor varaždinski likovni umjetnik Ivan Mesek. Prazna ploča, na kojoj su samo označene godine 1941. i 2015., polirana je tako da se na njoj zrcale osobe koje odaju počast.

“Grupa građana, potomci Židova, predložila je da se napravi mjesto na Židovskom groblju gdje će se obilježavati važni datumi kao što je današnje sjećanje na holokaust. Izabran je upravo ovaj dio groblja, travnata površina koja je ostala prazna jer u Varaždinu više nije bilo Židova koji bi se ovdje pokapali”, rekao je Mesek.

Na Židovskom groblju danas su bili i predstavnici Židovske općine u Čakovcu, sudionici stručnog skupa “Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”, koji se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Varaždinu održava od nedjelje do sutra, te predstavnici grada Varaždina.

Gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je da Varaždin ima dva spomenika iz vremena kad je tu bilo mnogo Židova, sinagogu i groblje.

“Varaždin se može podičiti mnogim stvarima, ali onime što se dogodilo za Drugoga svjetskog rata ne može. Bili smo jedan od prvih gradova koji je bio ‘Juden frei’ u tadašnjoj NDH. To je povijesna činjenica koju ne možemo ispraviti, ali možemo svake godine upozoravati na to što se dogodilo. Ovih dana smo domaćini stručnog skupa o holokaustu na kojemu sudjeluju nastavnici i profesori koji će poučavati mlađe generacije da se takve stvari ne ponove”, rekao je Habuš. Najavio je da će spomen-ploča na Židovskom groblju biti mjesto sjećanja, a obnovljena sinagoga, za što se očekuje pomoć države, multikulturalni centar.

Na današnji Međunarodni dan sjećanja na holokaust 230 učenika sedmog i osmog razreda varaždinskih osnovnih škola bilo je na projekciji filma “Trči, dječače, trči”, ratnoj drami koja se temelji na istinitoj priči Yorama Fridmana, koji je kao osmogodišnjak pobjegao iz Varšavskoga geta 1942. i preživio Drugi svjetski rat.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah