U Vinkovcima provaljeno u ured Nikole Kajkića – istražitelja srpskih ratnih zločina

Zagreb, 12.10.2018. - Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata organizirala je okrugli stol "Ovèara - zloèin bez kazne". Cilj okruglog stola bio je potaknuti razgovor vezan uz (ne)procesuiranje ratnog zloèina poèinjenog na Ovèari od kojeg je prošlo 27 godina. Na fotografiji Nikola Kajkiæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

“Iz izvora bliskih policiji, redakciji Bujice je dojavljeno kako se u zgradi PU Vukovarsko-srijemske tijekom vikenda, a najvjerojatnije u nedjelju navečer, dogodila provala u ured na 4. katu, u Službi krim-policije. Zanimljivo da je ured do suspenzije koristio Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije i istražitelj srpskih ratnih zločina. Kajkić je smijenjen prije točno godinu dana, nakon što je na ispitivanje u policiju zbog slučaja Ovčara, zvao visoke dužnosnike Pupovčeva SDSS-a. U uredu je držao važne dokumente i dokazni materijal vezan uz istrage srpskih ratnih zločina.”, podijelio je na svom Facebook profilu novinar Velimir Bujanec.

(VIDEO) Istražitelj ratnih zločina Kajkić: ‘Lažu vam, predmet Ovčare u MUP-u nije postojao sve do 2017. godine. Božinović nije imao vremena!’

Zbog čega je suspendiran Nikola Kajkić koji je provodio istragu o zločinu na Ovčari?

(VIDEO) Nikola Kajkić: ‘Većina zločinaca s Ovčare su članovi SDSS-a i dostupni su hrvatskom pravosuđu’

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“VINKOVCI: PROVALJENO U URED NIKOLE KAJKIĆA!

Iz izvora bliskih policiji, redakciji Bujice je dojavljeno kako se u zgradi PU Vukovarsko-srijemske tijekom vikenda, a najvjerojatnije u nedjelju navečer, dogodila provala u ured na 4. katu, u Službi krim-policije. Zanimljivo da je ured do suspenzije koristio Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije i istražitelj srpskih ratnih zločina. Kajkić je smijenjen prije točno godinu dana, nakon što je na ispitivanje u policiju zbog slučaja Ovčara, zvao visoke dužnosnike Pupovčeva SDSS-a. U uredu je držao važne dokumente i dokazni materijal vezan uz istrage srpskih ratnih zločina.

Prema informacijama koje je Bujici otkrio izvor iz policije, u Kajkićev ured provaljeno je pajserom i šarafcigerom, a ustupljene su nam i fotografije koje to potvrđuju. Obavljen je očevid, a nadležno Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu.

Ovo je drugi slučaj provale unutar objekta MUP-a, za koji je doznala javnost; u policijski sef u Heinzelovoj u Zagrebu, prije tri godine provalio je kontroverzni Željko Dolački i pokupio veću količinu zaplijenjenog zlata i novca. Tko je lopov u vinkovačkom slučaju i što je točno tražio u Kajkićevom uredu – možda nam otkrije istraga… A možda i ne.”

Podsjetimo, predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić kao policajac vukovarsko-srijemske policije istraživao je ratni zločin u predmetu Ovčara.

Otkrio je i da u Negoslavcima i danas živi 20-ak osoba za koje se zna da su bile na Ovčari 18., 19. i 20. studenoga, a nitko ih ne zove na obavijesni razgovor niti traži objašnjenja.

Krajem rujna Kajkić je na konferenciji za novinare u društvu svog odvjetnika Branka Šerića i predsjednice Udruge dragovoljaca branitelja Vukovara Zorice Gregurić rekao da je devet mjeseci radio na predmetu profesionalno i odgovorno i dobro, što je rezultiralo s predajom 14 posebnih izvješća Državnom odvjetništvu, 26 tisuća stranica i oko 60 sati video materijala.

Prije najave listopadskog prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranih ratnih zločina tijekom okupacije grada, u javnosti je snažno odjeknula vijest da je, zajedno sa suradnicom Jasnom Buhač, suspendiran policajac Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, koji je do veljače 2018. provodio istragu o zločinu na Ovčari.

MUP je priopćio da je Kajkić suspendiran zbog sumnje u povredu službene dužnosti jer je u službenoj zabilješci tijekom istrage naveo da je poduzeo istražne radnje koje u stvarnosti nije poduzeo. Suspendirana je i Kajkićeva suradnica koja je dokument ovjerila.

Nikola Kajkić odbacio je optužbe da je tijekom istrage učinio išta nezakonito. Koordinacija braniteljskih udruga podržala je Kajkića navodeći da je udaljen iz službe zbog potpuno drugih razloga.

Tvrde da je suspendiran zbog “prekomjernog istraživanja”, odnosno jer je istraga njegove skupine „došla do podataka da je sa zločinom na Ovčari povezan i istaknuti pripadnik stranke Milorada Pupovca”, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a. Riječ je o Đorđu Ćurčiću, članu SDSS-a i zamjeniku župana Vukovarsko-srijemske županije. Podsjećaju da je nakon tih otkrića istraga u veljači ove godine oduzeta Kajkićevom timu te povjerena novom policijskom timu, koji su zatim pokrenuli istragu protiv samog Kajkića.

Na konferenciji za medije na kojoj se javnosti obratio sam Nikola Kajkić, bila je i majka Jeana Michella Nicolliera, Francuza koji se kao dragovoljac priključio obrani Vukovara te je nakon okupacije mučen i ubijen na Ovčari koja je Kajkiću pružila podršku, a zadovoljstvo njegovim radom izrazio je i sam vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava.

Tema smjene Nikole Kajkića u javnosti se ponovno počela otvarati najavom vukovarskog prosvjeda, a Kajkić je sazvao i konferenciju za medije na kojoj je kazao kako je MUP inkriminirao cjelokupno njegovo istraživanje zločina na Ovčari.

Nisu bili zadovoljni dinamikom istraživanja zločina?

Kajkić rekao je kako je MUP inkriminirao cjelokupni njegov rad.

“Devet mjeseci radio sam na ovom predmetu. Obavio sam gotovo 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u zadnjih 10 godina na teritoriju cijele Hrvatske”, kazao je Kajkić i dodao kako je napravio i velik broj poligrafskih testiranja.

Poručio je kako su on i njegovi kolege radili “iznimno dobro” te je pripremljen spis od 26.000 stranica popraćen brojnim videozapisima.

“Žao mi je što osoba koju se cijeli slučaj tiče nije baš u potpunosti surađivala”, poručio je Kajkić i dodao kako se ispitivalo 40 počinitelja zločina.

“MUP laže da se nije dovoljno dobro radilo na predmetu Ovčara. Ja sam napravio dobar posao i ne zamjeram si ništa. Bio sam na dobrom putu, ali rezultati su, ne mojom krivnjom, izostale. Predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017., ja sam ga oformio”, istaknuo je Kajkić i dodao da ministar Božinović za njegova otkrića “nije imao vremena”

z MUP-a su o Kajkićevoj smjeni i tvrdnjama koje je iznio poručili da nisu bili zadovoljni “dinamikom istraživanja zločina”.

“Ravnateljstvo policije nije bilo zadovoljno dinamikom istraživanja ratnih zločina na Ovčari. Utvrđeno je da je Kajkić zaista napravio niz povreda službene dužnosti i zbog toga mora snositi posljedice”, poručio je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić

Slučaj Ovčara u Haagu: Šljivančaninu kazna od 10 godina- danas je na slobodi

Veselin Šljivančanin, kojemu se za pokolj na Ovčari sudilo u Haagu, sudjelovao je u napadima na Vukovar u funkciji majora JNA.

Uz njega su u Haškom procesu za Ovčaru bila još trojica optuženika: Mile Mrkšić, Slavko Dokmanović i Miroslav Radić.

Mile Mrkšić, bivši zapovijednik JNA, prvostupanjskom je presudom u Haagu 2007. osuđen na 20 godina zatvora, a kazna je potvrđena i pravomoćnom presudom 2009. Umro je 2015. tijekom odsluženja kazne u Portugalu.

Slavko Dokmanović, gradonačelnik za vrijeme okupacije Vukovara, počinio je samoubojstvo u haškom pritvoru 1998., prije donošenja presude.

Miroslav Radić, kapetan JNA, koji je bio zapovjedno nadležan za jednice Teritorijalne obrane i druge paravojne postrojbe, u Haagu je oslobođen optužbi.

Veselin Šljivančanin prvostupanjskom je presudom 2005. osuđen na samo 5 godina zatvora. Pravomoćnom presudom 2009. kazna mu je povećana na 17 godina zatvora. No, godinu dana nakon toga primjenjen pravni lijek revizije pravomoćne presude te mu je kazna ponovno smanjena- na 10 godina. To je jedini put u povijesti Haškog suda da je provedena revizija neke pravomoćne presude.

Dr. Vesna Bosanac, voditeljica vukovarske ratne bolnice, koja je i svjedočila u sudskom procesu, nakon ove presude, kako je prenijela Slobodna Dalmacija, izjavila je: “Sramotno je bilo i onih 17 godina, a pogotovo ovo smanjenje kazne na deset godina. To samo dokazuje teoriju da Haški sud nije pravedan sud i da ne sudi na temelju činjenica koje su svima poznate”.

Danas je Veselin Šljivančanin, nakon odsluženja kazne, na slobodi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr