Zbog čega je suspendiran Nikola Kajkić koji je provodio istragu o zločinu na Ovčari?

Foto: Fah

Suspendirani MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić i predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić u četvrtak su zaustavljeni na graničnom prijelazu Bajakovo kad su se vraćali iz Beograda.

> Zorica Gregurić za Narod.hr: ‘Srpska policija je uhitila Kajkića i mene po prijavi hrvatskih kolega!’

> (VIDEO) Nikola Kajkić: ‘Skinuli su me do gola, pretraživali, 5 sati maltretirali, zlostavljali fizički i psihički’

Na Bajakovu su ih okružila četvorica policajaca. “Lišili su slobode njega i Gregurić, odveli ih u graničnu policiju na Bajakovo. On tvrdi da su ga skinuli do gola i rekli mu da je uhićen. Sve je to trajalo nekoliko sati, nakon toga su ih otpustili bez dokumenata”, kazao je Kajkićev odvjetnik Branko Šerić i dodao kako Kajkić upozorava da su mu srpski policajci poručili kako oni dobro znaju tko je on te mu rekli da se nema što baviti s Ovčarom.

> Bujanec: ‘U Srbiji uhićen Nikola Kajkić i privedena Zorica Gregurić’

> Kajkićev odvjetnik o uhićenju: ‘Srpski policajci poručili su mu da dobro znaju tko je on te mu rekli da se nema što baviti Ovčarom’

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić kao policajac vukovarsko-srijemske policije istraživao je ratni zločin u predmetu Ovčara.

Otkrio je i da u Negoslavcima i danas živi 20-ak osoba za koje se zna da su bile na Ovčari 18., 19. i 20. studenoga, a nitko ih ne zove na obavijesni razgovor niti traži objašnjenja.

Krajem rujna Kajkić je na konferenciji za novinare u društvu svog odvjetnika Branka Šerića i predsjednice Udruge dragovoljaca branitelja Vukovara Zorice Gregurić rekao da je devet mjeseci radio na predmetu profesionalno i odgovorno i dobro, što je rezultiralo s predajom 14 posebnih izvješća Državnom odvjetništvu, 26 tisuća stranica i oko 60 sati video materijala.

Prije najave listopadskog prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranih ratnih zločina tijekom okupacije grada, u javnosti je snažno odjeknula vijest da je, zajedno sa suradnicom Jasnom Buhač, suspendiran policajac Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, koji je do veljače ove godine provodio istragu o zločinu na Ovčari.

> (VIDEO) Tomislav Josić o procesuiranju zločina: ‘Žao mi je što izgleda, moraš napraviti prosvjed i moraš nekoga na silu natjerati da radi svoj posao’

> (VIDEO) Policajac Nikola Kajkić koji je suspendiran nakon istrage o Ovčari: ‘Nisam učinio ništa pogrešno’, podržala ga i majka Jean-Michela Nicoliera

MUP je priopćio da je Kajkić suspendiran zbog sumnje u povredu službene dužnosti jer je u službenoj zabilješci tijekom istrage naveo da je poduzeo istražne radnje koje u stvarnosti nije poduzeo. Suspendirana je i Kajkićeva suradnica koja je dokument ovjerila.

Nikola Kajkić odbacio je optužbe da je tijekom istrage učinio išta nezakonito. Koordinacija braniteljskih udruga podržala je Kajkića navodeći da je udaljen iz službe zbog potpuno drugih razloga.

Tvrde da je suspendiran zbog “prekomjernog istraživanja”, odnosno jer je istraga njegove skupine „došla do podataka da je sa zločinom na Ovčari povezan i istaknuti pripadnik stranke Milorada Pupovca”, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a. Riječ je o Đorđu Ćurčiću, članu SDSS-a i zamjeniku župana Vukovarsko-srijemske županije. Podsjećaju da je nakon tih otkrića istraga u veljači ove godine oduzeta Kajkićevom timu te povjerena novom policijskom timu, koji su zatim pokrenuli istragu protiv samog Kajkića.

Na konferenciji za medije na kojoj se javnosti obratio sam Nikola Kajkić, bila je i majka Jeana Michella Nicolliera, Francuza koji se kao dragovoljac priključio obrani Vukovara te je nakon okupacije mučen i ubijen na Ovčari koja je Kajkiću pružila podršku, a zadovoljstvo njegovim radom izrazio je i sam vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava.

Tema smjene Nikole Kajkića u javnosti se ponovno počela otvarati najavom vukovarskog prosvjeda, a Kajkić je sazvao i konferenciju za medije na kojoj je kazao kako je MUP inkriminirao cjelokupno njegovo istraživanje zločina na Ovčari.

Nisu bili zadovoljni dinamikom istraživanja zločina?

Kajkić rekao je kako je MUP inkriminirao cjelokupni njegov rad.

“Devet mjeseci radio sam na ovom predmetu. Obavio sam gotovo 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u zadnjih 10 godina na teritoriju cijele Hrvatske”, kazao je Kajkić i dodao kako je napravio i velik broj poligrafskih testiranja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

> (VIDEO) Iz policije se ponovno očituju o Kajkićevoj smjeni i tvrde: ‘Ogriješio se o službenu dužnost’

Poručio je kako su on i njegovi kolege radili “iznimno dobro” te je pripremljen spis od 26.000 stranica popraćen brojnim videozapisima.

“Žao mi je što osoba koju se cijeli slučaj tiče nije baš u potpunosti surađivala”, poručio je Kajkić i dodao kako se ispitivalo 40 počinitelja zločina.

“MUP laže da se nije dovoljno dobro radilo na predmetu Ovčara. Ja sam napravio dobar posao i ne zamjeram si ništa. Bio sam na dobrom putu, ali rezultati su, ne mojom krivnjom, izostale. Predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017., ja sam ga oformio”, istaknuo je Kajkić i dodao da ministar Božinović za njegova otkrića “nije imao vremena”

> (VIDEO) Istražitelj ratnih zločina Kajkić: ‘Lažu vam, predmet Ovčare u MUP-u nije postojao sve do 2017. godine. Božinović nije imao vremena!’

Iz MUP-a su o Kajkićevoj smjeni i tvrdnjama koje je iznio poručili da nisu bili zadovoljni “dinamikom istraživanja zločina”.

“Ravnateljstvo policije nije bilo zadovoljno dinamikom istraživanja ratnih zločina na Ovčari. Utvrđeno je da je Kajkić zaista napravio niz povreda službene dužnosti i zbog toga mora snositi posljedice”, poručio je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić

Slučaj Ovčara u Haagu: Šljivančaninu kazna od 10 godina- danas je na slobodi

Veselin Šljivančanin, kojemu se za pokolj na Ovčari sudilo u Haagu, sudjelovao je u napadima na Vukovar u funkciji majora JNA.

Uz njega su u Haškom procesu za Ovčaru bila još trojica optuženika: Mile Mrkšić, Slavko Dokmanović i Miroslav Radić.

Mile Mrkšić, bivši zapovijednik JNA, prvostupanjskom je presudom u Haagu 2007. osuđen na 20 godina zatvora, a kazna je potvrđena i pravomoćnom presudom 2009. Umro je 2015. tijekom odsluženja kazne u Portugalu.

Slavko Dokmanović, gradonačelnik za vrijeme okupacije Vukovara, počinio je samoubojstvo u haškom pritvoru 1998., prije donošenja presude.

Miroslav Radić, kapetan JNA, koji je bio zapovjedno nadležan za jednice Teritorijalne obrane i druge paravojne postrojbe, u Haagu je oslobođen optužbi.

> 22. listopada 1992. otkrivena Ovčara – Šljivančaninu žao što nije dovršio ‘posao’ u Vukovaru

Veselin Šljivančanin prvostupanjskom je presudom 2005. osuđen na samo 5 godina zatvora. Pravomoćnom presudom 2009. kazna mu je povećana na 17 godina zatvora. No, godinu dana nakon toga primjenjen pravni lijek revizije pravomoćne presude te mu je kazna ponovno smanjena- na 10 godina. To je jedini put u povijesti Haškog suda da je provedena revizija neke pravomoćne presude.

Dr. Vesna Bosanac, voditeljica vukovarske ratne bolnice, koja je i svjedočila u sudskom procesu, nakon ove presude, kako je prenijela Slobodna Dalmacija, izjavila je: “Sramotno je bilo i onih 17 godina, a pogotovo ovo smanjenje kazne na deset godina. To samo dokazuje teoriju da Haški sud nije pravedan sud i da ne sudi na temelju činjenica koje su svima poznate”.

Danas je Veselin Šljivančanin, nakon odsluženja kazne, na slobodi.

Ostali procesi za Ovčaru

Sudski proces protiv dvanaestero osumnjičenih za zločin na Ovčari koji je vođen u Srbiji, završio je određivanjem izrazito malih zatvorskih kazni te oslobađanjem četvorice od njih. Osmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osuđena su na zatvorske kazne od 5 do 20 godina zatvora.

> Joško Buljan: Posljednji zločinački pucanj srpskog pravosuđa u pogubljene ranjenike na Ovčari

U Hrvatskoj dosad nije proveden niti jedan proces protiv odgovornih za Ovčaru.

Hrvatski branitelj Vilim Karlović, koji je pakao Ovčare, Veleprometa te kasnijeg logora u Srbiji uspio preživjeti, nedavno je u emisiji Bujica istaknuo kako ga hrvatsko Državno odvjetništvo nikada nije kontaktiralo vezano uz procese za ove zločine.

> (VIDEO) Vilim Karlović: ‘Preživio sam Ovčaru, Velepromet i Mitrovicu, a iz DORH-a me nikada nitko nije pozvao na razgovor’

U emisiji je navedeno kako je proces za Ovčaru u županijskom Državnom odvjetništvu povjeren Miroslavu Kraljeviću koji je do 1994. u Hrvatsku došao iz Srbije, a nejasno je gdje je bio tijekom agresije 1991.

Gosti u emisiji također su iznijeli sumnju u vjerodostojnost presuda srbijanskog suda.

Prijava protiv Spasoja Petkovića

U travnju ove godine objavljeno je kako je hrvatska policija podnijela kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog zlostavljanja i ubijanja zarobljenika na Ovčari, među kojima je bio i Jean Michelle Nicollier. Ime prijavljenog nije objavljeno.

Prema medijskim napisima, riječ je o Spasoju Petkoviću- Štuki, kojega branitelj Vilim Karlović spominje u svom svjedočanstvu „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, a protiv kojega je istragu pokrenula i Francuska. On je u Srbiji izbjegao kazneni progon nakon što je priznao dio svojih zlodjela te je dobio status zaštićenog svjedoka.

> 45-godišnji Srbin kazneno prijavljen zbog ratnog zločina na Ovčari

Hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić u srpnju je uputila upit predsjedniku Europske komisije upozoravajući je da Srbija štiti ranog zločinca protiv kojega su Hrvatska i Francuska pokrenule istragu.

> Tomašić uputila pitanje EK o osumnjičenom za Ovčaru: ‘Jeste li upoznati s time da Srbija štiti ratnog zločinca?’

U svjetlu srbijanske kandidature za članstvo u Europskoj uniji, Komisiju je upitala može li detaljno objasniti koje su točno obveze Srbije prema Hrvatskoj i Francuskoj kako bi hrvatsko/francusko državno odvjetništvo bilo u mogućnosti zatražiti njegovo uhićenje i izručenje.

Hoće li Spasoje Petković biti procesuiran za ratne zločine na Ovčari i je li prijava protiv njega jedina prijava koju je Hrvatska pokrenula?

Dok su pred Haškim sudom, koji je prošle godine završio svoje djelovanje, brojni visokorangirani zapovjednici JNA izbjegli bilo kakav kazneni progon, dok je srbijanski sud procesuirao samo neke od pripadnike paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u zločinu, dosuđujući im iznimno male kazne, ostaje pitanje što će učiniti hrvatsko pravosuđe.

“Ali ako su Kajkića, policajaca koji je istraživao zločin, brzopotezno istražili i šutnuli, zašto ne istraže do kraja što je SDSS-ov dožupan Ćurčić radio na Ovčari kada se tamo ubijalo ranjenike i civile i bacalo u jamu? Ako su optužbe protiv Kajkića točne (u što sumnjam), zašto se munjevito reagiralo na navodno falsificiranje dokumenta, a nije na počinjenje ratnog zločina, na pucanje u leđa izmasakriranim ranjenicima i civilima, što je u usporedbi s navodnim Kajkićevim falsificiranjem dokumenata neusporediv krimen?”, zapitao se kolumnist Ivica Šola dodajući da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava s pravom organizira prosvjed zbog nedovoljne aktivnosti institucija na procesuiranju ratnih zločina iz Domovinskog rata koji su počinjeni u Vukovaru.

Smjena policajca Kajkića budi sumnju u pokušaje zaštite zločinaca.

Djeluje li hrvatsko pravosuđe na rasvjetljavanju najtežeg zločina u Domovinskom ratu?

Izvor: narod.hr