Bujanec: ‘U Srbiji uhićen Nikola Kajkić i privedena Zorica Gregurić’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH Nikola Kajkić uhićen je večeras u Srbiji! Uhitili su ga agenti srbijanske tajne službe BIA-e, njih ukupno petorica. Maltretirali su ga i ponižavali punih pet sati… Privedena je i Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara”, navodi Velimir Bujanec, novinar i urednik popularne televizijske emisije Bujica.

> (VIDEO) Zašto je DORH zatražio micanje Nikole Kajkića sa slučaja Ovčara?

> (VIDEO) Istražitelj ratnih zločina Kajkić: ‘Lažu vam, predmet Ovčare u MUP-u nije postojao sve do 2017. godine. Božinović nije imao vremena!’

“Nikola Kajkić i Zorica Gregurić bili su u Beogradu na poziv Florence Hartmann, bivše glasnogovornice Glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte. Na povratku iz Beograda BIA je napravila “sačekušu” za Nikolu Kajkića i Zoricu Gregurić…”, ističe Bujanec.

> Zorica Gregurić: ‘Još uvijek liječimo rane od crvene petokrake, a sada moramo trpjeti i da se naše poginule ovako omalovažava’

> Zorica Gregurić: ‘Srbiji zemlji agresoru dajemo legitimitet da sudi za ratne zločine’

“Prije otprilike sat vremena Kajkić je pušten i zajedno sa Zoricom Gregurić uspio je prijeći hrvatsku granicu. Javio se telefonom i upozorio da su mu pripadnici srbijanske službe zaprijetili smrću, a ozbiljne prijetnje su uputili i nekim hrvatskim političarima i novinarima”, upozorava Bujanec i pita se kako će sada odgovoriti hrvatska politika i naš sigurnosni sustav?!

> Tko je Gordan Bosanac – koga je HDZ podržao za nadzor sigurnosno-obavještajnih službi?

Podsjetimo, Zorica Gregurić, medicinska je sestra, dragovoljka Domovinskog rata, braniteljica Vukovara. S 23 godine otišla je iz Zagreba kao dragovoljac u Vukovar i tamo preživjela sve strahote vukovarske tragedije koju su prošli civili i vojnici.

Nakon što je Kukuriku vlast na čelu s SDP-ovim Zoranom Milanovićem pod okriljem mraka postavila ćirilične ploče, Zorica Gregurić istaknula se u brojnim aktivnostima koje je poduzimao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara protiv toga prijevarnoga i protupravnoga nasilja vlasti. Štoviše, i sama se odlučila na, kako kaže, čin građanskog neposluha te je 23. rujna 2014. razbila ploču na Policijskoj postaji Vukovar. Zbog toga je izložena sudskome progonu, ali to ju, ističe, nije pokolebalo u njezinim stavovima.

Predsjednica je Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

> Na meti medijskih napada policajac koji je suspendiran nakon istrage Ovčare u kojoj ispitivao Pupovčevog stranačkog kolegu

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić kao policajac vukovarsko-srijemske policije istraživao je ratni zločin u predmetu Ovčara.

Otkrio je i da u Negoslavcima i danas živi 20-ak osoba za koje se zna da su bile na Ovčari 18., 19. i 20. studenoga, a nitko ih ne zove na obavijesni razgovor niti traži objašnjenja.

Krajem rujna Kajkić je na konferenciji za novinare u društvu svog odvjetnika Branka Šerića i predsjednice Udruge dragovoljaca branitelja Vukovara Zorice Gregurić rekao da je devet mjeseci radio na predmetu profesionalno i odgovorno i dobro, što je rezultiralo s predajom 14 posebnih izvješća Državnom odvjetništvu, 26 tisuća stranica i oko 60 sati video materijala.

> Nikola Kajkić: “Slali su mi inspektora SOA-e da mi opstruira ljude koje sam zvao na razgovor”

Predsjednica Udruge dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić upozorila je da je smjena Kajkića linč svih onih koji razotkrivaju istinu te da institucije progone svoje djelatnike koji razotkrivaju ratne zločine.

Naglasila je da hrvatske institucije zločin na Ovčari nisu smatrali vrijednim istraživanja sve do 2016., a da je Kajkić u dvije godine uspio ono što nitko ne bi uspio.

> Ivica Šola: Je li Pupovčev, SDSS-ov dožupan Ćurčić počinio zločin ili nije?

“Sve je bilo divno i krasno dok nije došao do istaknutog člana Pupovčeva SDSS-a, Plenkovićeva koalicijskog partnera, aktualnog dožupana Vukovarsko-srijemske županije Đorđa Ćurčića, koji je također tamo u koaliciji s HDZ-om. Ćurčić je u vrijeme zločina bio na Ovčari i tamo jamačno nije okopavao papriku, tamo su se radile druge “radnje”. Kajkić ga je krenuo obrađivati, da bi ubrzo bio smijenjen s obrazloženjem da je sačinio neki dokument “s poduzetim radnjama koje u stvarnosti nije poduzeo”. I policajac istražitelj zločina je procesuiran, no SDSS-ovac Ćurčić nije. Nastupila je šutnja. U redu, Kajkić je munjevito maknut i optužen, najednom su se sjetili da nešto nije dobro radio, našli su najednom i da mu žena navodno nije plaćala porez”, podsjetio je kolumnist Ivica Šola.

> Penava za Narod.hr: ‘U Vukovaru je počinjeno puno zločina, ali zločin na Ovčari izdavaja se po brutalnosti’

“Ali ako su Kajkića, policajaca koji je istraživao zločin, brzopotezno istražili i šutnuli, zašto ne istraže do kraja što je SDSS-ov dožupan Ćurčić radio na Ovčari kada se tamo ubijalo ranjenike i civile i bacalo u jamu? Ako su optužbe protiv Kajkića točne (u što sumnjam), zašto se munjevito reagiralo na navodno falsificiranje dokumenta, a nije na počinjenje ratnog zločina, na pucanje u leđa izmasakriranim ranjenicima i civilima, što je u usporedbi s navodnim Kajkićevim falsificiranjem dokumenata neusporediv krimen?”, zapitao se Šola dodajući da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava s pravom organizira prosvjed zbog nedovoljne aktivnosti institucija na procesuiranju ratnih zločina iz Domovinskog rata koji su počinjeni u Vukovaru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr