Udruga Obitelji 3plus: Vrijeme je da se u izradu demografske strategije uključe i obitelji s troje ili više djece

Hillebrand Steve, USFWS public domain (CC0)

Povodom najavljenih mjera nacionalne demografske strategije revitalizacije RH, udruga Obitelji 3plus koja okuplja obitelji s troje i više djece poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) pozdravlja napore resornog Ministarstva za donošenje mjera u okviru Nacionalne demografske strategije revitalizacije RH, no smatra da one nisu dostatne. Udruga također drži da bi u njihovu kreiranju trebali sudjelovati i oni koji izravno doprinose prirodnom prirastu RH.

Mnoge najavljene mjere, poput povećanja naknada za drugih šest mjeseci korištenja roditeljskog dopusta ili uvođenje dopusta za očeve dobrodošle su, ali demografskom problemu Hrvatske treba pristupiti sustavnije. Jednokratne ili jednogodišnje naknade neće doprinijeti povećanju broja djece, već će to učiniti samo sigurnost i svijest pojedinca da država prati i pomaže obiteljima na svim razinama. Tu prije svega mislimo na korjenitu promjenu porezne politike u korist obitelji s troje ili više djece, ali i na razne subvencije koje su potrebne obiteljima s više djece, poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila, stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji i slično.

Jedna od važnijih mjera trebala bi biti delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete. Naime, ona je sada vezana uz imovinski cenzus pa se ta mjera zapravo niti ne može nazvati pronatalitetnom, već socijalnom jer sva rođena djeca nemaju jednak status.

Također smatramo da je u cijeloj Hrvatskoj neophodno omogućiti roditeljima s troje ili više djece status roditelja odgojitelja, prema modelu koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb, uz određene dorade. Nikoga se na ovo ne prisiljava, no treba dati svima mogućnost da tu mjeru koriste. Ključno je da se riješi vrednovanje rada od kuće, i to onog rada koji je izravno vezan uz demografsku obnovu kao trenutno najvažnijeg nacionalnog pitanja.

Podsjetimo, podaci s posljednjeg provedenog popisa stanovništva pokazuju da u Hrvatskoj živi 112.830 obitelji s troje ili više djece, dok 319.658 obitelji ima dvoje djece, a njih 435.192 samo jedno dijete”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

Tko su Obitelji 3plus?

Udruga Obitelji 3plus za sebe navodi da je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji.

Najveću je pozornost Udruga privukla Obiteljskom karticom s popustima i posebnim pogodnostima za 3plus obitelji koji njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čine jednostavnijom. Obiteljska kartica projekt je ostvaren u suradnji s nizom nacionalnih i lokalnih tvrtki partnera koje su prepoznale tržište od više od 600 tisuća ljudi koji danas u Hrvatskoj žive u velikim obiteljima.

Redovnim članstvom u Udruzi, 3plus obitelji dobivaju mogućnost korištenja posebnih popusta i pogodnosti kod partnerskih poduzeća Udruge. Osim uštedama i podizanjem kvalitete života, Udruga želi zastupati interese 3plus obitelji stvaranjem afirmativnijeg okruženja bez predrasuda, poticanjem istraživanja o različitim aspektima njihovog života, organiziranjem radionica, povezivanjem radi međusobne podrške, poticanjem tvrtki na društveno odgovorno poslovanje i utjecanjem na javne politike.

Nastojanja udruge za dobrobit obitelji s troje i više djece prepoznata su i na međunarodnoj razini pa je udruga primljena i u članstvo Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC.

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr