Uhićeni roditelji pretučene 2-godišnje djevojčice: Ona se i dalje se bori za život

djeca
Foto: GettyImages

Dvoipolgodišnja djevojčica koja je smrskane glave jučer iz bolnice u Novoj Gradiški stigla u Klaićevu i dalje se bori za život. Noćas su uhićeni roditelji curice.

“Jučer, pet minuta prije ponoći, uhićeni su otac (27) i majka (24). Kriminalističko istraživanje se nastavlja. Sumnjiči ih se za povrede prava djeteta”, rekao je Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko posavske za dnevnik.hr. U slučaju da dođe do najgoreg, objašnjava, ide se u prekvalifikaciju, teretit će ih se za teško ubojstvo, objasnio je.

Kako je rekao, otac djevojčice već je prije bio prijavljivan i procesuiran za obiteljsko nasilje, prema majci djeteta.

“U srijedu (31. ožujka), policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske zaprimili su dojavu o dolasku djeteta s ozljedama glave i tijela u bolnicu u Novu Gradišku”, objavila je brodsko-posavska policija.

U srijedu je djevojčica zaprimljena u novogradišku bolnicu s teškim ozljedama glave. Liječnici su odmah obavijestili policiju, a zatim je hitno prebačena u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

Djevojčica se bori za život, HTV doznaje da je dijete i dalje na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi.

Prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao nam jutros za HRT kako je djevojčica vitalno ugrožena, vrlo kritično, nestabilnih hemodinamskih parametara.

“Već kod prijema dijete je bilo u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi. Djevojčica je direktno zbrinuta u Jedinici intenzivnog liječenja, vitalno je ugrožena, vrlo kritična, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija, uz dijagnostičko praćenje”, rekao je Roić.

Istaknuo je da su okolnosti nastanka takvih ozljeda još uvijek nejasne i neutvrđene, a nadležne institucije su uključene u rasvjetljivanje okolnosti u kojima su nastale takve ozljede. Kaže da se jutros, u odnosu na sinoć, zdravstveno stanje djevojčice nažalost ne popravlja.

“Vrlo je hemodinamski nestabilna i izuzetno je kritično stanje”, rekao je dr. Roić. Dodao je da je stanje djevojčice, nažalost, vrlo teško te da unatoč svim naporima ne mogu biti izvjesni u mogućnost poboljšanja.

“Djevojčica je primljena s izuzetno teškom ozlijedama i odmah se pristupilo reanimaciji. Po stabilizaciji i intubaciji djeteta obavljen je CT pregled prilikom čega su utvrđene izuzetno teške povrede mozga koje zahtijevaju operativno liječenje. Pacijentica je potom prebačena u Kliniku za dječje bolesti”, izjavio je za Dnevnik u podne ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška Josip Kolodziej.

U tijeku pregled ostale djece

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić jutros je rekao za portal HRT-a da su ostala djeca smještena kod udomitelja čim su saznali za ozbiljniju sumnju. Obitelj kod koje su smješteni nalazi se u neposrednoj blizini mjesta gdje su dosad živjeli. Dob ostale djece kreće se od nekoliko mjeseci do četiri-pet godina. Danas će i preostalu djecu pregledati pedijatar kako bi se utvrdilo jesu li i ona bila ozljeđivana. U tijeku je pregled ostalo troje djece i nadam se da neće biti nikakvih povreda, rekao je Medunić.

Žurna procjena sigurnosti i nadzor Centra za socijalnu skrb

“Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti obitelji. Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni. Ministarstvo je također u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika u Centru kod kojih je obitelj bila u tretmanu”, priopćio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Povreda djetetovih prava – kazna zatvora od jedne do 8 godina

“27-godišnji otac i 24-godišnja majka uhićeni su jučer oko 22.50 sati, a danas će se nastaviti kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kazneno djelo povrede djetetovih prava, za koje je određena kazna zatvora od jedne do 8 godina”, rekao je Damir Brezić, glasnogovornik PU brodsko-posavske. Dodao je kako će se, ako dođe do promjene stanje djeteta, ići u prekvalifikaciju kaznenog djela.

Preostala djeca ovih roditelja, njih troje, zajedno su smještena u udomiteljsku obitelj. Roditelji će vjerojatno danas uz kaznenu prijavu biti predani pritvorskom nadzorniku.

Policija se u međuvremenu oglasila priopćenjem.

“U srijedu (31. ožujka), policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske zaprimili su dojavu o dolasku djeteta s ozljedama glave i tijela u bolnicu u Novu Gradišku. Zbog sumnji u počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava, jučer (1. travnja) uhićeni su 27-godišnji otac i 24-godišnja majka nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje. Rješenjem Centra za socijalnu skrb, preostala djeca iz obitelji smještena su u udomiteljsku obitelj”, stoji u priopćenju.

Priključena na respirator nakon operacije

Kako je objavljeno u čestvrtak, djevojčica je nakon operacije priključena na respirator i bori se za život. Sumnja se na zlostavljanje. Mediji navode da je njezina obitelj otprije poznata Centru za socijalnu skrb. Djevojčica je kod udomitelja bila više od godinu dana, no vraćena je obitelji.

“Tijekom jučerašnjeg dana u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu u Jedinicu intenzivnog liječenja zaprimljeno je dijete (2,5 g.) iz Opće bolnice Nova Gradiška, s obzirom na prirodu i težinu ozljeda vitalno je ugroženo, a zbog ozljeda nastalih u još neutvrđenim okolnostima”, rekao je jučer Roić za portal HRT-a.

U četvrtak su i ostala djeca udomljena

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška istaknuo je u četvrtak kako dvoipolgodišnja djevojčica nije jedino dijete u obitelji, osim djevojčice roditelji imaju još troje djece.

Ostala djeca do sada nisu bila u udomiteljskoj obitelj, već su živjela s biološkim roditeljima, ali od jučer su i ona udomljena. U udomiteljskoj obitelji bit će do okončanja istrage.

Podsjetimo, socijalna radnica provodila je mjere stalnog nadzora obitelji, ali nije primijetila nikakve znakove nedopuštenog ponašanja. Istodobno, od liječnika se doznaje da djevojčica po cijelom tijelu ima svrab koji nije liječen, što upućuje na zanemarivanje djeteta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/hrt