Upozorenje demografa: ‘Pali smo ispod 4 milijuna stanovnika’

Foto: Getty images

Samo 4 milijuna i 89 tisuća stanovnika imala je Hrvatska lani sredinom godine prema jučer objavljenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Dakle, Hrvatska koja je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. imala 4,284 milijuna stanovnika nikad od svoje samostalnosti nije imala manje ljudi nego danas, a procjene demografa pokazuju da smo zapravo pali ispod 4 milijuna stanovnika jer se veliki broj iseljenih ne odjavljuje, a DZS procjenu broja stanovnika temelji na broju rođenih, umrlih, doseljenih i službeno odseljenih, prenosi Večernji list.

Dok Murganić tvrdi da imamo bolju obiteljsku politiku od Mađarske, američki Fox news hvali Orbanove mjere

U sedam godina smanjio se broj djece do 14 godina za gotovo 60 tisuća, a povećao broj starijih od 65 i više godina za 74 tisuće.

Još veće iseljavanje na vidiku: Evo što srednjoškolci kažu o budućnosti u Hrvatskoj ili izvan nje

Demograf prof. dr. Anđelko Akrap, pročelnik Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, upozorava da se po udjelu mladih do 14 godina vidi da će mnoštvo škola nestajati:

“To sa sobom nosi teške gospodarske i socijalne probleme i posljedice za mirovinski i zdravstveni sustav. Po udjelu mladih vidi se da će mnoštvo škola nestajati što znamo i bez procjene DZS-a jer već nestaje mnoštvo područnih škola u ruralnim naseljima.”

I demograf doc. dr. Stjepan Šterc slaže se s Akrapom da Hrvatska danas ima manje od 4 milijuna stanovnika.

Posljednji podaci pokazuju nam da smo stvarno pali ispod 4 milijuna stanovnika. Najsignifikantniji je broj djece u osnovnim i srednjim školama koji je egzaktan jer škole svake godine dostavljaju službene podatke o broju učenika pa se vidi da smo u 10 godina izgubili 83-84 tisuće učenika osnovnih i srednjih škola… u 10 godina mi imamo gubitak stanovništva više od 400 tisuća.”

Most predstavio prijedlog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama: ‘Omogućiti majkama da se uz majčinstvo mogu i profesionalno ostvariti’

S njime se slaže i demograf doc. dr. Marin Strmota sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

“Negativni trendovi nastavljaju se tako da nekoliko stotina rođene djece više lani teško može značiti išta s obzirom na ovakav sastav stanovništva.”

Upitan broj birača koje navodi DZS

Dok smo u vrijeme posljednjeg popisa stanovništva 2011. imali na 100 starijih od 65 godina 85 djece do 14 godina, lani smo na 100 starijih od 65 godina imali 70 djece. Kako odavno upozoravaju demografi, nije tu samo riječ o smanjenju stanovništva nego će svi građani ove zemlje trpjeti posljedice ovakve loše dobne strukture stanovništva preko mirovina, zdravstvenog osiguranja koje neće imati tko financirati, piše Večernji list.

Procjene o broju stanovnika DZS-a pokazuju još jedan apsurd: nemoguće je da imamo 4 milijuna i 89 tisuća stanovnika, a istodobno 3,774.548 birača u Hrvatskoj, koliko ih vodi Ministarstvo uprave obzirom na iznesene podatke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list